Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Medi Ambient posa en marxa la campanya "PROU REBUIG! cada dia el que toca"
PUBLICAT Divendres, 08.11.2019
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic

imatge bosses abandonades webMedi Ambient inicia aquesta campanya amb la intenciķ de reduir l'incivisme que fa que moltes persones abandonin a la via pública bosses de residus mal separats o fora del dia corresponent. S'inicia el dia 12 de novembre i constarā d'accions de sensibilitzaciķ i conscienciaciķ, amb atenciķ pesonalitzada als veīns de domicilis que no participin correctament de la recollida selectiva. Es comptarā amb la colˇlaboraciķ de la Policia Local per sancionar les persones reincidents. L'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mínim.


L'Ārea de Medi Ambient de l'Ajuntament engega la nova campanya per reforįar la recollida selectiva amb el lema “PROU REBUIG!, cada dia el que toca”, destinada principalment a reduir el nombre de bosses abandonades.

Les dades de recollida de residus del 2018 mostren clarament com durant l'any passat la recollida selectiva ha baixat per sota del 70%, situant-se al 68,58%. Aixō representa una disminuciķ considerable amb relaciķ al māxim assolit a Canet, que va ser del 72,3% durant l'any 2015.

Aquests resultats es poden considerar com a molt bons, ja que es troben molt per sobre de la mitjana de Catalunya, situada al 41,8%. No obstant aixō, des de l'Ārea de Medi Ambient es volen recuperar i fins i tot millorar, els resultats anteriors. Per assolir-ho cal combatre un dels principals problemes del sistema actual: LES BOSES DEIXADES INCORRECTAMENT, és a dir, sense tenir en compte el calendari de recollida porta a porta o amb els residus separats de forma errōnia.
 
L'incivisme d'una minoria de persones te conseqüčncies negatives per la majoria:

  • Augmenta la quantitat de rebuig, amb l'impacte ambiental que aixō suposa, alhora que impedeix el reciclatge dels materials que podrien recuperar-se si es portés a terme una correcta recollida selectiva.
  • Afecta negativament la imatge del municipi, ja que dona la sensaciķ que tenim un problema amb la gestiķ dels residus, quan en realitat els nostres resultats sķn modčlics.
  • Genera molčsties a la ciutadania, que no té perquč aguantar a la porta de casa seva la brutícia del veīnat que no colˇlabora.
  • I finalment, perō no menys important, suposa una despesa molt important per la neteja viāria. Actualment cada matí es destinen dos efectius de neteja viāria a recollir les bosses abandonades incorrectament.

Per aquest motiu, dimarts 12 de novembre s'inicia la campanya “PROU REBUIG, cada dia el que toca”, destinada a reduir el nombre de bosses mal deixades. Les dades demostren que el fet de recollir diāriament les bosses mal deixades no redueix el problema, si no al contrari, el magnifica. L'any 2015 les bosses abandonades eren al voltant de 70 cada dia. A dia d'avui podem arribar a les 1.174!  Per aquest motiu, a partir del dimarts 12 de novembre es deixaran al carrer, de forma progressiva, les bosses deixades incorrectament.

Aquesta actuaciķ anirā acompanyada de diverses accions d'informaciķ i sensibilitzaciķ.

D'una banda, es destinarā una persona a recķrrer els carrers de Canet per detectar aquells domicilis que no participen correctament de la recollida selectiva. En aquests casos s´informarā personalment als habitants dels mateixos, en cas que es trobin al domicili, o bé mitjanįant carta i/o cartells, en el cas d'edificis plurifamiliars. Tanmateix, es comptarā amb la colˇlaboraciķ de la Policia Local per tal de sancionar els seus propietaris. Recordem que, d'acord amb la Llei de Residus, l'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mínim.

El dissabte es reforįarā la campanya de sensibilitzaciķ amb punts informatius específics sobre la recollida de residus a Canet de Mar, el calendari porta a porta, i d'altres novetats del servei. El punt informatiu també serā present el dimecres 4 de desembre al mercat setmanal i el diumenge 15 de desembre al Mercat d'intercanvi i de segona mā que es fa a la Plaįa Universitat.

La següent imatge mostra el calendari que seguirā la campanya, tant pel que fa la no recollida diāria de bosses abandonades, com per les accions d´informaciķ i sensibilitzaciķ. Podeu consultar el detall de les dates dels diferents punts informatius.

punts informatius medi ambient 19

 

Activitats de conscienciaciķ ciutadana

Finalment, comptarem amb dues iniciatives addicionals per tal de conscienciar la poblaciķ sobre la importāncia de la recollida selectiva:
 
-    Diumenge 15 de desembre, coincidint amb el mercat d'intercanvi i de segona mā, es farā una “Autōpsia de residus” a la plaįa Universitat. L´autōpsia consistirā en disseccionar públicament el contingut dels nostres residus amb l'objectiu de fer-nos conscients, primer de tot, de la quantitat de residus que generem, i en segon lloc, de quants recursos acaben encara a la fracciķ rebuig.

-   Dissabte 25 de gener de 2020 s'organitzarā una sortida al Consorci per al tractament de residus sōlids urbans del Maresme (Matarķ), , que és la planta que actualment gestiona la fracciķ rebuig del nostre municipi.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^