Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Informació de l'Àrea de Medi Ambient sobre la recollida de residus
PUBLICAT Dijous, 03.10.2013
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic

La recollida de residus a Canet de Mar

Incidències, actuacions, dades...

Davant els comentaris apareguts darrerament en alguna xarxa social, respecte a l'abandonament de bosses d'escombraries en un carrer del municipi, l'Àrea de Medi Ambient aprofita per informar al respecte, aclarir algunes dades i demanar col·laboració per tal que aquestes incidències no es repeteixin:

1.    El model porta a porta (PaP) de recollida de residus, igual que el model de contenidors en superfície com els soterrats, per desgràcia té unes incidències degudes principalment a persones que no col·laboren amb qualsevol dels sistemes. Els dos principals problemes del PaP són, un d'ells, l'abandonament de bosses d´escombraries fet per una minoria de la població. Una minoria, però, que dóna molt mala imatge! L'altre gran problema és el sobre ús (a diari per una part de la ciutadania, tot i el caràcter d'ús únic en casos d´emergència) o mal ús (runa, fusta, residus barrejats, etc.) de les àrees d'emergència. Pel que fa als contenidors en superfície o soterrats els problemes també són sobradament coneguts: pudors, desbordaments, mala imatge, ocupació de la via pública, etc. Hi ha moltes experiències de contenidors soterrats anul·lats per problemes d´higiene. Els últims coneguts a Mataró mateix.

2.    L'Ajuntament SEMPRE ha reconegut aquestes incidències i hi ha dedicat esforços en personal, temps i recursos econòmics per cercar una solució. Davant de les bosses abandonades s'han fet campanyes generals d'informació, campanyes específiques com “el dimecres no tot s´hi val” però el que més fa és una feina de diari com avisos per carta a veïns de comunitats o cases unifamiliars, cartells informatius a les comunitats, visites personalitzades per part de la informadora ambiental, reunions a l´Ajuntament. Fins i tot s'inspeccionen bosses, es fan avisos de procediments sancionadors i en casos reincidents s'ha arribat a posar multes! L'Ajuntament sí que hi dedica esforços. Per desgràcia de tots i de totes, a vegades no plenament eficient. Respecte les àrees d'emergència, s'han fet campanyes d'informació in situ, s'han canviat d'ubicació, s'han parapetat amb tancaments de fusta per millorar la imatge, se n'han anul·lat algunes, però per desgràcia, com dèiem, s'ha perdut el caràcter d'extraordinari que hauria de tenir el seu ús.

3.     Qualsevol sistema de recollida de residus ha de seguir, segons el nostre criteri, quatre premisses:

-    Que sigui econòmicament viable. Tota la gestió de residus, per cert cada cop més cara, és suportada per la taxa d'escombraries que paguem tots els veïns. Si consulteu la informació emesa per l'Ajuntament i aprovada per les ordenances fiscals, veureu que la taxa d´escombraries domèstica per l´any 2013 és de 128,10 € l´any (en dos pagaments semestrals de 64,05 € cada semestre). L'any 2005 la taxa que pagàvem tots plegats era de 125,96 €. Un increment en 8 anys de 2,14€!!! Un increment en 8 anys de l´1,70%. Penseu que durant aquest 8 anys, els increments acumulats de l'IPC (el “preu de la vida”) ha estat del 21,1%. Fent aquest increment, avui estaríem pagant / cobrant 152,53 €. A més, un estudi econòmic que va fer l´Àrea de Medi Ambient fa uns anys, en el qual es valorava el preu de la taxa si s´hagués seguit amb el sistema de contenidors, va concloure que l´any 2010 s'estarien pagant taxes, JA, de 155 o 160 €. Penseu que el cost de l'empresa i del tractament dels residus a les plantes respectives SÍ que ha incrementat aquests IPCs. Gràcies a l'augment de la recollida selectiva i per tant de l'augment d´ingressos s'han pogut suportar els increments de l'empresa de recollida i del preu de tractament dels residus a les plantes, principalment del rebuig.
A més a més, com es deia, amb la taxa d´escombraries a Canet se suporta el 100% de la gestió de residus. Altres municipis que cobren taxes similars o altres que cobren taxes menors no arriben a suportar ni el 30% de les despeses globals de gestió de residus, havent d'estirar de la bossa comuna de la caixa de l´Ajuntament i per tant disminuint els recursos per altres menesters de l'Ajuntament.

