Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar
La Chrysopa apareix de forma espontània en hivernacles i a l’aire lliure. Les larves són extremament voraços i eficients contra pugons. Els adults són verds, amb ales llargues i transparents. Els adults no són depredadors. S’alimenten con nèctar, melassa i pol•len. A la natura hi ha 2-3 generacions por any. A la primavera els adults inicien la posta (aproximadament 20 ous por dia). Els ous són postes separadament o en grups sobre tiges al revés de la fulla. Després de 3 dies, es desenvolupa el primer estadi larvari y més tard les fases larvàries 2 y 3. El tercer estadi larvari és el més important per al control biològic, perquè aquestes larves consumeixen fins a 50 pugons per dia (total ± 600 pugons). No en va rep el nom de lleó dels pugons.
Un exemple de la feina feta per l’assessora en lluita integrada contra les plagues és aquest seguit de consideracions al respecte d’algunes observacions efectuades aquest 18 de juny:
-El pugó ja va baixant als Pyrus de la Pl. Papallona. Els depredadors van fent la seva feina. Els cordylines del mateix sector no tenen gaire cotxinilla i es veuen també els seus depredadors.
-La petita plaga de pugó que es va detectar en alguns tarongers de la Ronda Dr. Anglès ja està totalment controlada per les marietes. Pel què fa a la cotxinilla Icerya (acanalada típica dels cítrics) també s’ha reduït molt i es veuen forces cryptolaemus.
En aquesta ocasió detectem per primera vegada mosca blanca en alguns arbres. Estarem amatents per si convé fer algun tractament o si apareixen depredadors.
-El pugó en els liquidàmbars de davant de l’institut ha anat pujant. Tal com vam decidir en la darrera visita avui hem introduït algunes crysopes a veure si ens ajuden. Repetirem la introducció als 15 dies (dosis: 20 crys/arbre).
- Les albízies de la Pl. Pujades tenen cada cop més psylla tot i que encara no degota melassa. Avui també hem fet la introducció de crysopes acordada (dosis: 25 crys/arbre).
-A les moreres de la Ronda F. Parera hi veiem ja força poll de sant Josep. El pugó està controlat. De moment esperarem a tractar per veure com evoluciona la plaga. No és recomanable podar els arbres de moment.
-Els hibiscus també estan molt més nets de pugó gràcies a l’acció dels depredadors.
-Als parcs es veu força caparreta a les alzines però no considerem oportú tractar-les.
-Els plàtans ja mostren força oïdi i tigre però tampoc veiem necessari tractar-los.