ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Crònica del Ple ordinari de 20 de juny de 2024
 
Imprimir
Ple 20 de juny de 2024

Comença el Ple amb l'assistència dels 17 càrrecs electes del consistori. 


Desenvolupament del Ple. Principals temes tractats: 

Despatx Alcaldia

Temes econòmics 

Urbanisme

Alcaldia

Esports

Assumptes urgents

Mocions i declaracions institucionals

Precs i preguntes 


Despatx AlcaldiaEls primers 20 minuts del Ple són per al despatx d'Alcaldia, el resum que fa l'alcalde de diversos temes que han succeït.

L'alcalde felicita la regidora de Promoció Econòmica per la celebració d'una jornada de Networking. Hi van anar 11 empreses, 5 de Canet i 40 persones que buscaven feina. Ha sigut exitosa i reeixida. 

La Diputació ha atorgat una subvenció per a la Fundació Els Garrofers. Ha estat una subvenció esperada i molt treballada. Servirà per cancel·lar el crèdit bancari que tenia la Fundació. Agraeix la col·laboració de tots els que hi han participat. 

Ha començat la instal·lació d'un nou pas semaforitzat a la zona del Càmping Globo Rojo i el Club Vela. Es fa per fomentar la connectivitat entre el municipi i la façana litoral. L'alcalde diu que hi ha hagut comentaris dient que es posava el semàfor per beneficiar a un particular. Respon que NO. Insisteix en el fet que s'obre el poble al mar. Estan previstos més de tres semàfors. Aquest n'és un i n'hi haurà un altre a la pujada de la Rodalera i davant de la Residència Guillem Mas. El càmping Globo Rojo és un actiu a nivell municipal perquè és l'únic que tenim de 1a categoria. Reconeix que és cert que és una reclamació d'un privat, que porta fent-la des del 2001. I també ho reclama el Club Vela perquè vol ser el segon club de platja de la nostra població.
Tot i que no l'ha esmentat primer, l'alcalde recorda que s'ha aprovat també un semàfor a l'alçada de l'avinguda Maresme, davant del càmping Victòria. Possiblement n'hi podran haver més. Aquí hi ha d'haver una rotonda. Mentre no es faci, s'avançarà amb la instal·lació d'aquest semàfor. 

El dia 5 de juny es va cloure el Consell d'Infants del curs que acaba. Han sigut 7 sessions centrades en l'Esport. Felicita a la regidora Rosabel Madrid pel seguiment i l'interès que hi té. Quan els infants es posen a pensar, els resultats són molts bons. Resumint, volen ampliar la zona de l'H2O i posar-hi cistelles de bàsquet. També una estructura per escalar i una nova xarxa de vòlei.
Respecte al primer Consell d'Infants, el del curs passat, es materialitzaran les seves demandes. Una és un espai de jocs infantils a la zona del Turó del Drac. També noves porteries. 

Pel que fa a les Platges, ja les tenim preparades per a l'estiu. A finals de juny s'instal·laran els nous punts de socors. S'espera que passi Sant Joan per fer-ho. 

Rial del Sant Crist. L'alcalde explica que hi va haver la queixa d'un particular a qui li entrava tota l'aigua, després d'uns treballs a la zona. S'ha comprovat i calia rebaixar la llera del rial. Així s'ha fet. S'ha deixat una zona reservada per la colònia de gats que hi ha. 

Dues felicitacions més: Art Blau per haver estat seleccionat per participar en un important projecte. I a l'Esplai Bitxus perquè faran 20 anys i a més a més han rebut un premi de l'educació en el lleure. 

Èxit de la I Jornada Indiana feta entre Canet i Sant Pol. 

El dia 21 de juny, abans del Pregó, es presentarà la nova APP ÉS CAnet. ÉS per incidències però també hi haurà notícies, agendes, avisos i reserva d'espectacles. 

Han començat les millores a les instal·lacions del Camp de Futbol. Gespa i canvi d'enllumenat. L'alcalde avisa que primer es farà l'enllumenat i després hi haurà una aturada perquè es pugui celebrar el campus d'estiu. Després ja es procedirà a la renovació de la gespa. 

  Temes econòmics Proposta Ple modificació del pressupost MC 31/2024 de Suplement de Crèdit

El regidor d'Hisenda, Lluís Llovet, explica que es porta al Ple la proposta d'una modificació de crèdit que va lligat a les multes per procediments sancionadors que fa l'Ajuntament. Quan l'Ajuntament posa una multa i es cobra, aquesta passa a la Tresoreria. Ara el que es fa es aflorar-la dins la partida de Patrimoni del sòl. És una partida especial que té l'Ajuntament per intervencions en el tema d'habitatge. 

S'aprova per unanimitat.  

