ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Un original Bateig d'Arts inaugura oficialment la Sala Centru del TMC
PUBLICAT Dissabte, 19.02.2022
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
TMC Centru pati exterior

Aquest dissabte s'ha inaugurat oficialment la primera de les dues sales que conformaran el Teatre Municipal de Canet de Mar. Es tracta de la Sala Centru, ubicada on hi havia l'antic Centre Parroquial, conegut per tothom com "El Centru" i per això, la nova sala ha mantingut aquest nom tan nostre, tant de Canet.

La inauguració de la "sala petita" del TMC ha comptat amb la presència de l'Hble. Sra. Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; de l'Il·lm. Sr. Ferran Mascarell, vicepresident 3r de la Diputació de Barcelona; de l'Il·lma. Sra. Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar; i del Sr. Damià del Clot, president del Consell Comarcal del Maresme.

Consellera Inauguració Sala Centru TMCEn el seu torn d'intervenció, la consellera de Cultura de la Generalitat ha ressaltat que la nova sala és fruit de "l'esforç conjunt de les administracions, però sobretot de les entitats de Canet". "Veure veïns i veïnes que estimen la cultura és emocionant, com ho és constatar l'esforç que fan des dels més petits fins als més grans per mantenir vius espais com El Centru", ha afegit.

Ha sigut una jornada festiva que ha tingut com a protagonistes les arts escèniques. Hem celebrat un Bateig d'Arts en tota regla, amb música, teatre, poesia, dansa, circ i moltes sorpreses que han pogut anar gaudint en grups de 100 persones els qui han reservat la seva entrada per algun dels dotze passis programats durant el cap de setmana.

La inauguració de la Sala Centru és la primera de les dues que farem. Ben aviat podrem fer el mateix amb la Sala Odèon amb el seu cafè teatre. Canet tindrà finalment l'equipament cultural tan llargament reivindicat. Aquestes inauguracions coincideixen amb els 50 anys de la companyia Comediants. És per això que l'Ajuntament ha encarregat a aquesta companyia, i en concret a Jaume Bernadet Munné, la direcció artística de la temporada inaugural del Centru i de l'espectacle inaugural.

Les mesures pandèmiques s'han tingut en compte en tot moment i per això s'ha fet una inauguració per franges horàries, que també es farà diumenge. El teatre, a més a més, obrirà les portes durant tota la setmana que ve, per tal que qui no hagi pogut anar a la inauguració, pugui visitar l'espai. Concretament, es podrà visitar lliurement la Sala Centru els dies 21, 22, 23 i 24 de febrer de 17 a 20 hores. No cal reserva prèvia.

Inauguració tMC 1 inaguració tmc 2

Les propostes de valor proposades per la direcció i per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament, responsable dels equipaments, són:

 

Programació d’espectacles estable

I arrenquem de seguida, ja que des del mateix dia que s'obren les portes del Centru, comencen les representacions d'espectacles de diferents disciplines de les arts escèniques. Una programació variada i amb opcions per a tots els públics.

 

Foment de l’activitat associativa escènica 

Hi haurà espectacles tant professionals com amateurs, aquests darrers duts a terme per les entitats i les associacions locals que promouen i produeixen arts escèniques en diversos formats i llenguatges. 

Compromís amb la formació artística

Com no podia ser d'altra manera, en un municipi amb una tradició cultural tan rica com la nostra i que compta amb grups de teatre i amb un Batxillerat d'Arts escèniques, la col·laboració en la formació artística serà uns compromisos del nou TMC.

  • Com hem arribat fins aquí?

El restaurat antic teatre Odèon està situat a l'edifici emblemàtic construït per la cooperativa la Canetenca, hereva de La Companyia -primera cooperativa de consum de l'estat fundada el 1865-que més endavant va passar a ser La Unió. Amb el pas dels anys s'hi van fer nombroses activitats socials, culturals i durant la dictadura, fins i tot celebracions religioses. Arribant al seu punt àlgid durant els anys 70 i 80, es va crear el grup de teatre independent El Canyer, que va fer venir a Canet a nombroses companyies de teatre i música, convertint-nos en un referent de les arts escèniques i sent el niu de companyies i moviments culturals com La Trinca o la companyia Comediants.

Al final dels anys 80 i durant la dècada dels 90, l'Odèon va entrar en un període de decadència, degut a la necessitat d'obres de millora. Gràcies a la reivindicació ciutadana d'entitats com l'Associació Cultural Plataforma Odèon, el desembre de 2002, l'Ajuntament va comprar l'edifici i el 2007 s'inicià una primera fase d'obres. Per diversos motius, les obres van estar aturades fins al 2017.

L'estiu de 2018, l'Ajuntament de Canet de Mar donà l'aprovació inicial del projecte de rehabilitació del teatre Odèon, elaborat a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

Mentre l'Ajuntament i la Diputació gestionaven el finançament del projecte, l'estiu de 2018, el Bisbat de Girona, propietari de l'edifici del Centre Parroquial, va manifestar la intenció de vendre aquest espai a l'Ajuntament. El Centre Parroquial, més conegut com a Centru, és un local ubicat en l'edifici neoclàssic de finals del XIX, que tot i ser propietat del Bisbat de Girona, era gestionat per una associació de canetencs aficionats al teatre. La seva activitat principal és la producció de teatre amateur i ha comptat durant anys amb un grup molt nombrós de gent de Canet formant-ne part activa. Des de l'any 1974 el Centru celebra el Concurs de Teatre Amateur, que l'any 2019 celebrà la seva 45a edició i és un dels concursos de teatre amateur més antics de Catalunya. El 2007 el Centru va rebre el Premi Arlequí concedit per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, per haver representat Els Pastorets durant 100 anys. Així mateix, davant la manca d'espais culturals i escènics al municipi, el Centru ha acollit els darrers anys trobades, esdeveniments i actes diversos d'altres associacions del municipi.

Per això, la coincidència d'aquests dos fets en el temps ha plantejat la necessitat d'abordar els projectes de recuperació del teatre Odèon i del Centre Parroquial de manera coordinada, i d'afrontar el repte de crear el Teatre Municipal de Canet de Mar com a servei integrat pels dos espais a partir dels projectes corresponents.

La ubicació dels espais del TMC, al mig del poble de Canet de Mar, constitueix un potencial pel desenvolupament cívic i cultural de la població i una oportunitat per la revitalització del casc antic, des d'un punt de vista econòmic i urbanístic.

^