Botķ que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Divendres
06.07.2018
19:30h
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic
Presentaciķ del llibre “Ensenya´m la llengua” de Toni Beltran
Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties
Ho organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuīt
Tipus d'acte
Literatura

Plataforma per la Llengua Canet de Mar presentarem el divendres 6 de juliol, a les 19.30 h, a la biblioteca P. Gual i Pujadas el llibre “Ensenya'm la llengua” de Toni Beltran, amb ilˇlustracions de Josep M. Pous-Culí i publicat per l'Editorial Gregal. Durant la presentaciķ gaudirem de l'actuaciķ d'en Quim Mas.

Sinopsi

ĢDoctor, el nen ha caigut i s'ha fet un chichķnģ. ĢSenyora, el que té el seu fill és un nyanyo com una casaģ.
El lčxic del catalā referit a la salut i a les malalties estā pioc i té unes quantes xacres derivades de l'estandarditzaciķ de la llengua i de la influčncia del castellā. Els tirons i els desgarros guanyen presčncia a les consultes en detriment de les estrebades i carns esqueixades, i els chichons i els sarpullits de mica en mica passen davant dels nyanyos i les granissades.
Aquest llibre vol ser una eina per a recuperar un vocabulari popular i colˇloquial que fins fa pocs anys era viu, explícit i completament natural; un llenguatge farcit de fogots, tropells i cobriments.
De la mateixa manera que s'han recuperat paraules com Ģsegellģ, Ģbústiaģ o Ģvoreraģ, hem de ser capaįos de fer el mateix amb Ģel ventre de la camaģ, Ģencarcaratģ o Ģrogallģ. Si els nostres avantpassats, que no van poder estudiar en catalā, van conservar els mots, seria una trista paradoxa que els joves d'avui els perdessin. ĢNomés de pensar-ho, senyor doctor, em venen rimbomborisģ.

Antoni Beltran i Genescā (Matadepera, 1955) és canetenc i ganxķ d'adopciķ. Llicenciat en Medicina per la Universitat Autōnoma de Barcelona (Hospital de Sant Pau), especialista en Medicina Interna i en Medicina Familiar i Comunitāria, va ser metge internista a l´Hospital Sant Joan de Reus i de capįalera als pobles de Puigpelat i Aliķ (Alt Camp). Des de fa més de tres dčcades exerceix de metge d'atenciķ primāria i com a geriatra a Sant Feliu de Guíxols.
Complementāriament a la seva activitat professional, ha pres la iniciativa, en el marc de l'Espai del Metge Rural, de recuperar i ordenar el vocabulari popular relacionat amb la salut.

Més informaciķ a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^