Proposta Ple del Reconeixement Extrajudicial REC05 i Reconeixement Extrajudicial de crèdit - Factures sense contractes

El regidor Llovet explica que hi ha una taula amb el detall i les xifres del que es proposa reconèixer extrajudicialment. Es tracta de les factures que han arribat a l'Ajuntament però no tenen un contracte al darrere. I per pagar-les s'ha de procedir d'aquesta manera amb un REC. 

S'aprova amb els vots a favor del Govern. Hi voten en contra tots els grups de l'oposició. 

  Urbanisme Proposta Ple resolució procediment sancionador pol.ligon, 1 parcel.la 30

L'explica el regidor d'Urbanisme, Lluís Llovet. En una parcel·la es van fer obres que no es podien fer. Des de disciplina urbanística es va aplicar un procediment sancionador. Era un espai llogat, que va fer l'arrendatari. Els propietaris ho han retirat. Com que s'han avingut a retirar-ho, la sanció serà menor, però s'ha d'aplicar igualment. Són 1.752 euros i tornar a restituir el terreny com estava abans. 

Intervé el regidor de la CUP, per saber si la sanció anirà a la partida de Patrimoni del sòl. El regidor Llovet ho confirma. 

El punt s'aprova per unanimitat. 

Proposta Ple declaració especial interès i utilitat obres majors Torrent dels Lledoners,84 i 88

Són dos punts dins del Ple que explica el regidor d'Urbanisme. L'Ajuntament té un catàleg de Patrimoni per a determinats edificis. Quan els veïns propietaris d'aquests edificis fan obres, han de pagar l'impost corresponent, com tothom, però com que són edificis protegits, poden gaudir d'un 50% de bonificació. La normativa exigeix que s'aprovi per Ple la declaració d'especial interès dels edificis. Hauria de ser automàtica, la bonificació, però a dia d'avui encara s'ha de fer d'aquesta manera.  

Des de Primàries Canet, es proposa que l'Ajuntament, un cop l'any, avisi als propietaris d'aquests edifcis que tenen aquesta bonificació.  Llovet diu que miraran de com vehicular-ho. 

Els punts s'aproven per unanimitat. 


Alcaldia

Proposta rectificació inventari béns Ajuntament de Canet de Mar a 31.12.2023 

En aquest Ple s'aprova també l'Inventari de béns de l'Ajuntament. És una obligació de l'ens i s'aprova per unanimitat. El trobareu a l'apartat de Transparència del web. 

Aprovació del canvi d'horari de les sessions de la Comissió Informativa General

A partir d'ara les sessions es faran mitja hora més tard. Serà a les 18.00 hores. 

EsportsAprovació bases premis Festa de l’Esport de Canet de Mar 

El regidor d'Esports explica que es tracta d'aprovar les bases que regulen els Premis que es donaran a esportistes locals i entitats del poble.

De nou, es vota favorablement per unanimitat. 

L'alcalde agraeix a la regidora Bea Oller que hagi col·laborat en aquest assumpte amb el regidor d'Esports, Joan Majó. 

Assumptes urgents

Hi ha 1 punt d'urgència

Modificació Pressupost crèdit extraordinari  

Té a veure amb Benestar Social. Ho explica la seva regidora. Isart diu que són despeses específiques i determinades i que no es poden demorar en el temps. És la contractació d'un treballador/a social per als expedients de dependència i d'urgència. 

Hi ha unanimitat dels 17 càrrecs electes. 

Mocions i declaracions institucionals

Moció presentada pel grup municipal del PP amb relació a l'ocupació il·legal 

Moción del grupo municipal del PP en el Ayuntamiento de Canet de Mar para la elaboración de un Plan municipal en contra de la ocupación il·legal de viviendas y la creación de una oficina antiocupación

La llegeix el regidor Albert Martínez. Podeu escoltar la Moció i el debat que ha generat al voltant del minut 39' de la vídeoacta del Ple. 

La Moció no s'aprova. Hi voten a favor el regidor del PP i la regidora No Adscrita. En contra els partits del Govern (Canetencs, ERC, Junts i Som CANET) i el regidor de la CUP (11 vots). S'abstenen els regidors del PSC i el regidor de Primàries (4 vots)

Precs i preguntes

En primer lloc preguntarà el grup del PP, preguntes que van quedar del darrer Ple

Preguntes del grup municipal del PP

1. Cost d'una convocatòria electoral amb el format antic (4 col·legis) i cost del nou format (2 col·legis)

Respon l'alcalde dient que s'ha estalviat una quantitat un total de 2.745,19 euros.  Es passa de 4 vigilants a 2. En hores extraordinàries de la Brigada s'ha passat de 30 a 4. En hores extraordinàries de la Policia s'ha passat de 96 hores a 42.
Tot això s'ha de multiplicar per dos perquè hi ha hagut dos processos electorals. 

