ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Eugeni Forcano i Josep Pla, imatges d'una trobada que podeu veure a la Casa museu
PUBLICAT Dimarts, 25.06.2013
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Inauguració E Forcano juny 2013El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ens ha acompanyat en un dels actes culturals més rellevants d'aquesta Festa Major de Sant Pere i Sant Pau, que tot just iniciem. Aquest dissabte passat, 22 de juny, hem assistit a la cessió que Eugeni Forcano, fotògraf canetenc, Creu de Sant Jordi i Premio Nacional de Fotografía 2012, ha fet a la nostra població. Donació que s'afegeix a la que va fer l'any 2011, que fou objecte d'exposició i que ja llueix en gran part a la Sala Forcano de la Casa museu Domènech i Montaner.

La particularitat d'aquesta addenda, és que es tracta de fotografies que l'Eugeni Forcano va fer a l'escriptor Josep Pla, quan aquest darrer tenia 70 anys. Un total de 96 fotografies en blanc i negre i 28 fotografies en color, aquestes darreres corresponents a l'enterrament de l'escriptor. També 24 fotografies de fantasia on Forcano juga amb la silueta de Pla. S'afegeixen a la donació, 5 imatges del fotògraf  i el seu estudi i material no fotogràfic cedit pel fotògraf.

Mascarell i Forcano, que ja es coneixien de l'època en què el conseller fou regidor a l'Ajuntament de Barcelona, van mostrar en tot moment una gran entesa i complicitat. La sensibilitat cap a l'art i la creació que va manifestar el conseller, va combinar a la perfecció amb la proximitat i la senzillesa d'Eugeni Forcano, que va venir acompanyat de familiars i persones del seu entorn més proper.

L'alcalde Jesús Marín i el regidor de Cultura, Pere Xirau, van encaplaçar la representació municipal, on també hi havia la 1a tinenta d'alcalde i germana del fotògraf, Cati Forcano. El consistori va voler obsequiar el conseller amb una miniatura dels gegants de Canet, els dos DVD editats per Cultura sobre les tradicions i la memòria oral i un volum comarcal del Modernisme. El regidor de Cultura, va aprofitar la trobada a la Sala de Juntes del consistori per expressar al conseller, primer l'agraïment per la rebuda que van tenir els representants municipals en la visita que li van fer fa unes setmanes i després per fer pública la intenció d'aquest Ajuntament de portar l'obra d'Eugeni Forcano a París.

Us convidem a visitar les dues exposicions que vam inaugurar dissabte a la Casa museu, Josep Pla vist per Eugeni Forcano i A l'ombra seductora de Josep Pla. Us convidem a deixar-vos portar per la genialitat d'un fotògraf del poble, que també va saber com retratar altres genis com ell. Com va dir el conseller a la visita que va fer amb el mateix Forcano i el regidor de Cultura a la Sala Forcano de la 1a planta de la Casa museu, per si no n'hi havia prou amb la genialitat de les imatges, els títols que el propi Forcano hi posa són d'allò més clarificadors. Una mostra més de la seva sensibilitat.

Donació a l'Arxiu Municipal

La trobada de dissabte va servir també per signar el document de donació d'un conjunt d'imatges d'Eugeni Forcano a l'Arxiu Municipal de Canet de Mar. En concret es tracta de:

  • 107 fotografies del fotògraf Manuel Paratge. Reportatge de l'arribada de la Mare de Déu de la Misericòrdia l'any 1942
  • 37 fotografies d'Eugeni Forcano. Reportatge de reconstrucció de l'església de Canet l'any 1945 - 1946
  • 78 fotografies d'Eugeni Forcano. Reportatge de l'arribada de la Mare de Déu de la Misericòrdia l'any 1942
  • 4 fotografies d'Eugeni Forcano de la fàbrica Maynou de l'any 1948.

Aquestes imatges passaran a formar part de l'Arxiu Municipal, que les custodiarà i n'assumirà les despeses de conservació i si s'escau, de restauració. Des d'aquest equipament es té la intenció de fer-ne una exposició de cara al mes de setembre.

Ja podeu veure el millors moments de la jornada en aquest vídeo:

Àlbum de fotos de la jornada

^