ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La Generalitat presenta la campanya "A l'aigua risc zero" per conscienciar sobre el bany segur a platges i piscines
A l'aigua, risc zero
PUBLICAT Divendres, 12.07.2024
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
aigua risc zero

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat aquesta setmana, juntament amb l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, la nova campanya de Protecció Civil de la Generalitat “A l’aigua risc zero” per a conscienciar la població de com gaudir d’un bany segur a platges, piscines i aigües interiors.

Aquest any 7 persones ja han perdut la vida a l'aigua, 5 en platges i 2 en piscines. Les campanyes de sensibilització són molt importants per donar un missatge de conscienciació al conjunt de la ciutadania. Els ajuntaments posen molts recursos amb serveis de vigilància i socorrisme, però la gent hi ha de posar molt de la seva part. 

És molt important, abans d'entrar a l'aigua, informar-se de l'estat de la mar i del color de la bandera que assenyala el risc. I s'ha de tenir especial cura amb col·lectius específics, menors i gent gran. 

El conseller Elena ha agraït el “suport i esforç econòmic que fan els ajuntaments per mantenir els serveis de vigilància a les platges i també al conjunt de l'opinió pública per actuar en conseqüència.

“A l’aigua risc zero” busca generar la complicitat amb la ciutadania a la platja, piscina o aigües interiors. Els recorda els consells bàsics per al gaudi de qualsevol activitat lúdica en el mitjà aquàtic. És una campanya que ha creat la Generalitat i que compta amb diferents materials, tant físics com audiovisuals:

Concretament, s’ha realitzat un anunci de televisió que de forma simpàtica, jugant amb el concepte de risc zero exemplificant el zero com un flotador o salvavides, recorda els principals consells d’autoprotecció per minimitzar el risc. També es faran falques per a ràdio i ventalls que es distribuiran a les platges i en accions específiques de la línia de rodalies de RENFE. Hi haurà cartells amb consells específics per gent gran, infants, per a piscines i per a platges.

La campanya no acaba aquí. S'han gravat 6 vídeos curs que donaran consells a les xarxes. Seran consells per gent gran, sobre el color de les banderes i el seu significat, sobre els riscos associats a la presència de roques i penya-segats, sobre les distraccions amb els infants i el bany, consells preventius pel bany en gorgs, rius i aigües de muntanya i sobre consells per a joves. Anirà tot acompanyat d'infografies i banners digitals. 

La campanya "A l'aigua risc zero", té un pressupost de 475.630 € (IVA inclòs) i inclou tant la creativitat, el disseny i edició dels materials així com la seva emissió (en el cas de l’anunci de TV i les falques de ràdio i materials digitals) en mitjans de comunicació.

 Consells Els consells d’autoprotecció bàsics en el bany, que han tingut en compte les aportacions de la Secretaria de Salut Pública, inclouen banyar-se preferentment en platges vigilades, i en les hores en què hi ha servei de vigilància, fer cas del servei de socorrisme i de la bandera que onegi en les platges vigilades i no entrar a l'aigua si algú no es troba bé.

En persones grans, banyar-se preferentment en platges i espais vigilats, i quan s’entri a l’aigua, fer-ho acompanyat. Pel que respecta als infants, no perdre'ls mai de vista mentre es banyen, tenir els més petits sempre a l'abast de la mà i assegurar-se que porten algun dispositiu de flotació adequat i homologat.

En persones joves, se'ls recalca que no han de tirar-se de cap a l'aigua si no se sap la profunditat o si hi ha roques, no s'han de banyar si no es troben bé i cal que respectin en tot moment les indicacions dels socorristes. Sota cap concepte han d'entrar a l'aigua si oneja la bandera vermella.

 Balanç de mortalitat a platges i piscines

A la presentació de la campanya d'ha fet balanç: 

Enguany (del 15 de juny al 10 de juliol) hi ha hagut 5 ofegaments mortals a les platges catalanes i 2 ofegaments mortals a piscines. L'any passat en aquesta data, la xifra era de 10 ofegaments mortals a les platges i 2 ofegaments mortals a piscines.

Cal recordar que el 2023 la campanya de platges (15 juny -15 setembre) es va tancar amb 25 persones mortes (el mateix nombre que el 2022) per ofegament a les platges catalanes, la majoria homes de més de 70 anys. A més, va haver-hi 11 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat (el 2022 n’hi va haver 13) i un gran nombre de ferits greus, la majoria menors d’edat.

Les 25 persones que van morir l’estiu passat ho van fer majoritàriament en platges de la Costa Daurada (11); seguit de 7 a la Costa Brava; 6 a Barcelona i 1 a les Terres de l’Ebre. 17 van ser homes i 8 dones.

Del total de víctimes mortals, 8 ho van fer mentre hi havia servei de vigilància i onejava la bandera verda, el mateix nombre que amb bandera groga; 2 ho van fer a platges no vigilades; 6 sense servei de vigilància en el moment de l’incident, i un cas d’un ofegat que estava a mar obert en una embarcació.

A Canet va morir una dona a la platja al setembre de l'any passat. No vam saber-ne les causes.  

Pel que fa a les piscines, tant d’ús privat com públic, l’any passat van morir 11 persones i 27 van resultar ferides menys greus, greus o crítiques. L’any 2022 el balanç va ser de 13 víctimes mortals.

De les persones que van morir, 6 van ser en piscines particulars o comunitàries i 5 en piscines d’ús públic. Quant a les edats, 3 tenien més de 80 anys; 4 entre 50 i 80; 1 de 20 anys; i 3 menors d’edat.

Dels 27 ferits menys greus, greus o crítics a piscines, 20 van ser menors d’edat.

Pel que fa a les trucades al servei 112:
Fins al 8 de juliol d’enguany, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 558 trucades per 370 incidències relacionades amb la campanya de platges.

En total, el telèfon d’emergències 112 va rebre l’estiu passat 2.739 trucades per 1.865 incidències relacionades amb la campanya de platges.

 Visor de l’estat de les platgesTorna a estar operatiu, des del 15 de juny, el dispositiu de coordinació al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d’emergències i seguretat.

Igualment, Protecció Civil de la Generalitat torna a posar en actiu, per aquesta campanya de seguretat en el bany 2024, la pàgina web del visor de platges amb informació en línia i temps real de quines platges estan vigilades, la bandera que oneja en cada moment en aquestes, si hi ha meduses, quin tipus i perillositat, i serveis disponibles (dutxes, banys, tipus de sorra, pendent d'entrada, activitats esportives, recursos de lleure, pàrquings, etc.).

El servei de vigilància i socorrisme a les platges és una competència municipal.

^