2. Quan es convocaran els Consells Municipals que estableix el Reglament Orgànic Municipal (ROM)?  

Respon també l'alcalde. Hi ha 6 consells municipals.
El CM de Medi Ambient s'està treballant amb la Comissió permanent.
El CM de Cultura es va reunir el 30/09/23
El CM de Promoció Econòmica la previsió és convocar-lo durant el darrer trimestre d'aquest 2024.

El CM de l'Esport, ara un cop aprovades les bases de la Festa de l'Esport, l'Àrea convocarà un consell pròximament.
El CM d'Educació és previst convocar-lo aquesta tardor, un cop iniciat el curs escolar.
El CM de Cooperació n'hi va haver un el 15/05. Es reuneix tres o quatre vegades a l'any.
A l'octubre es farà el CM de la Gent Gran per primera vegada. 

Preguntes dels grups entrades en temps i forma per aquest Ple

Com que hi ha diversos grups que fan preguntes d'un mateix tema, l'alcalde demana que primer les llegeixin tots i després es respondran. 

Tema: Línia educativa I3 Escola Misericòrdia

El llarg debat que ha generat aquest assumpte el podeu veure i escoltar al voltant del moment 1h.5' de la videoacta del Ple 

PSC

La portaveu socialista, Marian Gómez, agraeix la mobilització de les AFA's i els centres educatius, que són presents al Ple. 

Fa 3 setmanes que regidora d'Educació i alcalde es van reunir amb representants de l'AFA de l'Escola Misericòrdia. L'Escola s'ha manifestat per protestar i reivindicar la manca de solucions. El problema és la gestió que s'ha fet de 10 sol·licituds d'inscripció que s'han enviat cap al centre concertat FEDAC.  N'hi ha 30 per la Misericòrdia i 36 per al Turó del Drac. ¿Per què hi ha hagut derivació a altres centres?

CUP

El portaveu de la CUP, Andreu Graupera, explica que al darrer Ple van demanar sobre la problemàtica en aquesta 4a línia d'I3 al nostre municipi. Tothom ha entès que el Govern lluita perquè s'obri una 5a línia a l'Escola Misericòrdia. Això blinda la línia de l'escola concertada FEDAC. ¿En quin moment el Govern pensa blindar les 4 línies públiques de Canet de Mar? 

Millorem Canet Primàries 

El portaveu del grup, Jordi Castellà, agreix l'assistència al Ple dels representants de l'Escola Misericòrdia. Per quin motiu, la planificació del curs vinent portarà a més de 10 famílies a no tenir plaça a la Misericòrdia i seran derivades d'ofici a la pública del Turó del Drac i a la concertada de la FEDAC, comportant que la ràtio de la Misericòrdia sigui la més perjudicada i la de la FEDAC la més beneficiada?  Què pensa fer l'Equip de Govern per posar-hi remei i per posar fre a la pràctica deslleial de la FEDAC de trucar a les famílies per aconseguir la matrícula al seu centre?

Intervé en nom del Govern la regidora d'Educació, Rosabel Madrid. 

Agraiex també la presència de representants dels centres educatius. Llegeix en veu alta algunes de les pancartes reivindicatives que porten. Explica que aquest matí s'han tornat a reunir i que estan sempre a favor de l'educació pública i de qualitat. Passa a respondre.
No és prima un interès, sinó que és un procés de preinscripció, regulat per la normativa educativa. Explica detalladament com funciona el procés de preinscripció i dona les xifres d'aquest grup d'edat a Canet de Mar. La regidora manifesta que no s'afavoreix ningú ni hi ha interessos ocults. Des de l'Ajuntament es vetlla per la claredat del procés. Madrid explica la posició de l'Ajuntament i com ha actuat i actua en aquest procés.
També intervé el regidor Llovet defensant l'escola pública i la feina de l'Ajuntament en aquest sentit. Llovet assegura que fins i tot la consellera d'Educació, des del Parlament de Catalunya, contestava whatsapp relacionats amb aquest tema i Canet. 

La qüestió de les ràtios per a cada grup genera diferents punts de vista, que es posen de manifest al llarg del debat.


Des de l'oposició, Jordi Castellà aclareix que les preguntes que fan els grups són preguntes que han traslladat els representants de les AFA's i que si avui són al Ple, és perquè no estan contents amb el que s'ha fet fins ara.  Andreu Graupera reitera que si una família ha manifestat opció per l'escola pública, se li ha de respectar fins al final. S'ha de blindar la 4a línia per la pública. Marian Gómez es queixa que tant Govern municipal com Autonòmic no han vetllat per l'escola pública, durant tot el temps que fa que estan governant, que la problemàtica no és d'ara. Demà s'acaba el curs i hi ha famílies de Canet que encara no saben on aniran els seus fills el curs vinent. 

