ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
2009: Què ha passat?
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Aquí teniu un recull de les principals informacions que hem cobert des del Servei de comunicació de l'Ajuntament de Canet de Mar. Són les notícies que hem publicat durant un any i que tenen a veure amb la institució municipal.

- Tenim el document en construcció, però el donem d'alta perquè pugueu llegir, si us interessa, la informació ja publicada -

Gener 2009

  Una de les notícies més importants del gener de 2009 va ser, sens dubte, la que informava sobre el finançament íntegre de les obres d'urbanització de la riera Gavarra per part del Govern de l'Estat. Més de dos milions d'euros que rebíem gràcies al Fons Estatal d'inversió local, el conegut popularment com a Pla Zapatero. Podíem urbanitzar la Gavarra i a més a més, els diners no sortien del pressupost municipal.

La ressaca de les Festes de Nadal ens va portar una nova recollida d'avets i de paper i cartró. L'Ajuntament va habilitar punts especials perquè els ciutadans col·laboressin activament en la recollida. També se'ns anunciava que les àrees d'emergència es netejarien cada dia i fèiem públics nous resultats sobre la recollida de la matèria orgànica. Mentrestant, es donava el tret de sortida per a l'Auditoria ambiental de Canet de Mar.

  Per recordar el que havien estat les Festes, vam crear un àlbum de fotografies.  Arrencava una iniciativa de Joventut, el Q-Ral, un projecte mancomunat de recusos i serveis adreçats al joves. La mateixa àrea feia públics els nous cursos, oberts a tothom, que preparava de cara a la primavera. Repreníem les obres d'interconnexió d'aigües, un projecte d'abast supramunicipal però que ens va deixar el poble, sobretot les rondes i durant uns mesos, potes enlaire.

La Casa museu Domènech i Montaner feia públic el nombre de visitants del 2008: més de sis mil persones i la riera Sant Domènec s'omplia amb els participants a una nova edició del Mercat d'intercanvi i venda de segona mà i amb una nova trobada dels col·leccionistes de plaques de cava. I si de visites importants es tractava, ja al gener en vam rebre una de molt destacable. El president de la Diputació, l'Excm. Sr. Antoni Fogué, venia a Canet per visitar les obres de la plaça Universitat, les del centre residencial Els Garrofers i les instal·lacions de la piscina municipal.

 El nou any també va portar una nova aplicació de les Ordenances fiscals. La taxa de recollida de residus ens arribava amb una novetat. Es tractava d'una rebaixa als ciutadans que utilitzessin la Deixalleria. Educació obria convocatòria d'ajuts per a les activitats extraescolars dels infants i la magnòlia era l'arbre triat per plantar-se a la plaça dels Americanos. El mercat setmanal del dimecres s'ampliava i des de Sanitat es demanva de nou a la població, que s'abstingués de donar menjar als coloms, per poder així posar fre al seu augment al poble.

També al gener publicàvem una de les darreres notes que hem tret sobre el procés de reclamació per l'edifici de l'Odèon, en la qual fèiem saber a la població que la Generalitat havia donat la raó a l'Ajuntament.  

mercat del dimecres  Visita president Diputació  riera Gavarra

Febrer 2009

  Al febrer encetàvem molts projectes. Un d'ells era el Getting contacts!, una iniciativa nascuda per facilitar la cooperació empresarial i donar suport als emprenedors. Era un esdeveniment únic en l'àmbit nacional i juntament amb Canet, n'eren impulsors altres ajuntaments de la comarca. L'Oficina Local d'Habitatge i Accessibilitat prenia força i proposava al Ple l'aprovació inicial del Pla Local d'Habitatge. I l'Ajuntament entrava al fenomen 2.0. Naixia l'És Canet és teu, un grup de participació al Facebook.

Cultura, per la seva banda, convocava una nova edició tant de la Beca com del Premi Raimon Bonal i portava a la Biblioteca el projecte BADAcontes. Tot això mentre deixava marxar, temporalment, el gall de forja de la Casa museu cap al museu de Zoologia de Barcelona.

