Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar
Aquest dijous 13 d'octubre, es posa punt i final a la Casa d'Oficis ECO - TALLER, un projecte que va arrencar fa just un any i que naixia com a hereva de la filosofia i forma de treballar de les escoles taller, de les quals Canet en fou població pionera.
Durant aquest període, s'han format 30 alumnes treballadors d'entre 16 i 25 anys perquè aprenguessin un ofici que els servís per a la seva incorporació total al món laboral. Els tres mòduls que s'hi han impartit han estat pintura, treballs forestals i instal·lació de sistemes d'energia solar tèrmica.
L'ECO - TALLER és una de les quatre cases d'oficis que hi ha al Maresme. Les altres són a Mataró, on s'aprenen noves tecnologies, Arenys de Mar, amb mòduls molt semblants als de Canet i Palafolls, que s'ha especialitzat en treballs forestals. Totes elles cerquen el mateix objectiu: donar una alternativa de formació i aprenentatge laboral a joves que no han assolit l'ESO i que tenen escasses oportunitats laborals a causa, precisament, de la manca de coneixements i experiència. Cobren un 70 % del sou mínim interprofessional i combinen aprenentatge teòric amb pràctiques laborals.
Les cases d'oficis són projectes que arrenquen de les convocatòries que fan des del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat. Van néixer l'any passat, després d'un període d'incertesa provocat per la desaparició de les escoles taller. En el cas de Canet, depenen de l'Àrea de Promoció Econòmica i ja s'estan elaborant propostes per presentar a la Generalitat quan surtin noves convocatòries. De fet, aquesta és la preocupació de l'Ajuntament i de l'equip directiu de l'escola, que estan a l'espera de saber si hi haurà més cases d'oficis.
Durant aquest any, els joves de la Casa d'Oficis ECO - TALLER han treballat, entre d'altres espais:
Mòdul treballs forestals: a l'entorn de Vil·la Flora i al parc Santinyà. Al parc Santinyà s'ha fet un treball de neteja i desbrossada molt important.
Mòdul de pintura: rehabilitació de la Casa museu Domènech i Montaner. S'ha treballat sobretot en els paraments interiors i la fusteria exterior.
Mòdul de sistemes d'energia solar tèrmica: s'ha creat un petit parc d'energies renovables al darrere de Vil·la Flora. Són energies eòlica i solar i s'ha construït un acumulador de calor amb material de reciclatge que els alumnes han tret de la Deixalleria.
Cloenda a Vil·la Flora
L'acte de cloenda s'ha dut a terme amb la presència de l'equip directiu, professorat i alumnes de la Casa d'Oficis. Per part de l'Ajuntament hi han intervingut l'alcalde, Jesús Marín i el regidor de Promoció Econòmica, Albert Lamana. Tots dos han coincidit a ressaltar la feina feta per alumnes i monitors durant tot aquest temps i la vàlua que té pel municipi, tenir un col·lectiu que, tot i que n'està aprenent, du a terme tasques de millora d'equipaments i espais públics. L'alcalde, ha fet valer la seva professió d'educador, que ha exercit durant molt de temps en zones desfavorides econòmicament, per recordar la importància de la formació a qualsevol edat. Ha encoratjat els joves a seguir aprenent, condició indispensable per accedir amb més garanties al món laboral. El regidor de Promoció Econòmica ha coincidit amb la directora de la Casa d'Oficis, Diana Michalewicz, a l'hora de dir que les possibilitats que té aquest projecte són molt grans. No es tracta a vegades de fer grans edificis, sinó de dur a terme tasques de manteniment. Al parc Santinyà i la Casa museu, per exemple, s'han fet feines que han millorat molt els espais i són tasques que requereixen atenció periòdica, sobretot els treballs forestals. Per això, malgrat desconèixer encara si la Generalitat farà convocatòria per a noves Cases d'Oficis, ja s'està preparant la redacció de propostes centrades en el manteniment.
El matí ha acabat amb una visita al parc d'energies renovables. Monitor i alumnes han mostrat el treball dut a terme, en un petit espai amb moltes possibilitats. S'hi han cuidat i elaborat tots els detalls per aconseguir un autèntic punt de generació d'energia alternativa. S'han fet servir materials reciclats, i a tots ells se'ls ha donat un ús real perquè es pugui escalfar l'aigua dels mòduls de Vil·la Flora. Els alumnes han muntat l'espai íntegrament. Han fet totes les feines, des de obrir les rases i passar els tubs pel bosc de Vil·la Flora, fins a muntar els circuits d'aigua i collar les peces que formen els molins de vent. El parc eòlic és al final del bosc de Vil·la Flora, a tocar de l'hort ecològic i del rocòdrom. Una veritable mostra de treball conjunt, molt elaborat i que pot tenir una gran utilitat. I sostenible !
Us deixem també un breu reportatge en video de la cloenda: