Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L´Ajuntament tanca el 2019 amb un superàvit de gairebé 1.500.000 euros que es podrà destinar, en part, a acció social per superar la situació actual
PUBLICAT Dilluns, 18.05.2020
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic
Ple canet 14maig

L’Ajuntament de Canet de Mar va donar compte el passat 14 de maig, en una sessió extraordinària del plenari municipal, de la liquidació econòmica de l’any 2019. En aquest primer punt de l’ordre del dia, l’equip de govern municipal va donar compte del Decret d’aprovació de la liquidació de l’exercici de l’any 2019. Cal destacar les bones xifres que presenta aquest pressupost i que indiquen que el consistori té capacitat d’endeutament i d’estalvi. El més destacat és que el consistori aconsegueix tancar l’any 2019 amb un superàvit consolidat d’ 1.418.459 euros. Les xifres del romanent de tresoreria també són positives, ja que acumula 8.256.137,07 euros, uns 400.000 euros més que en l’exercici de 2018.Tanmateix, el consistori haurà de realitzar un Pla Econòmic Financer, ja que no ha complert amb la Regla de la Despesa. Finalment, també s’ha de subratllar que el deute de l’Ajuntament és molt baix, ja que se situa en el 20,25% respecte del 110% permès a les administracions públiques.  

L’aprovació de la liquidació de l’exercici 2019 permet al consistori fer modificacions de crèdit i poder disposar d’aquests diners per destinar-los, en part, a acció social per donar suport a la ciutadania arran de la situació causada per la COVID-19.

312.935 euros per fer front a la COVID-19

El Ple va aprovar per 16 vots a favor i sis abstencions una modificació de crèdit de 312.935,40 euros per atendre les necessitats de la COVID-19. Aquests diners es reparteixen en la creació d’una partida per ajudar a la reactivació de l’economia local; en pagar les despeses a les quals l’Ajuntament ha hagut de fer front davant la pandèmia; i ha dedicat 20.000 euros a ajudar econòmicament al Col·legi Yglesias, a qui la crisi de la COVID-19 ha deixat sense ingressos.

Creació d’una partida de 270.000 euros per ajudar a reactivar l’economia local

L’Ajuntament de Canet de Mar va publicar aquesta mateixa setmana que destinaria 500.000 euros per ajudar a reactivar l’economia local. Aquesta dotació pressupostària s’articularà en dues convocatòries diferents. La primera, de 270.000 euros va ser aprovada pel plenari municipal i anirà destinada a autònoms i empreses que hagin hagut de promoure un ERTO. Concretament, 218.000 euros aniran destinats als 545 autònoms del municipi per tal de poder pagar el rebut de la quota d’autònoms. Els altres 52.000 euros serviran per ajudar a 130 empreses del municipi a fer front a les despeses de gestoria.

L’equip de govern municipal té previst mobilitzar  una nova partida de 230.000 euros. Actualment s’està treballant per trobar la millor manera de poder fer servir aquests diners per  reactivar el consum local i, al mateix temps, poder ajudar econòmicament a la ciutadania.

L'Ajuntament fa una inversió en material informàtic per adaptar l'administració al teletreball i donar seguretat als seus treballadors

Dins d’aquesta partida de 312.935,40 euros també cal destacar les despeses a les quals el consistori ha hagut de fer front per tal d’adaptar l’administració al teletreball i en dotar de material de seguretat a tots els seus treballadors.

Concretament, des de l’Ajuntament s’ha realitzat un increment de la partida en  5.187,97 euros per la comprar de material higiènic i de protecció per al personal municipal i la ciutadania. Això inclou: mascaretes, pantalles, membranes de metacrilat, gel hidroalcohòlic, material per a la confecció de mascaretes i altre material de protecció, etc.

Per poder adaptar l’administració al teletreball ha fet falta fer una inversió de 17.777,43 euros. D’aquests 8.421,60 euros han anat en la contractació de treballs externs i uns 9.325,83 euros en la compra de nom material.    

210.795 euros per reparar els danys del temporal Glòria

El planari també va aprovar una modificació de crèdit per atendre les necessitats del temporal Glòria que Canet va patir al mes de gener. Concretament, es destinen 210.795,07 euros per poder pagar totes les actuacions que s’han fet per tal de reparar els danys i desperfectes que va causar el temporal i que va afectar, sobretot, a les àrees de Medi Ambient, Urbanisme i a la Brigada d’Obres i Serveis.

Des del consistori es va remarcar que s’han acollit a totes les ajudes possibles. Per una banda, el regidor d’Hisenda i primer Tinent d’Alcalde, Pere Xirau va afirmar que s’espera que amb les ajudes que es donen des de la Generalitat i  la Diputació de Barcelona es pugui recuperar el 50% de la inversió. Tanmateix, també va lamentar que el consistori no es va poder acollir a les ajudes estatals a causa del poc marge – un mes – per a la presentació  de les factures, pressupostos i validacions que feien falta per optar a aquestes ajudes.

L’Ajuntament i la Fundació Els Garrofers preparen un conveni de 500.000 euros per garantir la continuïtat del projecte

Finalment, el ple també va aprovar una modificació de crèdit extraordinari i un suplement de crèdit per reduir l’endeutament amb l’objectiu de poder donar sortida i garantir la continuïtat de la Fundació Els Garrofers.

El fet  que l’Ajuntament de Canet i la Fundació Els Garrofers presentin la comptabilitat de manera conjunta, ha permès al consistori utilitzar 500.000 euros de les inversions financerament sostenibles no executades  en concepte de pagament a compte de l’edifici on actualment hi ha el centre d’Els Garrofers.

Des de l’Ajuntament s’ha hagut de realitzar aquest moviment per tal de reduir la tensió econòmica que actualment està patint Els Garrofers arran del trasllat de part dels seus residents a Mataró a causa de les obres de millora de l’edifici, de l’estancament dels mòduls que paga la Generalitat i per la situació que ha generat la pandèmia de la COVID-19.

La intenció de l’Ajuntament de Canet de Mar és la de comprar l’edifici on actualment hi ha la fundació. Recordem que el terreny en el qual hi ha construït l’edifici ja és de titularitat municipal.

Pots tornar a veure el ple municipal del passat 14 de maig a través del nostre canal oficial de YouTube.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^