ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Les "Catifes de ciment" s'exposen a la Casa museu
PUBLICAT Divendres, 17.06.2016
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Cartell exposició catifes de ciment - juliol 2016Aquest dissabte, 18 de juny, a les 20.00 hores inaugurem a la Casa museu Domènech i Montaner, l'exposició Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica. És una exposició itinerant de la Diputació de Barcelona, que ja s'ha pogut veure a Sitges, Sabadell o Vilassar de Dalt. Es tracta d'una mostra de rajola hidràulica, un dels elements més originals i menys coneguts de l'arquitectura modernista. Una posada en valor d'aquest element, que va ser molt utilitzat entre els anys 1890 i 1930.

L'exposició ens permetrà conèixer on situar el seus orígens, quins han estat els seus principals fabricants, la seva tècnica i percebre l'evolució del seu disseny. Probablement, que sigui un tipus d'objecte pensat per ser trepitjat —amb les connotacions negatives que aquest acte porta associades— ha fet que se n'hagi estudiat poc la naturalesa, la tècnica i l'evolució, i que encara avui se'n negligeixi la conservació o la salvaguarda quan es restaura un edifici antic.

Malgrat tot, la seva presència atorga als espais una solució duradora, resistent, higiènica i de gran bellesa. A Catalunya les empreses que en manufacturaren van comptar amb la col·laboració d'artistes i arquitectes reconeguts, com ara Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Rafel Masó, Josep Pascó, Alexandre de Riquer o Antoni Maria Gallissà, entre d'altres. La ràpida difusió que va tenir convertí aquestes vives catifes de ciment en un element íntimament lligat al desenvolupament de l'ornamentació de l'arquitectura modernista. El seu èxit traspassà els límits d'aquest estil, i els seus dissenys menys bigarrats s'adaptaren al nou gust sorgit de l'art déco.

Actualment la rajola hidràulica viu un renaixement guiat per nous dissenyadors i arquitectes que continuen creient en les seves possibilitats constructives i ornamentals. Us convidem doncs, a Canet de Mar, des del 18 de juny i fins al 18 de setembre a visitar les Catifes de ciment.

^