Esportivament també hi va haver notícies. D'una banda es treballava per millorar el Pavelló i la pista exterior d'hoquei i patinatge i de l'altra es rebia a l'Ajuntament el pilot de motos Joan Pedrero, que va acabar en 42ena posició al ral·li Dakar Argentina.

 L'Escola Taller El Bolig ens proposava una exposició sobre la globalització i a la Plaça Mercat hi trobàvem, un any mes, els escolars de Canet fent tot tipus de preguntes per aprendre a alimentar-se bé. Era la campanya El mercat em cuida. Joventut editava un nou Repunt i la Policia Local feia públiques les campanyes que tenia previstes dur a terme durant el 2009.

També aquest mes de febrer publicàvem la nota de premsa que reflectia l'excempció fiscal en la taxa d'escombraries a les famílies amb pocs recursos econòmics i rebiem suport per dur a terme polítiques de civisme al municipi. Promoció Econòmica ens donava les dates de totes les fires d'artesania i regal de Canet al 2009.

L'Ajuntament decidia contractar una empresa perquè netegés i condicionés l'espai de l'edifici Odèon i es pogués així aprofitar al màxim la plaça Colomer, mentre no es resolgués el procediment judicial que envolta el projecte. I l'Ajuntament rebia la visita de representants de Medi Ambient de la Diputació , entre els quals hi havia el president delegat d'aquesta àrea, el diputat i alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, al qual vam poder mostrar els excel·lents resultats que tenim en la recollida selectiva. Tot això mentre la plaça dels Americanos lluïa el nou arbre, una magnòlia, escollida per votació popular, l'Aula de Mares rebia una subvenció de 15.000 euros del Ministeri de Treball i Immigració i a l'Escola d'Adults es matriculaven 80 nous alumnes. 

Pel que fa a les festes, el febrer és el mes del Carnaval.

Jornada Getting contacts  mercat  Cartell getting contactsAlumnes de l'Escola d'Adults al 2006

Març 2009

dibuix obres A primers de març es donava inici a una obra que s'allargaria tot l'any: la urbanització de la riera Gavarra(2), una obra que canviaria definitivament la fesomia del principal eix comercial de Canet, el de les rieres. Amb aquesta urbanització, podíem donar per acabades les obres d'un dels projectes més importants d'aquesta dècada pel nostre poble, el soterrament de les principals rieres de Canet, la Sant Domènec, inaugurada l'any 2004, la Buscarons, inaugurada al 2006 i finalment, la Gavarra, que va estar panxa enlaire des d'aquest març fins a final d'any.

Aquest mes celebràvem els 10 anys del servei de biblioteca a l'Ateneu Canetenc i ens preparàvem per rememorar, al desembre, els 90 anys de biblioteca a Canet.

Des de Participació i Ciutadania s'iniciava el procés d'elaboració de l'Ordenança de Civisme de Canet i es desenvolupava un procés per analitzar i definir els mecanismes municipals de participació als barris. Serveis Tècnics prenia autonomia respecte l'edifici del carrer Ample i instal·lava centraleta autònoma i entrada independent pel carrer de la Font. Cultura portava a Canet l'exposició Submergides en la feina, sobre el treball femení no declarat dins el món del tèxtil.

Voluntaris protecció escolar Seguretat Ciutadana, per la seva banda, feia pública la memòria del 2008, iniciava una col·laboració amb ciutadans voluntaris que ajudarien els agents de Policia en tasques de protecció i seguretat dins l'entorn escolar i celebrava la trobada anual de la Junta Local de Seguretat. Canet era un dels municipis escollits per la Direcció General de Trànsit per participar en un projecte d'investigació sobre el consum de drogues en la conducció. 

