ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Crònica del Ple extraordinari de 6 d'abril de 2022
 
Imprimir
Ple 06 04 2022 - telemàtic

Aquesta és una sessió extraordinària del Ple municipal. No forma part de les sessions que els electes han acordat celebrar anualment per aprovar, tractar i donar compte dels assumptes que afecten l'Ajuntament i el municipi, sinó que es du a terme per tractar algun tema que no pot esperar a la sessió ordinària, que tindrà lloc el darrer dijous del mes d'octubre. 

En aquest cas, el Ple se celebra a petició de regidors i regidores de l'oposició per tractar la situació de la Fundació Els Garrofers. 

Presideix l'alcaldessa Blanca Arbell, que posa de manifest que d'acord amb el que diuen els Serveis jurídics de l'Ajuntament, al no haver-hi cap expedient conclòs associat, per tant és més de caràcter informatiu. Però pel bé de la informació veraç i la transparència es farà una sessió pública. També per fer palès la separació que hi ha d'haver entre la Fundació i l'Ajuntament. Garrofers és una Fundació privada i un cop inscrita al registre té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar. La responsabilitat recau en el Patronat i els seus membres, que ho són de forma individual i voluntària. Garrofers presta un servei concertat amb la Generalitat, malgrat hi hagués algun moment que l'Ajuntament la considerés servei públic municipal.  Es llegeix amb la llei de contractació pública, la resta de funcions són privades. Durant molts anys s'ha demanat als serveis jurídics i econòmics de l'Ajuntament que assistissin també al Patronat, però tots ells s'hi han negat perquè no els correspon. 

En nom de la transparència i la voluntat d'ajudar la Fundació i els seus usuaris, treballadors i famílies, l'Ajuntament vol aclarir públicament què li competeix i què no. Es dirigeix als membres de l'oposició per dir-los que els punts que porten a debat en aquest Ple, s'haurien d'haver dirigit al Patronat dels Garrofers. 

S'ha hagut d'eliminar un dels punts que l'oposició demanava que s'inclogués a l'ordre del dia, perquè no és competència de l'Ajuntament i perquè entraria en conflicte amb la Llei de Protecció de Dades Personals. 

La portaveu del grup del PSC, Marian Gómez demana a la secretària de la corporació si, com a peticionaris del Ple, poden fer també una exposició de motius en aquest inici. L'alcaldessa li diu que no, que ja podran fer-ho al seu torn com a grup municipal i Marian Gómez demana que consti en acta que no s'ha permès que la secretària contestés per saber si poden o no fer una exposició de motius prèvia al desenvolupament dels punts. 

DESENVOLUPAMENT DE LA SESSIÓ

Garrofers

icona check  Informació detallada, discussió i debat sobre la composició actual del Patronat, especialment en tot el que fa referència als patrons municipals

Intervé Gemma Bosch, portaveu de CANET i TU: 

Bosch té problemes amb el so. Tot i sentir-se molt malament la seva intervenció, Bosch deixa clar que sovint, com a regidors que són, se'ls fa prendre decisions econòmiques sobre la Fundació que es voten als plens. Si han de votar temes econòmics han d'estar informats de la situació. Pel que fa a la Protecció de dades, no es té perquè excloure cap punt, si es respecta l'anonimat i les dades personals. 

Intervé Jordi Castellà, portaveu de Primàries CANET: 

Primàries sempre ha defensat l'obra social de la Fundació Els Garrofers. Al 2019, quan va entrar com a patró, se li va dir que la Fundació travessava moments difícils. Per això van proposar fer un Pla de Viabilitat, que encara avui no s'ha dut a terme. Se'ls va convidar a permetre que hi hagués una mena de Patronat més reduït, perquè calia que hi hagués gent més professional. Van acceptar però a canvi d'estar informats com a grups municipals. S'han de prendre decisions molt importants i cal transparència i tots els punts sobre la taula. 

La sra. Alcaldessa es remet a l'inici de la creació dels Garrofers. Afirma que llavors es van fer coses molt mal fetes i irregulars i que ara es reben les conseqüències. Però que informaran al moment que puguin de tot el que es resolgui i sugui cert. Que els ho diu com a presidenta del Patronat. 

