ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Ple aprova una moció sobre els 30 anys d'ajuntaments democràtics
PUBLICAT Dilluns, 30.03.2009
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Ajuntament legislatura 1983 - 1987

Al Ple de dijous passat, 25 de març, es va aprovar una moció sobre els 30 anys de la democràcia al país. Es va voler fer esment especial als homes i les dones que van assumir la difícil tasca d'estar al capdavant dels primers governs municipals, en un moment històric complicat, que tenia el repte de construir, de zero, les bases per a la democràcia de què gaudim avui.

Però tampoc es va voler deixar passar l'oportunitat de reclamar millores al finançament local. S'ha avançat molt, en 30 anys, però són molts els aspectes que queden per treballar. El més important, segurament, pel que implica en la resta d'àmbits, és el finançament. En 30 anys de democràcia, els ajuntaments no han viscut cap revisió del sistema de finanaçament. S'ha avançat gràcies al nou Estatut, aprovat el 2006, perquè es reconeixen competències pròpies dels municipis. Però això no està acompanyat de la dotació econòmica necessària per dur-les a terme.

Els ajuntaments reivindiquen, amb força i amb una sola veu, una nova Llei de finances locals.  La vocació de servei que té l'administració més propera al ciutadà, no es pot desenvolupar correctament, si no es compta amb els recursos necessaris.

A la moció, s'aproven els acords següents:

  • Posar la bandera de Canet al balcó de l'Ajuntament el dia 19 d'abril, el dia que farà 30 anys de la constitució dels primers ajuntaments democràtics
  • Editar material divulgatiu, com ara llibres o revistes
  • Participar en la celebració organitzada per les associacions de municipis (FMC i ACM), en col·laboració amb la Diputació, de reconeixement de celebració dels 30 anys d'ajuntaments democràtics i reconeixement als electes del 79
  • Demanar a la Generalitat de Catalunya en nom de la Comissió Promotora d'Electes del 1979, que concedeixi la Creu de Sant Jordi al senyor Manuel López Lozano, que fou el primer alcalde democràtic d'Abrera durant el mandat 1979 - 1983. López Lozano va ser ferit per un impacte de bala de la Guàrdia Civil mentre feia de mediador en un conflicte laboral en una empresa del polígon industrial can Sucarrats i va esdevenir un símbol de la transició política, i una motivació per a molts companys i companyes de l'època.
^