Rosabel Madrid els respon que fa molts anys que acompanyen l'Escola Misericòrdia per aconseguir una segona línia. Però la decisió no és del Govern municipal. Poden pressionar i procuren parlar i estar a tot arreu, però no són els qui prenen les decisions.  Les famílies no es quedaran sense plaça. 

Lluís Llovet, per tancar el tema, lamenta que es faci propaganda política amb aquests temes. Explica que fa anys que Canet tenia tres línies a l'escola pública perquè la ràtio d'alumnat estava en 25, per tant 75 alumnes i tothom que ho demanava, entrava a la pública. Al passar la ràtio a 20, ja ha canviat. Cal aconseguir la quarta línia a la pública, perquè hi ha molta més preinscripció a la pública. 

En aquest moment intervé una persona del públic que assisteix al Ple, però el so no es captat per la vídeoacta. L'alcalde diu que el ROM no contempla la intervenció però li permet fer-la.  Li ha respost el regidor Llovet. S'estableix resposta directa a la pregunta del públic, fet que no és habitual a les sessions plenàries. Però aquesta pregunta no ha quedat enregistrada a la gravació del Ple. 

Clou l'alcalde, expressant que en el fons hi ha un problema de finançament. Com en molts altres temes, si no es posen recursos, hi ha greuges comparatius i no s'avança. Calen més recursos. Es compromet a exposar-ho als alcaldes de la comarca en les seves trobades periòdiques. Parlem de persones però en realitat són xifres i números. Cal abocar-hi recursos, recursos, recursos. 

Preguntes del grup municipal del PP 

1. S'ha informat al grup que diverses associacions com els Tabalers no disposen d'instal·lacions per als assajos. Quines mesures té previst el Govern aplicar per corregir-ho?

Respon Emili Sánchez, regidor de Festes. Diu que en aquesta situació només hi ha Els Tabalers. També hi havia els Perkutes, que ara han marxat a Malgrat, que han marxat a aquesta població també per altres motius, com la proximitat d'alguns dels seus membres a aquest municipi.
Tabalers i Perkutes han estat junts força temps en diversos llocs. Van estar en una nau del Polígon, fins que aquesta va deixar de ser municipal. Després van estar a l'Escola Misericòrdia, però està molt a prop d'una residència de gent gran i molestaven el descans. Després van anar a un altre local al costat de l'H2O i a Vil·la Flora. Però molesten allà on van. Fins i tot, explica que han boicotejat els panys. En la seva defensa diu que qualsevol entitat del poble que els crida, ells hi van i ho fan de forma gratuïta. Tothom els vol perquè ho fan molt bé, però després ningú els vol al costat seu per assajar. El regidor demana a tots els grups municipals que recolzin, quan hi hagi una queixa, que si no assajen no poden progressar ni preparar-se. Lamenta aquesta situació. 

El regidor Castellà proposa l'Odèon, que està insonoritzat. Sánchez li respon que ja ho havia valorat però que no és possible. I tampoc El Centru. 

Preguntes de Primàries Millorem Canet

1. Col·locació semàfor N-II davant el Club de Vela i Càmping. És adient que hi sigui. Demana si s'arranjarà el pas subterrani d'accés a la platja.

Respon el regidor d'Urbanisme. Explica com està l'accessibilitat a la zona Marítima i com ha evolucionat el tema al llarg dels anys. Cita també el POUM, que permetrà millorar visualment la zona marítima en aquest punt. 

2. A l'anterior mandat hi havia un pis d'emergència social i vol saber si està a punt d'usar-se i si hi ha Reglament d'ús. 

Respon la regidora d'Habitatge. Ara s'anirà a visitar el pis per veure com està. S'ha començat a redactar el Reglament de pisos d'emergència social.  


Clou el Ple l'alcalde, expressant un oblit que ha tingut. S'ha oblidat de felicitar el PSC i el PP pels resultats obtinguts a les eleccions europees i ho fa ara. 

Convida tothom a participar a la Festa Major de Sant Pere i Sant Pau 2024. Felicita el regidor Emili Sánchez pel programa. 


Aquesta crònica s'elabora des del Servei de Comunicació municipal, d'acord amb els criteris de transparència que recomanen explicar com es prenen els acords i es desenvolupen les sessions plenàries i fer-ho de forma objectiva i que sigui fàcilment entesa per la ciutadania.

És un document complementari que acompanya a tota la informació oficial i els documents administratius relacionats, així com a la Vídeo acta, el sistema actual que utilitzem per a l'enregistrament en vídeo dels plens de la corporació. 

les cròniques del Ple

^