Des de Comunicació publicàvem l'exemplar número 26 del butlletí Viure Canet i donàvem llum verd a un nou servei de comunicació a través del web. El recull d'informacions d'interès ciutadà que enviàvem fins aleshores a través del correu electrònic, prenia forma estructurada i atractiva visualment i es convertia en un butlletí electrònic consultable al web.

Joventut i Cultura convocaven, plegades, un nou Premi Sant Jordi. I Medi Ambient feia, d'una banda, un inventari dels parcs i jardins del poble i de l'altra es posava al capdavant d'una iniciativa de promoció per a la gestió sostenible de l'aigua.

A nivell comarcal naixia l'Acord per al Desenvolupament Econòmic i l'Ocupació del Maresme, al qual Canet se subscribia. Promoció Econòmica és l'àrea de l'Ajuntament més vinculada a iniciatives com aquesta, amb una clara voluntat de treball cooperatiu entre administracions. Per això publicita als canetencs tota la informació que rep vinculada amb comerç i empresa. El Servei local d'ocupació reactivava al març de 2009 les actuacions encaminades a la recerca de feina i celebràvem l'èxit del primer getting contacts!.

logo Canet Jove C Tot això mentre es feien xerrades als joves de l'institut amb informació i assessorament sociolaboral, visitaven l'Ajuntament nens i nenes del Turó del Drac, es feia públic el calendari de preinscripció a les escoles i rebíem la visita de Vicente Feliu, músic cubà descendent de canetencs. També fèiem una consulta popular per triar el nou logotip de l'Àrea de Joventut. 

Abril 2009

El 19 d'abril de 1979 prenien possessió, després de 40 anys de dictadura franquista, els primers alcaldes i regidors escollits de nou mitjançant sufragi universal. Amb motiu de la celebració dels 30 anys d'ajuntaments democràtics el Ple de l'Ajuntament va aprovar al 2009 una moció que recordava l'efemèride i aprofitava per reclamar millores per al finançament local.

 Per Setmana Santa es va poder obrir el trànsit a les rondes, després de mesos de tenir-les panxa enlaire per les obres de canalizació d'aigües.

L'abril és el mes de la Mostra d'Entitats. La del 2009 era la setena i va tornar a omplir els carrers del centre en la que coneixem ja com la festa de la participació. I si la Mostra és la de la participació, Sant Jordi és la de la cultura. El dia 23 es van organitzar diferents actes, entre ells la lectura del veredicte del Premi Raimon Bonal, que va ser per Pere Mussoll i els premis del Concurs literari de Sant Jordi.

perkutes i gegants   Entrega de Premis infantils Sant Jordi 2009   Ajuntament de Canet - any 2006

Maig 2009

Aplec Pedracastell L'1 de maig celebrem a Canet el que coneixem popularment com el dia de la Creu. L'Aplec de Pedracastell es va celebrar amb normalitat. L'Ajuntament va voler deixar clar que la nit del 30 no organitzava cap acampada nocturna i recomanava a les famílies que no hi deixessin pujar els menors. També fèiem una edició especial de la Fira d'Artesania i participàvem a les jornades gastronòmiques de la maduixa i al Dia Internacional dels Museus.

Es va reprendre la campanya de Sanitat per col·laborar entre tots a no ampliar les colònies de gats de carrer. Es va crear una protectora, l'APAC per controlar els animals i esterilitzar-los. L'Ajuntament va demanar a la població que no donés menjar als gats al carrer. Medi Ambient celebrava plenari.

Muntatge estand Mostra Entitats 2009 Canet ha estat un poble pioner en la posada en marxa d'escoles taller. Al 2009 teníem l'Escola El Bolig, que va fer d'amfitriona dels actes de celebració dels 20 anys d'escoles taller.

L'avinguda Marià Serra i alguns carrers de l'entorn van canviar la circulació. La reorganització circulatòria responia a la necessitat de millorar la mobilitat a la zona i afavorir el trànsit de tots els vehicles però sobretot del veïnat dels carrers afectats.

