ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Divendres
13.05.2016
19:30h
 
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicAfegir l'acte al vostre calendari
Projecció del vídeo documental: L´últim seller i col·loqui amb el filòleg Andreu Bosch i Rodoreda
Versió original en alguerès (variant del català de l´Alguer, Sardenya - Itàlia)
Activitat que forma part dels actes organitzats per celebrar el 10è aniversari de l'associació Plataforma per la Llengua de Canet de Mar
Lloc
Aula Magna CRTTT - Escola de Teixits
Organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Cinema

El documental de 15 minuts de durada, no professional, és obra de Plataforma per la Llengua Alguer. L´Alguer es troba a la costa nord-occidental de l´Illa de Sardenya (Itàlia). Es parla un dialecte del català que s´anomena alguerès que pertany al bloc oriental com el balear, el central i el septentrional o rossellonès. La delegació territorial oficial de l´entitat a l´Alguer funciona des de la primavera del 2013, fundada per un grup de voluntaris units per l'estima del català. En realitat tot s´inicia al 2010, quan la Plataforma produeix 20.000 adhesius en alguerès.

El vídeo “L´últim seller” està dedicat a la figura de Carmelo Budruni, que és l´últim seller de l´Alguer, l´ofici de fer les selles per muntar a cavall i altres articles de pell de forma artesanal. Una professió essencial en el segle passat, quan encara s´anava i es treballava a cavall en les campanyes. Carmelo Budruni ha fet tota la seva vida aquest treball, per la tarda, quan plegava del seu altre treball, i encara continua amb quasi 90 anys. El Senyor Budruni és entrevistat per Mauro Mulas i Paolo Salis, que de manera invisible, han fet les preses. El muntatge ha anat a càrrec de Mauro Mulas.

Andreu Bosch i Rodoreda, nascut a Teià, és Doctor en Filologia Catalana i professor associat de la Universitat de Barcelona de lingüística catalana. Va ser Director de Llengua i Universitats de l´Institut Ramon Llull durant 6 anys. Ho va deixar per presentar-se a les eleccions municipals i ara torna a ser l´alcalde de Teià per ERC.

Bosch fa recerca sobre l´alguerès i és autor de diversos llibres: El lèxic alguerès de l'agricultura i la ramaderia entre els segles XVII i XVIII (2012), El català de l´Alguer (2002), Els noms de la fruita a l´Alguer (1999), Històries de l'Alguer, entre la marina i la campanya (1995). Va viure i treballar a l'Alguer entre 1993 i 1996.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

^