ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El gall de forja de la Casa museu viatja al Museu de Zoologia
PUBLICAT Dilluns, 16.02.2009
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

La Casa museu Lluís Domènech i Montaner cedeix temporalment l'escultura Gall donant la benvinguda a l'alba per a l´exposició El Castell dels Tres Dragons, que es farà al Museu de Zoologia de Barcelona entre el 19 de febrer i el 13 de setembre d'aquest any.

retorn Gall a la Casa museu A la Casa museu, el Gall, que és una reproducció exacta de l´original, es troba a l´entrada de la masia Rocosa. La seva postura, amb el bec i les ales obertes simbolitzava la necessitat de despertar a tothom amb el seu cant. Molts estudiosos del Modernisme consideren que aquesta figura en ferro representava el naixement d´un nou moviment cultural i polític que havia de donar impuls als ideals catalanistes.

La  reproducció del Gall ha estat obra del forjador, Amadeu Aguilar. Aquest artesà també ha fet i cedit temporalment a la Casa museu la rèplica del cupulí de la casa Navàs de Reus dissenyada  per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Aquesta peça es pot veure actualment a la sala-jardí de la casa Domènech.

L'exposició vol mostrar la història d´aquest emblemàtic edifici barceloní, que va ser projectat entre els anys 1887 i 1888 per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner. A través d´aquesta mostra, el visitant podrà repassar la llarga vida de l'edifici. El Castell dels Tres Dragons va ser concebut com a Cafè Restaurant per a l´Exposició Universal de 1888. L´edifici portava aquest nom per recordar el d´una comèdia de Serafí Pitarra que es deia igual. L´Exposició Universal de 1888 va portar millores urbanístiques a Barcelona. Es va remodelar el parc de la Ciutadella (Gran Cascada, Castell del Tres Dragons), el front marítim (moll de la fusta, passeig Colon), es va construir l'Arc de Triomf al passeig Lluís Companys i es va inaugurar el mercat del Born, entre d´altres millores.

En acabar-se la mostra es van instal·lar tallers per estudiar tècniques artesanals, com ceràmica o forjat de ferro, que van iniciar el ressorgiment de les arts decoratives tant importants per al Modernisme català. Després es va reformar per encabir el Museu de Zoologia a partir de 1920. 

El Gall donant la Benvinguda a l'alba ja va sortir l'any 2006 per ser exposat junt amb altres peces a l'exposició Barcelona & Modernity: Gaudí to Dalí (1868-1939) que es va poder veure als Estats Units, concretament a The Cleveland Museum Of Art i Al Metropolitan Museum Of Art de Nova York. Les altres peces que van acompanyar al Gall van ser la maqueta i un conjunt de tres balustres del Palau de la Música Catalana i la reproducció d'un plafó de figura femenina amb càmera de la casa Lleó Morera de Barcelona.

La Casa museu va cedir també per a l'exposició Comillas preludi de modernitat oberta a l'estiu de 2007 a Comillas (Cantàbria), tres peces: la Llinda de la porta de l'església, els guixos preparatoris de les Virtuts i els dibuixos del tetramorfos del seminari.

^