Botķ que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Dissabte
04.02.2017
18:30h
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic
Presentaciķ de l´adaptaciķ a Lectura Fācil de M. Pia Ona Verger Fransoy, del Llibre de les bčsties de Ramon Llull / Lectura Fācil: per quč i per a qui?
Activitat de l'Any literari Ramon Llull 2015-2016
Lloc
Sala Cultural Ramon de Capmany
Ho organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar. Colˇlabora: Associaciķ de dones Sālvia
Preu
Gratuīt
Tipus d'acte
Literatura

L´acte tindrā dues parts diferenciades: a la primera na M. Pia Ona Verger ens parlarā del perquč i a qui va dirigida la Lectura Fācil. A la segona part ens parlarā de l´obra el Llibre de les bčsties de Ramon Llull, que va adaptar a LF amb la idea de posar a l´abast de tothom un home savi com en Ramon Llull, en els seus 700 anys de la seva mort. El llibre ha estat adaptat a un llenguatge planer, i se´n pot assaborir l´essčncia perquč conserva tota la trama.

La Lectura Fācil permet acostar la cultura a diversos colˇlectius que necessiten una empenta (aprenents d´una nova llengua, persones sense hābit lector o amb dificultats de comprensiķ...).

Tot i els set-cents anys que han passat des que Ramon Llull va escriure el Llibre de les bčsties, aquesta obra reflecteix d´una manera fidedigna els mals que des de sempre han duit els humans a la perdiciķ.

Les bčsties del llibre reprodueixen simbōlicament el comportament humā en l´āmbit polític, i el retraten amb una fidelitat bestial d´una actualitat aclaparadora.

M. Pia Ona Verger Fransoy va néixer a Barcelona i actualment viu a Algaida (Mallorca). Va estudiar filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears. Ha dedicat més de 30 anys a ensenyar catalā a adults i a joves. Va dur durant anys el Centre d´Autoaprenentatge Paraula, a Palma, on va experimentar que hi ha moltes maneres d´aprendre, i que el més important per adquirir nous coneixements és la motivaciķ i la confianįa en un mateix. Durant anys va ser formadora de professors de catalā, preocupada per engrescar l´alumnat i ajudar-lo a fer aprenentatges eficaįos.

Des de l´any 2014, coherent amb la seva trajectōria professional,  és a l´Associaciķ Lectura Fācil de les Illes Balears ––la qual presideix. L´ALF permet acostar la cultura a diversos colˇlectius que necessiten una empenta a l´hora de llegir. Els clubs de LF que actualment es fan a Mallorca sķn sobretot dirigits a persones majors que no han estat escolaritzades en catalā, i a persones nouvingudes que volen practicar la llengua que aprenen.

El 2015, pensant en els lectors dels Clubs de LF i l´Any Ramon Llull, féu la versiķ del Llibre de les bčsties en LF; com més persones el poguessin llegir, més persones el podrien estimar.

Més informaciķ a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^