Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Medi Ambient pren bona nota de les conclusions de les Jornades de Patrimoni Natural
PUBLICAT Dijous, 03.05.2018
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic
L'Ajuntament fa un balanį molt positiu de les jornades de Patrimoni Natural 2018. Van ser tres dies intensos carregats de propostes per aconseguir reactivar l'agricultura i la pagesia local.

Les Jornades de Patrimoni Natural 2018, que tenien per títol "Present i futur de l'agricultura a Canet", proposaven un programa complet, preparat pels guanyadors de la Beca Bonal 2016 - 2018. Roger Soler i Abel Sampériz van inaugurar les Jornades amb la presentaciķ dels resultats de l'estudi “Diagnosi per a la reactivaciķ agrāria. Una proposta agroecolōgica per a Canet de Mar". Els assistents, van poder cončixer de primera mā les profundes transformacions que ha patit l'agricultura a Canet durant les últimes dčcades i la conseqüent pčrdua accelerada de terres i persones dedicades a l'agricultura. A partir de la constataciķ dels efectes del sistema agroalimentari convencional, els autors van presentar l'agroecologia com a model per a la reactivaciķ del sector agrari, identificant els diferents agents que poden tenir un paper rellevant en aquest procés. La directora de la Cātedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, Marta G. Rivera, i en Pep Riera, pagčs, sindicalista i activista, van aportar els seus valuosos coneixements i experičncies a la problemātica local, que és també una problemātica global.

jornades patrimoni naturalAixō va ser divendres. L'endemā, dissabte es va fer una passejada per les vinyes, organitzada per l'entitat Fot-li Castanya!, per poder observar directament, els canvis en els usos de la terra en les últimes dčcades.  A les finques de Vilˇla Flora, Can Llurich, el Gel i Can Turon els pagesos (en actiu i ja jubilats) van compartir les seves vivčncies i punts de vista sobre el passat, el present i el futur de l'agricultura a Canet.

La tarda de dissabte va servir per presentar interessants iniciatives que ja estan en marxa com el projecte Cardedeu Agroecolōgic, Terra Franca, o la Cooperativa de Consum La Maduixa, de Canet de Mar. El regidor de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament, Josep Ma Masvidal, va presentar les actuacions que des de l'Ajuntament es portaran a terme per tal de recollir i tirar endavant les propostes sorgides a partir de l'estudi i de les diverses sessions. Des de l'Ārea de Medi Ambient i Agricultura es mobilitzaran els diferents actors involucrats amb l'objectiu de definir una estratčgia comuna de reactivaciķ agrāria des d'un punt de vista ecolōgic, perō també sōcio-econōmic i cultural.

L'acte de dissabte es va tancar amb un fantāstic tast de productes locals a cārrec del Restaurant 6Q. Un tast que, a més a més de permetre degustar les creacions amb pčsols i maduixes, va fer possible establir diāleg i intercanvi d'idees entre els assistents.

jornada patrimoni naturalFinalment, diumenge, en Sergi Caballero i en Juan Pedro Franco, membres coordinadors de Permacultura Íbera, van oferir un taller divulgatiu a Vilˇla Flora sobre “Consum i producciķ alimentāria al Maresme per fer front al canvi climātic: com canviarā la nostra manera d'alimentar-nos i el paisatge local en els propers 15 anys?”.

A l'acte final de les jornades, els participants van reflexionar sobre el futur local, perō a partir de propostes concretes per a avanįar envers un nou model alimentari.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^