ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament i el Centre d'Estudis Canetencs col·laboren per recuperar i museïtzar 13 làpides sepulcrals de l'església parroquial
PUBLICAT Dijous, 08.08.2024
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Església de Canet de Mar

L'àrea de cultura de l'Ajuntament de Canet de Mar i l'entitat Centre d'Estudis Canetencs (CEC) han treballat conjuntament per recuperar i conservar un total de 13 làpides sepulcrals que es trobaven al pati de la sagristia de l'església parroquial del nostre poble.

Originalment aquestes lápides es trobaven situades al terra de l'església, però l'any 1904, segons relata el Dr. Marià Serra, aquestes es van extreure per regularitzar i igualar el paviment amb l'objectiu de facilitar la circulació de fidels dins d'aquest espai.

Després de l'incendi que la parròquia va partir durant la guerra civil espanyola i el posterior esfondrament de la primera volta superior de l'edifici i del cor de l'església, gran part de les làpides es van esmicolar. Només se'n van salvar setze, tres de les quals encara es troben col·locades en el paviment de la galeria del pati de la sagristia. Les tretze restants, s'han col·locat als murs de les tribunes laterals del presbiteri perquè tothom qui ho vulgui, les pugui visitar.

Aquestes làpides corresponen a la familía Macià, a la familía Milans; també hi trobem les làpides dels comerciants Simó Vaquer, Miquel Llauger, Joan Ferrer i Carbonell; la del apotecari Frances Ferrer; la lápida de l'adroguer Josep Catà; la del patró Josep Mallol; la del mestre Bernat Misser; la dels mossesns Miquel Vendrell i Bente Buscatell; finalment, les dues làpides que formen part de la sepultura dels preveres i beneficiats de Canet.

L'any 2023, la Brigada d'Obres i Serveis municipal va col·locar les tretze làpides a la vista, ja que es trobaven apilades al pati de la sagristia de Canet, perqué els historiadors locals que formen part del CEC poguessin estudiar-les i documentar-les.

Al número 88 de la revista "El Sot de l'Aubó" que s'edita des del CEC, hi podeu trobar un extens article on es parla de la recuperació i història d'aquestes làpides sepulcrals. L'article el signa l'historiador local Sergi Alcalde.

^