Des del passat mes de març de 2024, els preus dels lloguers estan regulats a diversos municipis catalans.
Es pretén proporcionar informació a la ciutadania que pugui ser afectada per aquesta regulació i fer valdre els seus drets.
Un exemple clar de vulneració de drets és el cas de la finalització d'un contracte i, en la seva renovació, es formalitza per un preu superior del que seria exigible per llei.
La regulació de preus s'aplica a municipis anomenats "tensionats", és a dir, on existeix un risc d’oferta insuficient d’habitatge assequible, i Canet n'és un.
El Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana és qui ha establert un ventall de preus del lloguer d’un habitatge, en funció del lloc on estigui situat i de les característiques que tingui. Per mitjà d'un Sistema Estatal de Referència de Preus del Lloguer d’Habitatge, consultable a la següent plana web, es pot disposar d'informació del preu màxim a pagar de lloguer:
Altres circumstàncies s'han de tenir en compte a l'hora d'aplicar aquesta regulació, com són si l'habitatge pertany a un gran tenidor, si prèviament ha estat llogat o si ha sigut objecte de rehabilitació, entre altres.
D'altra banda, existeix l'índex de referència de preus de lloguer de Catalunya, d’acord amb la Llei 18/2007, de 28 de desembre. En aquest cas, no s'aplica per a la regulació de la contenció general del preu del lloguer. La seva funció és informar sobre el preu mitjà d’un lloguer dels següents habitatges:
- Habitatges inclosos en programes de la Generalitat de Catalunya que utilitzin aquest índex de referència a les seves bases. És el cas de programes com el Reallotgem o Garantim.
- Habitatges que estiguin fora de les zones de mercat residencial tensat.
Aquest tipus d'índex es pot consultar al següent enllaç:
http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer/
La informació general es pot trobar a: