Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona acull la presentació de la 13ena Domenechiana
PUBLICAT Dijous, 29.11.2018
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic

saló de cent ajuntament de barcelona - cedidaAquest novembre ha tingut lloc, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, la presentació del tretzè volum de la revista Domenechiana que edita l'entitat Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM). L'acte havia de comptar amb la presència de l'alcaldessa, Blanca Arbell, però una petita indisposició li ho va impedir. L'Ajuntament estava representat pel 1r tinent d'alcalde i regidor de Cultura i Hisenda, Pere Xirau, que va afegir, al seu parlament, unes paraules d'agraïment de l'alcaldessa.

L'acte estava organitzat pel CEDIM amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Ajuntament de Canet de Mar i va comptar amb representants institucionals i també amb els autors dels diferents treballs publicats al Domenechiana, que van fer una breu presentació dels seus estudis. Aquest número 13, compta amb 228 pàgines i inclou els estudis:

La Casa de la Ciutat de Barcelona i la restauració en estil de Domènech i Montaner (1888), de l'historiador Carles Sàiz i Xiqués.

El Panteó de la família Font-Montaner. Una obra de Lluís Domènech i Montaner al cementiri de Canet de Mar, de l'historiador Francesc Rodríguez Santos.

El ferro, un material amb personalitat artística en l’obra de Lluís Domènech i Montaner (I). Forma, funció, estètica i símbol, de la historiadora de l'art Maria Manadé Palau.

La decoració en ferro de l’Ateneu de Canet de Mar (1884-1885), de la doctora en història de l'art Lluïsa Amenós amb la col·laboració de l'historiador Carles Sàiz.

El paraigüer de la Casa Domènech de Canet de Mar, de la restauradora de béns culturals Gemma Martí Rey.

Els mosaics de les façanes del pavelló de l’Administració de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Estudi, conservació i restauració, de les restauradores de béns culturals Sílvia Llobet, Kusi Colonna i Lorena Andino.

Estudi La llibreta de notes de Lluís Domènech i Montaner (1876-1880,) de l'arquitecte tècnic Sergi Alcalde Vilà.

saló de cent ajuntament de barcelona - cedida

Paraules d'agraïment de l'alcaldessa Blanca Arbell:

Disculpeu-me per no poder compartir aquesta presentació personalment amb vosaltres a causa d’una petita indisposició. Gràcies.

Il·lusió és la paraula que tinc per començar, per transmetre-us el que sento per acompanyar la presentació d’aquest 13è número de la revista Domenechiana,  en aquest espai tant noble i amb tanta història per la ciutat de Barcelona i de retruc per al nostre país.

Vull expressar el meu agraïment més sincer a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau per cedir i permetre fer aquesta presentació just en aquest Saló, així com agrair, també molt especialment, al regidor Josep M. Montaner que sé que ha fet l’impossible per poder estar avui, en aquest magnífic Saló de Cent, que com us explicaran, és un espai idoni per reivindicar l’actuació arquitectònica de la seva reforma, pel part del nostre il·lustre arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

Avui us presenten un nou volum de la revista Domenechiana, el número 13, que edita el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) i que ha aconseguit a hores d’ara, ser una revista especialitzada i de prestigi, que compta amb experts i prestigiosos col·laboradors, autors dels diferents treballs publicats, que dóna veu a experts del món acadèmic i de la recerca; amb un enfocament pluridisciplinar format per historiadors, historiadors de l’art, escriptors, arquitectes, restauradors que ens apropen els seus projectes de recerca tant en l’àmbit de l’arquitectura, el nacionalisme, la història, l’art, l’arqueologia, la llengua, l’heràldica i el nacionalisme, vessants tots presents, en l’obra de Lluís Domènech i Montaner.
Felicitats per la feina feta, per la bona feina feta i que sigui per molts anys...

Vull ressaltar també un altre projecte que s’ha consolidat: la constitució de la Taula Lluís Domènech i Montaner, una aposta feta pel propi CEDIM juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, des de l’Àrea de Paisatge Urbà, l’Ajuntament de Reus i el nostre propi Ajuntament de Canet de Mar. L’objectiu és important, pel fet de coordinar i difondre les diferents activitats que es portin a terme entre les ciutats domenequianes, així com contribuir a una estreta relació entre els diferents propietaris domenequians.

Des del consistori reiterem tot el nostre suport a aquesta feina en aquest vessant d’investigació i recerca domenequians, que des de l’abril de 2013 va iniciar el CEDIM i continua portant a terme.
No vull deixar de mencionar també la implicació de l’Equip de govern per posar en valor l’obra d’aquest gran arquitecte i sobretot, de la seva obra que afortunadament tenim a Canet de Mar i que donem a conèixer... amb una aposta decidida de turisme cultural, amb diverses rutes programades, així com la Fira Mercat Modernista que pretén apropar aquest moviment a la ciutadania i que aquest 2018 ha arribat a l’onzena edició.
Tot suma, l’expertesa i la professionalitat, el rigor científic i la investigació històrica amb la promoció turística i cultural d’aquest corrent artístic, social, polític i cultural.

Permeteu-me acabar, agraint especialment als amics i les amigues del CEDIM per donar a conèixer aquesta riquesa del moviment modernista arreu del món, i sobretot l’obra del canetenc d’adopció Lluís Domènech i Montaner.

Enhorabona per aquesta consolidació de la tasca de tots els implicats i us encoratjo a continuar endavant amb molta força, per fer també consciència pública del modernisme català!

Gràcies a tots i totes.


Blanca Arbell i Brugarola
Alcaldessa de Canet de Mar

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^