Botķ que mostra/amaga menú lateral
L'escorxador municipal - Comissaria de la Policia Local
 
L'escorxador a principis del segle XX - Biblioteca P. Gual i Pujadas

L'edifici de l'escorxador municipal, situat a les Drassanes del Pla, va ser encarregat per l'Ajuntament de l'any 1908 a l'arquitecte Eduard Farrés Puig. És la primera obra d'aquest arquitecte a Canet i va ser on va comenįar a experimentar propostes innovadores, influenciat per l'arquitectura centreeuropea.

Ferrés va aixecar, comptant amb la colˇlaboraciķ del mestre de cases Martí Isern, un edifici de línies molt pures, perō amb finestrals corbats. Hi domina per sobre de tot la funcionalitat i se cerca, en tot moment, la necessitat de ventilar l'edifici, ja que l'activitat que s'hi duia a terme, requeria renovaciķ constant d'aire.

Les úniques decoracions que hi ha sķn les línies fetes amb petites peces de cerāmica sobre el parament llis estucat en blanc, que s'inspiraven en els models difosos per la revista d'arquitectura alemanya Moderne Bauformen.

Les obres es van fer en poc temps i l'edifici es va poder inaugurar al mateix any de la seva construcciķ. Així, al novembre de 1908 l'escorxador va ser inaugurat pel rei Alfons XIII, durant la seva visita a Canet. Curiosament, Ferrés també va preparar l'ornamentaciķ dels carrers del poble amb motiu de la visita del monarca. Al dietari del Doctor Mariā Serra, trobem referenciada aquella visita.

A la visita del rei es triā Canet, sobretot, perquč aquí hi havia un castell, el de Santa Florentina, restaurat feia poc i, per tant, el monarca i el seu seguici s'hi podien allotjar. El rei va arribar en tren la tarda del 4 de novembre de 1908. A l'estaciķ l'esperava l'Ajuntament en ple i també les forces dels sometents de Canet, Sant Cebriā i Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar i Calella. Entre els acompanyants del rei, hi havia el president del Consell de Ministres d'aleshores, Antoni Maura, generals, el governador civil i el marqučs de Comillas. Val a dir que per Canet fou un esdeveniment de primer ordre i l'enrenou fou considerable. La comitiva reial es desplaįā en cotxe fins al nou escorxador. Alfons XIII viatjā acompanyat d'Antoni Maura i de l'alcalde de Canet en aquell moment, Joaquim Fornés. En arribar a l'edifici, l'arquitecte Eduard Ferrés oferí al rei, en safata de plata, les claus de l'escorxador. Alfons XIII va obrir la porta i va recķrrer totes les dependčncies. Tot un esdeveniment protocolˇlari per al personal  i l'organitzaciķ municipal.

Al poble, l'edifici era conegut amb el nom castellā. Era el matadero i la tasca d'escorxar animals es va dur a terme fins als anys 80.

Comissaria de la Policia Local - any 2009Després aquesta activitat ja no es feu aquí i l'edifici va ser seu d'activitats culturals, entre elles les relacionades amb la cultura japonesa. L'Escola Taller Domus Āurea (1996 - 1998) va fer el projecte de restauraciķ de l'edifici, per a destinar-lo a espai de servei per a les petites i mitjanes empreses de la zona.

Finalment, a finals dels anys 90 es va prendre la decisiķ d'ubicar en aquest edifici la Policia Local de Canet. Així fou com s'adequaren les instalˇlacions per poder-hi instalˇlar les dependčncies policials, que estaven en aquells moments al carrer de la Font, on avui hi ha els Serveis Tčcnics municipals.

La inauguraciķ oficial es dugué a terme, curiosament també un mes de novembre. En aquest cas de l'any 2001. Una tempesta va fer que s'hagués d'ajornar la primera data prevista, ja que el conseller d'Interior d'aleshores, Xavier Pomés, va suspendre la visita a causa d'incidčncies majors en diferents indrets de Catalunya. Finalment es va poder inaugurar, amb la plantilla al complet, l'any 2001, essent alcaldessa de Canet Ibis Puig Valls.

Des d'aleshores, l'edifici de l'antic escorxador és doncs, la seu de la Policia Local de Canet de Mar.


D'on hem tret la informaciķ:

Canet de Mar. Histōria i arquitectura. El patrimoni catalogat, de la Colˇlecciķ Estudis de Patrimoni.
Escola Taller Domus Āurea. Memōria 1996 - 1998 / 10 anys d'escoles taller. 1988 - 1998
Servei de premsa de l'Ajuntament - Ārea de Comunicaciķ
Dietari del Dr. Mariā Serra i Font. Canet de Mar 1880-1926, de la Colˇlecciķ Estudis de Patrimoni

Entreu també a l'apartat d' Histōria local

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^