ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Divendres
27.05.2016
19:30h
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicAfegir l'acte al vostre calendari
Xerrada-tertúlia sobre Neus Català, supervivent dels camps d´extermini nazis, a càrrec d´Elisenda Belenguer, historiadora, biògrafa i amiga
Activitat que forma part dels actes organitzats per celebrar el 10è aniversari de l'associació Plataforma per la Llengua de Canet de Mar
Lloc
Sala Cultural Ramon de Capmany
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Conferència

Les oblidades dels oblidats

El paper de les dones en la lluita contra el feixisme

Exili, resistència i deportació

Elisenda Belenguer Mercadé és autora del llibre biogràfic “Neus Català. Memòria i lluita” i vetlla per recuperar la memòria històrica com havia fet la Neus temps abans.

“El que jo vaig fer no és res, és només una part del que van fer milers de dones de tot Espanya”. Aquest és el testimoni de la Neus Català, quan ens parla de les oblidades dels oblidats, és a dir, del paper que moltíssimes dones catalanes i espanyoles antifeixistes varen jugar per defensar la llibertat davant del cop d´estat del juliol de 1936 contra la República espanyola i per combatre el feixisme que va imperar a Europa durant bona part del segle XX. Una lluita que va conduir la majoria d´aquestes dones a la duresa de la guerra, a la clandestinitat, a patir anys de repressió a les presons franquistes i a  continuar la resistència antifeixista a França i a altres països després d´un exili forçós. Fins i tot, van haver de passar per l´horror de la deportació als camps d´extermini nazis, entre molts altres llocs i formes de càstig, i varen sofrir vexacions innumerables i, en molts casos, la mort.

La Neus Català va ser reconeguda públicament amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2005, com a Catalana de l´any 2006 i amb la Medalla d´or de la Generalitat de Catalunya el 2015, entre molts altres reconeixements.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

^