ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Petita història de les Escoles Taller
 
Imprimir

A finals de l´any 1988 va començar l´escola taller Vil·la Flora a Canet de Mar, era la primera de nou que hi ha hagut fins ara i una de les pioneres de Catalunya

Les escoles taller no són centres permanents, són programes que duren dos anys per a què joves d´entre 16 i 25 anys que estan en situació d´atur puguin aprendre un ofici que els doni les eines necessàries per inserir-se al mercat de treball, aquests son doncs els dos objectius principals: LA FORMACIÓ i LA INSERCIÓ LABORAL, amb projectes concrets relacionats amb activitats d´utilitat pública o d´interès general.

Els primers sis mesos els alumnes-treballadors reben classes teòriques i pràctiques relacionades amb l´ ofici en el que volen treballar i estan becats per la Generalitat de Catalunya, els altres divuit mesos tenen un contracte de treball per a la formació on es realitzen projectes que perduren i que rehabiliten espais públics.

És per això que es consideren alumnes-treballadors. Aprenen teòricament un ofici i al mateix temps estan treballant en aquest ofici, al finalitzar el projecte obtenen un certificat de qualificació professional que està inclòs en el sistema català i estatal de qualificacions.

Durant aquests vint anys els oficis que s´han ensenyat han estat diversos, però s´ha tingut una especial dedicació als relacionats amb la construcció, l´electricitat, la fusta o la pintura i la jardineria, considerant que són els de més fàcil inserció laboral posterior, Hi ha hagut també mòduls de: vitralls, talla de pedra, disseny gràfic, delineació, arts escèniques, motlles, estucats...

Canet ha tingut doncs Escoles Taller durant 20 anys quasi ininterrompudament, cosa prou important tenint en compte el servei social que han desenvolupat en quan a la formació, la inserció laboral i l´execució d´obres públiques

A més de la gran quantitat d´alumnes-treballadors que al llarg d´aquests anys han obtingut el certificat que atorga el SOC i abans l´INEM, en aquestes escoles hi han treballat més de 70 professionals entre monitors, tècnics i administratius, i hi han participat a diferents nivells moltes persones treballadores de l´Ajuntament de Canet i del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya així com diferents alcaldes, polítics, empresaris i comercials.

Les escoles tallers que s'han fet al poble s'han ocupat sobre tot de l'arranjament de diferents espais públics. Vil·la Flora i el seu entorn o Can Pinyol són dos exemples amb molt interès.

·L´E.T. Vil·la Flora (1988 – 1991) es va ocupar de la rehabilitació de l´edifici de Vil·la Flora, adequant part dels parcs i jardins que l´envolten i la urbanització dels terrenys.

·L´E.T. Canet Modernista (1990 – 1993) va plantejar objectius d´actuació d´obres i de promoció cultural. L´ampliació de l´Ajuntament i la realització de vitralls de la sala d´alcaldia, la restauració de les façanes de la nau de l´EUETTP i la rehabilitació de l´interior de la primera planta de la masoveria de Vil·la Flora, la construcció de vint-i-dos cap-grossos de cartró pedra, construcció de mobiliari urbà, realització de diversos espectacles i campanyes dirigides a promocionar el comerç de Canet.

·L´E.T. Cannetum (1994 – 1995) es va dedicar a la restauració de la Casa Domènech i Montaner.

·L´E.T. Domus Aurea (1996 – 1998) va realitzar la primera fase de l´obra d´un centre de restauració i de convencions que es volia construir a Canet de Mar i que finalment ha estat obert com a Llar d´infants municipal, i  diferents col·laboracions com la rehabilitació dels espais interiors i façana de la Masoveria de Vil·la Flora, les Escales del carrer de la Palma, la rehabilitació en la seva fase inicial de l´Ateneu Canetenc com a Biblioteca popular, ampliació, adequació d´interiors de la Casa museu Domènech i Montaner, restauració de l´antic Escorxador, actualment seu de la Policia Local, disseny, construcció i col·locació de dos rosasses al Santuari Nostra Senyora de la Misericòrdia, condicionament d´espais enjardinat, restauració de la façana de l´Església parroquial, ampliació i nova construcció dels estudis de Ràdio Canet entre d´altres actuacions.

·L´E.T. Maresme (1998 – 2000) va ser l´encarregada en engegar la restauració de Can Pinyol

·L´E.T. Maresme II (2001 – 2003) va acabar el projecte de Can Pinyol

·E.T. Els Aromers (2003 – 2005) va acabar la rehabilitació dels boscos i jardins de Vil·la Flora
·E.T. Ruben Marsol (2005 – 2008) es va dedicar a restaurar i rehabilitar 9 places del doble, entre elles la placeta del carrer Josep Baró, la plaça del carrer Anselm Clavé, etc.

·E.T. El Bolig (2008 – 2010) que te com a projecte la construcció d´una nova seu esportiva. Amb 40 alumnes repartits amb els mòduls següents:

- Jardineria, monitor: Joan Cabot
- Pintura, monitor: Joan Boadas
- Ram de Paleta, monitor: Tomàs Pérez
- Lampistes instal·ladors d´equips
  d´energia renovable, monitor Jaume Alegret
- Tancaments d´alumini, monitor Fernando Corredera

I com a docent coordinadora d´obres: Georgina Calafell, docent de formació complementaria i insertora laboral: Diana Michalewicz, administrativa: Dolors Ardiaca i director: Salvador Munrabà

^