Intervé Josep A. Massagué, portaveu de Junts x CANET: 

Es remet al 2011, quan es van modificar els estatuts, perquè Garrofers fos una Fundació del sector públic local. Pregunta si ha estat el Patronat qui ha acordat deixar vacant la direcció tècnica de la Fundació. 

Intervé Marian Gómez, portaveu del PSC: 

Llegeix fragments de documents oficials que fan referència a la creació de la Fundació i al fet que és una Fundació pública i no privada, com els diu l'alcaldessa. Voldria que s'aclaris si són patrons municipals, persones jurídiques o a títol individual. 

Un cop fetes les intervencions, l'alcaldessa Blanca Arbell diu que ho intentarà aclarir, ja que es tracta d'un assumpte molt enrevessat. Diu que ella té la darrera versió dels estatuts i que per tant, és a la que farà referència. 

Un cop inscrita al registre, la Fundació Els Garrofers té capacitat jurídica pròpia i plena capacidad d'obrar. Llegeix una sèrie d'articles, per explicar entre d'altres conceptes que hi ha patrons municipals, que l'Alcaldia és membre nat del Patronat i que és qui els designa. Es refia de la interpretació tant de la secretària de l'Ajuntament com la de la Fundació, quan diu que les persones nomenades no representen a cap grup, ni polític ni a cap entitat. Són persones físiques i assumeixen el càrrec de forma personal. Es pot escollir a qualsevol persona. L'Ajuntament té la tradició d'escollir representants de les formacions polítiques, però no cal que sigui així. I el càrrec de patró és intransferible. El Ple només ha d'estar informat. 

Intervé el regidor Massagué, que planteja dubtes sobre la versió dels estatuts que tenen uns i altres. A la que ell té, posa que els patrons són nomenats pel Ple de l'Ajuntament.  Entra en discussió amb l'alcaldessa, ja que aquesta li diu que ho veuen diferent i que no tenen perquè estar d'acord. Diu que no té capacitat per interpretar un text legal i Massagué li diu si algú amb capacitat jurídica, com ara la secretària pot aclarir-ho. Blanca Arbell diu que en tot cas ho ha de respondre la secretària de la Fundació, no la de l'Ajuntament. No es posen d'acord sobre qui ha d'assessorar-los i si ha de ser com a regidors o només als patrons. 

L'alcaldessa manté que aquest no és un tema per anar al Ple municipal i que per tant, la secretària no té perquè assessorar-los o intervernir-hi. Que s'assessori externament o a través de la professional contractada per la Fundació com a jurista. 

Finalment intervé sense imatge (per problemes tècnics) però sí amb so, la secretària de la corporació, que reitera que no s'eleva cap expedient al Ple. Ara bé, als Estatuts es diu que la seva valoració sí seria objecte del plenari. Per tant, si es modifiquessin els Estatuts ho debatria el Ple. Però no és el cas. I no entrarà ara a interpretar el que diuen els Estatuts. Són els que estan aprovats, inscrits i publicats. Es remet a la literalitat. Cal discernir entre les funcions de la secretària de la Fundació i les de la secretària de la corporació municipal. 

Massagué diu que si es remeten a la literalitat, és el que ell ha explicat. Diu que ha fet una pregunta i ho vol debatre i l'alcaldessa li diu que és un Ple extraordinari i que no hi ha preguntes. Li explica de nou que no és el lloc per debatre aquest tema. 

Quan s'insisteix en el tema de la direcció tècnica de la Fundació, l'alcaldessa diu que el Patronat ha delegat la confiança en una gestora. I aquesta gestora és qui està tirant endavant la situació, amb el consentiment de Blanca Arbell, però com a presidenta de la Fundació, no com a alcaldessa. Això vol també que quedi clar. 

Intervé la portaveu del PSC, Marian Gómez. Es remet a un document signat al 2011 per l'alcalde d'aleshores, Jesús Marín, on es diu que cal el vist i plau del Ple per modificar els Estatuts. No saben si tenen la mateixa versió dels Estatuts. 

Es genera un debat de conceptes i interpretacions sobre si és Fundació privada del sector públic o Fundació pública o Fundació privada. Arbell repeteix que al vessant públic només li afecta la contractació de serveis i persones, per tota la resta, funciona sobre la Llei de Fundacions. 