L'any 2009 va ser l'any de l'apagada analògica. El concepte de televisió que havíem tingut fins aleshores donava pas a una nova dimensió televisiva. Molts més canals, més qualitat de so i d'imatge i sobretot, l'obligació per als ciutadans d'adaptar aparells de televisió i antenes si no volien deixar els seus televisors a les fosques. Al maig ens visitava un punt mòbil d'informació, del Ministeri d'Indústria, per resoldre els primers dubtes de la ciutadania.

Pel que fa a l'Educació, al maig rebíem una excel·lent notícia. L'Institut de Canet era un dels que, a partir del setembre, podrien impartir la modalitat de Batxillerat d'arts escèniques, música i dansa. Aquesta era una de les decisions que figuraven al projecte ESCENA, un document elaborat pels diferents agents del municipi implicats en l'educació local.

Seguretat Ciutadana portava a Canet la conferència Com evitar un accident de trànsit, preparava els dispositius de seguretat locals per garantir un correcte pas de la prova de triatló Chanllenge i actuava en la detenció de dues persones per robatori amb força i en l'extinció d'un incendi a la farmàcia de la riera Buscarons.

Entre d'altres activitats destacades del maig de 2009, Canet va participar al Dia de l'Emprenedor, es va instal·lar a La Masoveria de Vil·la Flora una exposició sobre El canvi climàtic i l'aigua, l'Escola de Teixits va acollir una interessant xerrada sobre Salvador Puig Antich i la Fundació Els Garrofers organitzava un concert en benefici del centre residencial que es començava a construir.

La plaça Universitat iniciava la recta final i els organitzadors de la Fira Modernista, oferien la possibilitat de fer vestits d'època per la celebració que es preparava pel setembre.

Joventut per la seva banda obria la convocatòria del concurs popular de fotografia de Festa Major i publicàvem al web els resultats del campionat de Boccia, un esport paralímpic al qual participen joves amb paràlisi cerebral i altres minusvalies físiques severes.


Juny 2009

Al juny hi va haver eleccions al Parlament europeu. Els resultats a Canet els vam publicar al web municipal.

Les famílies preparaven la temporada d'estiu pels seus fills i filles. Per això vam editar un recull dels centres que oferien activitats extraescolars durant els mesos d'estiu a Canet. També preparaven l'entrada a la llar d'infants dels més petits. El Palauet duia a terme les matrícules per al curs 2009 - 2010. Abans d'acabar el curs però, l'Ajuntament i la Casa museu van rebre força visites d'estudiants tant de Canet com de fora, fent descoberta del poble i del Modernisme. El carrer Sant Jaume recuperava la tradició de guarnir el carrer per Corpus i sortia el Viure Canet especial Festa Major. Una Festa Major amb concert del grup Pegasus, la Nit Màgica  o la Pintura Golfa, entre les seves activitats. Vegeu-ne l'àlbum de fotos.

La Policia Local, per la seva banda, feia campanya de control de velocitat i de control de motocicletes i ciclomotors; Medi Ambient i Promoció Econòmica en feien també una, coincidint amb el dia mundial del medi ambient, sobre els mercats sostenibles. Es van repartir equips d'estalvi d'aigua i ens apuntàvem a celebrar la 8a Festa de l'Esport. L'Ajuntament ingressava a l'Arxiu municipal documentació de gran valor històric.

Pel que fa a Territori quedaven operatius a totes hores, els tres passos subterranis que faciliten el pas de vianants cap a la zona del passeig Martítim i la platja; s'asfaltava el solar de l'antiga Caserna i es milloraven camins forestals dins el Pla de prevenció d'incendis. Medi Ambient lliurava dos compostadors a les escoles públiques de primària perquè fessin compostatge casolà i es milloraven els parcs infantils de Canet.

I ens preparàvem per a l'apagada analògica dels nostres televisors i l'inici de l'emissió, únicament en digital.

Vam acabar el mes de juny amb la inauguració de la Plaça Universitat, a la qual van acompanyar-nos el conseller de Governació, Jordi Ausàs i el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué.

