ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
El vot femení a Canet de Mar - 1933
 
Imprimir

El 14 d'abril de 1931 es va proclamar la segona República a Espanya. La nova Constitució que s´havia de redactar va donar la possibilitat de modificar legalment la desigualtat entre els sexes.

Aquesta va ser una feina difícil a causa de les discrepàncies entre les diferents formacions polítiques. El Govern provisional va decretar el 8 de maig de 1931 la concessió del vot a tots els homes majors de 23 anys i va declarar que les dones i el capellans podien ser escollits com a diputats. D´aquesta manera Clara Campoamor  (Partido Radical) i Victoria Kent (Izquierda Republicana) van ser elegides diputades, encara que les dones no podien exercir el seu dret a vot i escollir representats. Van ser dues dones d´un total de 465 diputats.

El desacord era molt gran dintre de la societat quedant palès amb les intervencions de les dues diputades femenines, Clara Campoamor  va defensar el sufragi femení i Victoria Kent estava a favor de l'ajornament durant uns anys de la concessió del vot a les dones.  La Constitució va ser aprovada el mes de desembre de 1931 i a  l'article 36 es va establir l´equiparació dels drets electorals  per als ciutadans d´un i altre sexe majors de vint-i-tres anys.

A l´any 1932 un grup de dones de Canet de Mar presidides per Francesca Bonnemaison i Júlia Montaner de Capmany van organitzar-se per formar una agrupació de dones amb el suport de la Lliga Regionalista, essent  un exemple de l´interès que aquests temes produïen en les dones del moment.

No va ser fins a 1933 que es donà l´oportunitat de votar a les dones. Uns  mesos abans que la resta de dones de l´Estat, que ho van fer per a les eleccions generals per a diputats a Corts, van votar les canetenques. El 16 d´abril de 1933 va ser la primera vegada que les dones anaven a votar decidint en aquella ocasió  si l´Ajuntament acceptava un préstec de 250.000 pessetes per a la compra de terrenys per construir l´edifici del mercat municipal.

En aquell plebiscit van votar 1605 persones, 1133 a favor i 572 en contra. D´aquests vots 960 van ser d´homes i 645 de dones. Com a nota anecdòtica ressenyar que dues dones van presidir meses electorals, les mestres de les escoles nacionals, Emília Domènech i Concepció Gibert.

Segons el diari La Maresma va ser un dia primaveral que va transcorre sense cap incident remarcable, la transcendència d´aquest acte es va percebre als carrers del poble i  va ser reafirmat per les ciutadanes de la vila.

^