De nou la secretària intervé per aclarir en el mateix sentit que l'alcaldessa s'ha anat manifestant fins ara. Vol ser minimalista a l'hora d'explicar-se i ho fa per aclarir conceptes i interpretacions. Es remet a la literalitat. 

La situació és confosa i per tant, es comprensible que hi hagi tanta dificultat per interpretar i aclarir els conceptes. Això es posa de manifest al llarg del tot el debat del Ple. 

Intervé Gemma Bosch per dir que està d'acord i ha entès que no han d'intervenir en els detalls del funcionament operatiu de la Fundació però repeteix que, com a regidors que són, els interessa conèixer la viabilitat futura, la situació actual, la gestió del dia a dia i com afectarà al futur. Molts del passos que es poden fer a futur s'hauran de decidir al Ple i per tant, han d'estar informats. Agraeix que s'hagi convocat aquest Ple però la primera impressió que té és que s'ha convocat per dir als membres de l'oposició que no els podran contestar a res del que demanen. L'alcaldessa li respon que no és el Ple on han de buscar aquesta informació. Bosch li replica que entenen que hi ha un interès públic en la continuïtat de la Fundació Els Garrofers i que per això es demana la celebració d'un Ple. Sinó hi hagués interès públic, ja es convocaria una reunió en privat per preguntar-ho. 

La sra. Alcaldessa diu que encara que sigui d'interès públic, han d'intentar ser curosos i professionals i elevar-ho al Ple quan s'hagin d'aprovar estatuts, o quan els regidors hagin d'aixecar la mà per prendre decisions. Però ara no és el cas. Els responsables de la Fundació són els patrons. 

icona checkInformació detallada, discussió i debat sobre el futur del servei públic municipal per a la defensa dels drets i la dignitat de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials i la millora de llur qualitat de vida que presta la Fundació Els Garrofers. Debat i discussió sobre possibles alternatives de futur 

En aquest punt se segueix el mateix desenvolupament del punt primer. Gemma Bosch diu que ho demanaran doncs a la Fundació si al Ple no se'ls pot respondre. Jordi Castellà demana si ha prosperat el Pla de viabilitat que fa tant que demanen. Demana a la sra. Alcaldessa que els informi com a presidenta que és també de la Fundació. 

Blanca Arbell diu que la voluntat de l'alcaldessa és tenir-los informats de tot, seguiment i possibles solucions. Té la voluntat d'ajudar i els diu que no tinguin cap dubte que quan hi hagi certeses els informaran. Hi estan treballant. Però tot sé el seu camí i tempus. Ara estan optimitzant tots els recursos perquè no hi hagi les tensions econòmiques que hi ha causades per una gestió que no era la correcta. S'està treballant amb altres administracions i organitzacions. 

Com els ha dit tota l'estona, ella porta dos barrets, un d'alcaldessa i un com a presidenta de la Fundació. Sap que costa d'entendre aquesta doble condició que per desgràcia té, però demana que entenguin que com a presidenta aquí no els pot explicar ara tot perquè s'hi està treballant. Els diu que no tinguin cap dubte que no defalliran per trobar la solució adequada. 

Josep A. Massagué dona les gràcies a l'alcaldessa per reconèixer públicament que Els Garrofers és una fundació privada del sector públic. Mantenen tots dos una nova discussió sobre els patrons, les renúncies i els assabentats que s'han de fer al Ple. 

Intervé la regidora Gómez, que demana disculpes perquè té problemes de connexió que li estan impedint seguir correctament totes les intervencions. Vol saber com es fa el nomenament de nous patrons. L'alcaldessa li respon que ho nomena l'Alcaldia o bé dins del mateix patronat es proposa un altre patró. 

Intervé de nou la secretària municipal per dir que tot això està als Estatuts i que s'han de remetre a la literalitat del que diuen els Estatuts. 

Gómez llegeix un punt on es diu que correspon al Ple el nomenament del nou substitut. Per això vol que algú li aclareixi el dubte que hi ha. L'alcaldessa ho llegeix també i diu a Gómez que quan es diu Ajuntament no vol dir "tot" l'Ajuntament, sinó l'Alcaldia.  No es posen d'acord amb la interpretació de la literalitat.  Intervé un cop més la secretària i, tot i que el seu so és molt dificultós d'entendre, es remet de nou a la literalitat. 