-    Que tingui els millors resultats de recollida selectiva i per tant millor ecològicament. Les dades oficials són molt clares. Actualment a Canet es recull selectivament quasi el 70% dels residus quan la mitjana de Catalunya és del 30 o 35%. Les dades es poden consultar a “estadístiques” de l´apartat de “residus municipals” de l´apartat “recollida selectiva” a la web de l´Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya. Si es consulten es podrà comprovar com Canet de Mar és el PRIMER municipi amb recollida selectiva del Maresme i un dels primers de tot Catalunya. Podeu també venir a l´Ajuntament i consultar els albarans d'entrada a plantes i documents amb fulls de càlcul que inclouen tota la informació clara i transparent. Una tan alta recollida selectiva vol dir que estem reciclant i aprofitant residus que esdevenen recursos i encara millor que estem reduint els residus que enviem a la incineradora en el nostre cas o a abocadors en altres.

-    Que sigui legal. En el sentit que s'estiguin fent totes les recollides que marca la llei de residus catalana i europea. Canet de Mar, des de l'any 2005 ho compleix completament.

-    Que sigui al màxim de còmode possible per a la població i acceptat socialment. Evidentment aquí hi poden haver discrepàncies totalment respectables. L'objectiu dels sistemes PaP és fer-ho fàcil per poder fer la recollida selectiva, permetent el dipòsit de cadascuna de les fraccions a la porta, evitant el desplaçament fins a contenidors. La comoditat de deixar el residu a la porta de casa és per molts ciutadans un valor positiu del sistema i sobretot per persones més grans i, sorpresa, pel jovent que només ha viscut en consciència el PaP i que es queixa que el vidre s'hagi de portar al contenidor. Evidentment es perd la “comoditat” de llençar-ho tot barrejat dins d´un contenidor de rebuig de 1000 litres situat al carrer i a qualsevol hora. Però aquesta comoditat per interès general no hauria de ser benvinguda.

A gran part d´Europa el sistema PaP és el que funciona majoritàriament, essent encara més restrictiu en alguns casos que el sistema implantat a Canet, amb un únic dia de recollida setmanal, sense àrees d'emergència o àrees tancades amb clau i vigilades, etc. També hi ha exemples de contenidors. Però el que ens diuen els experts de la resta d´Europa (també d´Itàlia, no únicament els del nord) que sovint la cultura social de la ciutadania és molt diferent. A Canet de Mar amb això hem avançat molt. Encara que no ens ho pensem, majoritàriament som persones conscienciades, coneixem la importància de reciclar i actuem, majoritàriament, d'acord al sistema implantat a Canet. I s'observa encara més en la gent jove. Evidentment, però, no es pot defugir la realitat que es comentava a l´inici de l´escrit.

Per finalitzar, cal dir que és un sistema acceptat àmpliament per la societat a Catalunya. Cada cop són més els municipis que implanten el PaP en detriment dels contenidors de superfície o els soterrats (aquests últims ningú els implanta ja, per cars, ineficients i bruts). Així, el PaP, és el sistema acceptat i reconegut com a millor per grups ecologistes, per experts independents i sense interessos i, fins i tot, l´Agència de Residus de Catalunya.

També ha estat acceptat a Canet per tots els grups polítics tant a la última legislatura com a l'actual. I defensat per la major part de persones que han participar activament al poble i als Consells Municipals de Medi Ambient.

Per acabar, cal dir que les incidències existeixen, que l'Ajuntament ha posat i seguirà posant recursos per solucionar aquests problemes. Que el sistema, actualment, és el millor des d´un punt de vista econòmic, ecològic i legal, reconegut per part de la societat. Tot i que s´accepten propostes i es volen fer les millores necessàries per seguir avançant amb un millor sistema per tothom.

Alhora us i ens animem a seguir col·laborant amb la gestió d'aquest important servei públic, a participar del Consell Municipal del Medi Ambient, a venir a l'Ajuntament i recollir informació i intercanviar suggeriments, recomanacions o queixes. I com no, a col·laborar colze a colze entre tots i totes per aconseguir una millor recollida selectiva però també un poble més net.


 

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^