Arxiu extern  Visita nens Turó del Drac  Nit magica  pas subterrani carrer Vall

Juliol 2009

Recordem aquest mes com el de l'inici de l'emissió únicament en digital als nostres televisors. El Maresme fou una de les primeres comarques a tenir Televisió Digital Terrestre i una de les primeres a apagar definitivament la televisió analògica, la de sempre. També va ser el mes de la liberalització del mercat elèctric.

S'acabava el primer tram d'obres a la riera Gavarra i començaven les de la rotonda del Tanatori. La recent inaugurada plaça Universitat patia el primer acte de vandalisme.

L'Ajuntament obria termini per sol·licitar ajuts per als menors d'entre 0 i 3 anys i signàvem un nou conveni de col·laboració amb el Castell de Santa Florentina, per ajudar a acostar la música clàssica al gran públic. La jove Irina Tàsias guanyava la 5a Beca Bonal. La Biblioteca començava els actes de celebració dels seus 90 anys d'història amb el passi de documentals sobre l'inici de la nova cançó , la Casa museu publicava les xifres de visitants del primer semestre de l'any i Medi Ambient les de la recollida de la fracció orgànica.

Vam viure al juliol el pas del Tour de França i la piscina municipal participava a la festa solidària mulla't per l'esclerosi múltiple. Des de Medi Ambient, es feia una jornada de neteja del fons marí, i es tirava endavant l'aplicació del Manual de compra verda, un document que posava de manifest l'interès municipal per aplicar mesures sostenibles i respectuoses amb el medi en totes les seves compres.

Tour 2009   Cistella trencada - plaça Universitat   rotonda Tanatori abans de les obres  Foto Canet Cançó Filmoteca de Catalunya

Agost 2011

A l'estiu augmenta l'activitat al carrer. Per això, l'Ajuntament pren mesures com l'autobús del Q-Ral, un servei perquè els joves que surten de festa, puguin tornar a casa sense incidents. També és temps de menys trànsit ferroviari i, per això s'aprofita per fer obres, com les que ens van afectar l'agost de 2009, pel canvi d'una catenària als túnels de Barcelona.

L'agost de 2009, ens preparàvem per acollir a Canet el curs de preparació per a la prova d'accés a cicles formatius de formació professional de grau mitjà. Havíem estat un dels punts escollits per la Diputació per impartir un curs que s'adreçava a persones adultes, sobretot joves que no han aprovat l'ESO, i els oferia l'oportunitat d'accedir en millors condicions al món laboral.

Cultura preparava dues exposicions per al setembre, coincidint amb la celebració de la Fira Mercat Modernista. D'una banda MAE: el fons del Centre de documentació i Museu de les arts escèniques, i de l'altra Cuba a Catalunya. El llegat dels indiants.

Esports, per la seva banda, feia públics els noms dels nominats als premis de l'esport per aquell any. I des de Benestar Social s'anava fins a la Residència Guillem Mas per felicitar una àvia centenària.

Cartell del MAE. 10a fira teatre al carrer   Cartell exposició sobre Cuba   Carmen Saldaña centenària 2009 

Setembre 2011

Al setembre, Festa Major petita i Diada Nacional.
La Generalitat ens va subvencionar dos cursos de català perquè persones nouvingudes poguessin aprendre la nostra llengua. Les àrees de promoció local i servei a les persones, publicaven tota l'oferta formativa que s'iniciava a la tardor. Cursos d'alfabetització, informàtica, manipuladors d'aliments, formació a emprenedors, percussió, tast de vins o tai txi, n'eren alguns. Això pel que fa a formació no reglada. En formació oficial, la UNED posava en marxa de nou, el curs d'accés a la universitat per a majors de 25 anys i com a novetat s'introduïa el CAD per a majors de 45 anys. Cultura iniciava la nova temporada de sortides al teatre , Esports convocava IV cursa d'orientació Vila de Canet i Joventut ens portava l'underground festival. Els alumnes del Batxillerat d'arts escèniques feien la primera sortida del curs i visitaven l'exposició del MAE.