Es repeteixen conceptes que ja s'han anat anomenant durant tot el Ple, sobre la Llei de Fundacions, el fet que sigui del sector públic i el que això vol dir. 

L'alcaldessa diu que en aquest punt, tampoc poden respondre i no hi ha encara certeses sobre els camins que se segueixen per aconseguir la millor solució. S'està informant en tot moment als protagonistes reals, que són usuaris, famílies i treballadors. 

Reitera de nou que es ve de mancances des de l'inici. No hi havia estrucutura per treballar aquestes deficiències i per això s'ha anat a precari. Ara s'està fent tot això. Però aclareix que la Fundació no és un Servei públic municipal. Sinó que és una proveÏdora de serveis de la Generalitat (Departaments de Drets Socials), amb qui té un concert. 

L'Ajuntament només fa control financer, perquè les seves dades econòmiques consoliden al pressupost municipal. 

Respecte al futur de l'entitat, la sra. Alcaldessa diu és responsabilitat del Patronat, que està assessorat per un equip de professionals. Les decisions doncs, es prenen amb professionalitat i cura. La intenció avui del Patronat, d'acord amb el Pla que segueixen és: salvaguardar l'atenció de les 60 persones usuàries que hi viuen; segregar aquesta activitat i cedir-la a una altra entitat que pugui garantir-ne la continuïtat; un cop no hi hagi activitat, s'haurà de gestionar el procés judicial de obres i liquidar-se ordenadament cedint tots els actius i passius a l'Ajuntament. Aquesta és la intenció del Patronat. Que no es pot explicar al Ple perquè no hi ha cap expedient entrat a l'Ajuntament que permeti ara tractar-ho.  Hi ha molts agents implicats, no només l'Ajuntament. Entre ells, diversos departaments de la Generalitat. 

L'alcaldessa explica que s'ha temptejat una altra fundació local, la Guillem Mas, perquè tenen una situació sanejada i són un puntal al municipi sobre l'atenció a les persones. És un repte que poden entomar i s'està intentant lligar-ho tot. Però s'hi està treballant encara. No hi ha més informació. 

Al darrer torn d'intervencions, Gemma Bosch reitera que si s'ha d'aprovar per part de departaments de la Generalitat, caldria un bon projecte que tingui en compte que l'activitat per cedir-la hauria d'anar separada dels terrenys i de l'immoble. L'alcaldessa li diu que sí es té en compte. 

Josep A. Massagué recorda que cal la totalitat dels 17 regidors del Ple quan hi hagi canvis. Entra a valorar la tasca que s'està fent i el cost econòmic dels professionals i la sra. Alcaldessa li diu que no es pot entrar a valorar aquí la feina que s'està fent al Patronat. 

Per la seva banda, el regidor del PSC Miguel Borrego, demana si l'aclariment s'ha fet com a presidenta del Patronat o com a alcaldessa. Perquè s'ha parlat d'un procés d'escissió i als Estatuts aquest procés no està regulat. Sí la fusió però no l'escissió. I si és escissió per segregació, quin paper jugaria l'Ajuntament en aquest procés? 

L'alcaldessa li diu que tots aquests dubtes són els que s'estan ara intentant resoldre. 

Acaba el sr. Castellà que diu que quan els Estatuts no recullen algun concepte, com és el cas de l'escissió, s'ha d'anar a la Llei superior, que és la Llei de Fundacions. Per tant, aquí s'hauria de trobar la solució per fer-lo legalment. Prega que quan hi hagi certeses, les traslladin al Ple per tal de poder ajudar i col·laborar en la solució que la Fundació mereix. 

L'alcaldessa dona el Ple per acabat, ja que al tractar-se d'una sessió extraordinària, no hi ha el torn de precs i preguntes. 


Aquesta crònica s'elabora des del Servei de Comunicació municipal, d'acord amb els criteris de transparència que recomanen explicar com es prenen els acords i es desenvolupen les sessions plenàries i fer-ho de forma objectiva i que sigui fàcilment entesa per la ciutadania.

És un document complementari que acompanya a tota la informació oficial i els documents administratius relacionats, així com a la Vídeo acta, el sistema actual que utilitzem per a l'enregistrament en vídeo dels plens de la corporació. 

^