Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La Biblioteca acosta l'equipament als escolars de Canet
PUBLICAT Divendres, 12.08.2011
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic

El servei de biblioteca és un dels que més usuaris atrau. Són usuaris de diferents edats i col·lectius, però un dels més nombrosos és dels estudiants, que utilitzen l'equipament com a lloc d'oci, per llegir revistes, escoltar música o navegar per internet però sobretot l'utilitzen per fer cerques relacionades amb els seus estudis i per estudiar i elaborar treballs.

La Biblioteca P. Gual i Pujadas manté contacte habitual amb els centres educatius de Canet. Ara, s'ha elaborat un complet programa formatiu, que ja s'ha explicat als centres i que es començarà a aplicar al setembre, amb l'inici del nou curs. Es tracta d'una guia que especifica els objectius a aconseguir d'acord amb el nivell educatius dels potencials usuaris.  Des de les llars d'infants i fins a batxillerat, cada franja educativa incidirà en diferents aspectes relacionats amb al coneixement del servei de biblioteca, el foment de la lectura, l'accés i l'ús de la informació i també les normes bàsiques de comportament i civisme. Les visites a l'equipament es programaran pels cursos finals de cada cicle formatiu.

Els MENUTS ens descobreixen

Drac BibliotecaEls destinataris del primer programa formatiu són els alumnes més grans de les escoles bressol. Amb una durada de només 20 minuts, se'ls portarà fins a la biblioteca i se'ls ensenyaran hàbits com la cura dels contes o l'aprendre a parlar fluixet.  La visita es podrà completar amb una estona lliure per mirar contes o fer que algun mestre els en narri algun.

Els MARRECS agafen hàbits

Els alumnes de P5 faran visites d'entre tres quarts d'hora i una hora. A més a més de presentar-los la biblioteca, se'ls mostraran hàbits com tenir les mans netes, passar les pàgines a poc a poc i amb cura, deixar-se llibres els uns al altres o ensenyar-los que hi ha un termini per tornar els llibres que ens emportem a casa. Aquests nens i nens experimentaran amb diferents tipus de llibres: desplegables, contes tous, contes amb lletra, il·lustrats ... També es completarà la visita amb estona lliure i la narració d'un conte.

Els INFANTS coneixen

Els nens i les nenes de segon de primària ja fa temps que llegeixen contes. La seva visita a la Biblioteca durarà una hora i s'incidirà en veure la diferència entre els llibres d'imaginació i els de coneixements, els diferents suports documentals d'una biblioteca: llibres, discs, revistes, internet ... però també es treballaran els hàbits i el comportament a les biblioteques: silenci, respecte o bon ús del material. Se'ls ensenyarà com es fa un carnet d'usuari.

Els XICOTS aprenen

Sala infantil de la BibliotecaEls alumnes de quart de primària es troben al final del clicle mitjà de l'educació primària. Són nens i nenes que ja han començat a adquirir hàbits d'estudi i que fan cerques d'informació. Per això s'incidirà en aspectes com la iniciació al catàleg en línia, l'ordenació de llibres segons la classificació o la cerca de llibres i localització als prestatges de la sala infantil. També se'ls recordarà com es fa el carnet d'usuari i quines són les normatives de préstec.

Els NOIS practiquen

La visita dels alumnes de sisè inclourà encara la sala infantil, però se'ls presentarà tot l'equipament. La cerca al catàleg i la pràctica de fer diverses cerques d'informació per un tema concret, centrarà part de la seva visita. Se'ls ensenyaran els recursos de l'equipament i les possibilitats del paper (llibres, diccionaris, enciclopèdies) i també de la xarxa (xtec, hiperenciclopèdia ...). Se'ls recordarà els principals hàbits de conducta i comportament a les biblioteques.

Sala d'estudi de la BibliotecaEls JOVES investiguen

Els més grans, els alumnes d'ESO i batxillerat fa temps que utilitzen els serveis de la Biblioteca. Tot i així, se'ls vol ensenyar tot l'equipament i les diferents sales de què disposa. A part de la cerca al catàleg, se'ls farà una explicació teòrica i una demostració pràctica de les diferents bases de dades consultables de forma gratuïta i des de casa o des dels diferents catàlegs de les biblioteques de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona.

Els adults ens visiten

Els estudiants de l'Escola d'Adults o d'altres estudis que es fan en edat adulta, com ara la UGG, són també usuaris de la Biblioteca. Per això es faran visites per aquests col·lectius, com ara les que es programaran per als alumnes de l'Escola d'Adults. Serà en horari de tardes i a més a més d'ensenyar-los les diferents àrees i sales, se'ls explicarà els serveis i se'ls introduirà en el funcionament del catàleg i la cerca d'informació.

Estada a l'empresa i casals d'estiu

El programa formatiu conclou amb dues opcions més. Una és l'opció que alumnes de batxillerat participin puntualment en l'activitat de la Biblioteca, però ho facin des de dins, com a una forma d'acostar-se al món laboral.

L'altra és fer sessions d'una hora als nens i les nenes, des de P3 fins a segon de primària, dels casals i esplais que es fan fora del calendari escolar. Per fer-ho més amè, a banda d'explicar-los breument com és i com funciona la Biblioteca, se'ls proposarà que triïn un lot de contes perquè llegeixin i experimentin i després se'ls proposarà de fer un dibuix o un comentari, en funció de l'edat del grup.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^