Botķ que mostra/amaga menú lateral
Els segons compten. Tu ets el meu cor
 

Amb motiu del Dia Mundial del Cor que es celebrā el 29 de setembre i en el marc de la campanya Els Segons Compten, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va preparar una nova acciķ anomenada Tu ets el meu cor per difondre uns consells bāsics perō de vital importāncia.

La campanya té com a objectiu conscienciar la poblaciķ de la importāncia d'actuar amb rapidesa davant l'apariciķ dels símptomes d'un possible atac de cor.

El missatge es basa en quatre idees clau:

- Cončixer els símptomes. Dolor al pit, braįos, coll o mandíbula; dificultats per respirar; ansietat i suor freda; nāusees i marejos; batecs irregulars.

- Els segons compten. Com més aviat es rebi el tractament adequat, millors sķn les perspectives de recuperaciķ.

- Trucar al 112. El Sistema d'Emergčncies Mčdiques de Catalunya activarā el codi IAM, un protocol d'actuaciķ urgent que redueix prācticament a la meitat el temps de resposta del sistema sanitari.

- Rebre tractament.


Si es pateix un dolor fort i opressiu al pit o una sensaciķ de constricciķ de manera persistent, cal trucar immediatament al 112. D'aquesta manera, es posa en marxa el Sistema d'Emergčncies Mčdiques (SEM) que envia una ambulāncia medicalitzada per realitzar una valoraciķ del cas.

Un cop realitzat el diagnōstic, el SEM activa el Codi infart i alerta l'hospital de destí. D'aquesta manera, quan la persona malalta arriba a l'hospital, l'equip de metges que l'ha de tractar i tot l'equipament clínic necessari estan preparats. La rapidesa en el diagnōstic i en l'arribada i preparaciķ hospitalāria fa que les conseqüčncies de patir un infart es redueixin al mínim.

L’acumulaciķ de greix, colesterol, calci i altres substāncies dins les artčries del cor pot reduir o bloquejar completament el flux sanguini fins arribar a causar un atac de cor.  Per mantenir una bona salut cardiovascular cal seguir una alimentaciķ equilibrada i practicar exercici físic de forma regular.

                                                                     

Logo Dia Mundial del cor 2013

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^