ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Carta oberta del director de l'Escola Taller Maresme II
 
Imprimir
El dret a treballar és un bé social que l´Estat ha de fer efectiu amb tots els mitjans necessaris. El caràcter de necessitat social del treball està reconegut com a normalitzador, com a subministrador d´autonomia i maduresa. La seva mancança es relaciona amb mals socials i personals: desestructuració, problemes de salut mental, de precarietat econòmica, de marginació... o bé, amb connotacions morals, amb la incapacitat o la no voluntat d´adaptar-se, la mandra, la irresponsabilitat, les actituds paràsites.
L´objectiu per aconseguir aquest bé social és, doncs, l´ocupació. És el mateix individu qui ha de millorar la possibilitat d´accés a l´ocupació, ja que difícilment es pot crear ocupació neta que resolgui el problema de l´atur.


 

Tot i que l´atur pot afectar potencialment persones de característiques molt diferents, hi ha certs col·lectius que són molt més desafavorits que altres.
Entre els col·lectius amb més dificultat per a trobar feina hi trobem els joves de menys de 25 anys i, sobretot, els que no tenen el graduat escolar. Si a això hi sumem certs condicionaments socials i familiars, com ara la immigració o la pobresa, estem davant de tot un col·lectiu amb un gran desavantatge i un gran risc d´exclusió social. Cal anar en compte però, de no classificar de risc social allò que senzillament s´aparta de la normalitat, dels valors estàndards.


 

Els adolescents i els joves qüestionen l´autoritat del món adult i disposen d´uns valors diferents, perquè són una altre generació i perquè tenen una altre edat, experimenten, els agrada el risc, volen conèixer i provar els límits del seu nou món. Aconseguir la inserció laboral de joves en una societat amb alts índexs d´atur, rotació i precarietat laboral, es pot definir com tenir la capacitat de “mantenir-se en el circuit de l´ocupació”. El sol fet de disposar d´una feina facilita la inserció però no hi ha una garantia de mantenir-la en un mercat canviant i de treball temporal. Ara bé, no disposar-ne dificulta les possibilitats d´inserció.
L´Escola Taller acull a joves de 16 a 25 anys de diverses procedències i pretensions, tots ells a l´atur. El ventall és ampli: des de joves marginats per diferents problemes socials o familiars, fins a joves amb recursos i estabilitat familiar que d´una manera conscient han decidit aprendre un ofici per assegurar-se el futur.
Tots aquests joves tenen dret a entrar dins el món laboral i, tal i com deia al començament, nosaltres, tècnics i docents de l´Escola Taller formem part dels mitjans que el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya ha creat per fer efectiu aquest bé social que és el treball, aquest dret a entrar dins el món laboral. Sabem que això no és suficient per abolir l´atur, però el que sí que és cert, és que l´esforç i el compromís diari en la nostra tasca contribueixen a la normalització i l´autonomia dels nostres joves.


 

Tot això no seria possible sense el seguiment objectiu de l´OTG de l´Alt Maresme, i el suport i la confiança que sempre hem rebut de l´Ajuntament de Canet de Mar, així com l´ajut dels seus departaments tècnics i administratius.
Com a director de l´Escola Taller, i en nom de tots els que treballem i creiem profundament en aquest projecte de formació ocupacional, us convido a venir a visitar-nos els dies de les portes obertes. La vostra presència serà un estímul molt valuós per a la nostra tasca i un reconeixement d´integració al món laboral dels joves.

 


Gràcies
Salvador Munrabà Valls
Director Escola Taller Maresme II

Juny de 2003

^