Medi Ambient feia el llançament d'una nova campanya: l'art de separar l'orgànica, amb web específic i tot.

Però l'esdeveniment amb més ressò i projecció exterior és, sens dubte, la Fira Mercat Modernista. Després de l'èxit de la primera edició, celebrada al 2008, la segona arribava amb més força i amb el llistó molt alt.  La Fira anava precedida per una trobada dels responsables de les fires i els mercats de la província de Barcelona, que es feia a l'Escola de Teixits i aplegava tècnics i regidors de totes les comarques barcelonines.

 Imatge Mare de Déu de la Misericòrdia  Segona Jornada de Fires i Mercats locals   Segona Fira Mercat Modernista

Octubre 2011

L'any 2009, el món sencer va passar molta por amb la temuda Grip A. Per explicar-la millor, conèixer els seus efectes i, sobretot, prevenir-la, a Canet es van fer conferències, organitzades per l'Ajuntament i pel Centre d'Assistència Primària.

Educació, gràcies a la contractació de plans ocupacionals, donava d'alta un nou projecte. Patis oberts oferia oci, esport i jocs al pati de l'Institut Lluís Domènech durant els caps de setmana. I també des d'aquest àrea i amb El Palauet al capdavant, tot i que s'adreçava a totes les famílies del poble, engegava els Espais Globals d'atenció a les famílies. Per als més grans, s'oferia a Canet el curs per a l'accés al grau mitjà de formació professional, una bona opció formativa per a joves que no havien superat l'ESO i també per als qui ja eren dins el mercat laboral però sense estudis mitjos que els permetessin millorar les seves opcions. I Ajuntament i Diputació garantien la continuïtat de l'Escola de Música a l'edifici del passeig de la Misericòrdia.

La celebració de la I Challenge, triatló de llarga distància, ens feia tallar de nou la carretera nacional. I s'inciaven un bon grapat de cursos i tallers de molt variades especialitats. Esports celebrava la segona Nit de l'Esport, tot fent un reconeixement a l'esforç d'esportistes i clubs locals i Medi Ambient donava llum verda al procés participatiu per poder definir l'Agenda 21 local.

Promoció Econòmica, per la seva banda, començava una campanya informativa gràcies a la Diputació, que s'adreçava als establiments del comerç local destinats a l'activitat de tallers de reparació de vehicles automòbils i motocicletes.

La Policia Local detenia un home per provocar aldarulls i agredir un agent i un altre per anar begut. I el 15 d'octubre, tots els membres del cos es reunien per celebrar plegats la festa dels seus patrons, que són Sant Miquel i Sant Gabriel, mentre rebien elogis de la Direcció General de Trànsit per la col·laboració en un projecte de controls de drogues.

Benestar Social col·laborava en una Marató country per recollir menjar per al Banc d'Aliments i des de Joventut es preparava una terrorífica nit jove de Halloween a Vil·la Flora.

Cultura presentava dins del Canet Cançó +d6 el nou disc de Xavier Dotras Trio, Vincent, que tants èxits ha portat al grup posteriorment. La Biblioteca, després de renovar el sistema informàtic de gestió,  s'il·luminava de rosa per donar suport a la lluita contra el càncer de mama, i el Modernisme i la Casa museu seguien rebent molts visitants, als quals se'ls podia oferir la nova col·lecció de plaques de cava. Un altre dels equipaments adscrits a Cultura, l'Arxiu municipal, engegava un projecte sobre la memòria oral.

Tot això mentre es repartia a les cases de Canet un nou número del butlletí d'informació municipal, Viure Canet,  el número 28, i començava la tercera fase de les obres de la riera Gavarra.

presentació Patis oberts  costa de Canet   El mossèn Josep Mª Mir recull el premi

^