Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar
Es tracta del Llibre de privilegis del municipi i del Plànol de la Casa Domènech. El primer és un còdex escrit probablement a finals del segle XVII, que recull les transcripcions d'alguns privilegis i pactes entre veïns de Canet i el segon és el plànol fet per l'arquitecte modernista amb el seu fill i el seu gendre fa gairebé un segle. Aquesta restauració s'ha fet a través del programa de restauració de documents de la Diputació de Barcelona i s'ha contractat una restauradora professional. Ara són de nou a l'Arxiu Municipal.
L'Arxiu Municipal ha fet restaurar recentment dues obres d'una gran vàlua històrica i patromonial pel municipi. Es tracta del Llibre de privilegis de Canet i del Projecte de la casa Domènech, aquest darrer fet per Domènech i Montaner al 1918.
La restauració és una tasca molt feixuga i d'una gran complexitat, per la qual cosa s'ha contactat amb una professional. L'Arxiu Municipal forma part de la Xarxa d'Arxius de Barcelona. Per això, a través de la Diputació de Barcelona, dins el programa de restauració de documents, s'ha pogut contractar la restauradora Berta Blasi. El cost total de la restauració és de poc més de 1.300 euros, dels quals l'Ajuntament n'ha assumit 300 i la resta ha estat subvencionada per la Diputació.
El llibre de privilegis de Canet de Mar és un còdex escrit probablement a finals del segle XVII, que recull les transcripcions d’alguns privilegis, autoritzacions, reglamentacions i pactes entre els veïns de Canet, representat per la universitat o consell municipal, i per les autoritats civils i eclesiàstiques, des del segle XIV fins al segle XVII. Fins i tot, l’escrivà va traduir al català algunes parts que estaven redactades en llatí. Un privilegi era un document concedit per l’autoritat mitjançant el qual una vila, una persona o grups de persones rebia un seguit d’avantatges i millores. Aquest document es redactava sobre un pergamí i es guardava com a garantia del benefici aconseguit, i algunes viles el copiaven en el llibre de privilegis.
El de Canet és un llibre en paper de pasta de draps, enquadernat en pergamí. Recull 8 documents i un ofici relligat. Hi destaca l'acord entre el rector de la parròquia de Sant Iscle, el prevere de l’església de Sant Pere i Sant Pau de Canet i la universitat de la vila de Canet, per a la construcció de la nova església parroquial de Canet (1 juliol 1579), i els Privilegis del marquès d'Aitona i senyor baró de Montpalau, sobre l’atorgament de regulació d’autogovern propi i dret de fleca i taverna (14/1/1599) i venta del dret de carnisseria (13/9/1604). Aquest llibre constitueix la base de la personalitat jurídica de la vila.
El llibre es va ingressar a l’arxiu l'any 2007, gràcies a la compra que es va fer del fons Cabanyes. El pergamí de l’enquadernació presentava deformacions i arrugaments, mentre que el bloc del llibre de paper s’apreciaven llacunes amb la forma de galeries fetes per cocs, brutícia i arrugues. El tractament de la restauració ha comportat la hidratació i l'aplanament del pergamí, la neteja humida per immersió del paper del bloc del llibre i la consolidació de l’enquadernació. També s’ha aplanat el pergamí i el fulls i s’han consolidat els estrips i les llacunes.
El plànol de la Casa Domènech
El segon document és el plànol en paper vegetal del projecte de la Casa Domènech, de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Aquest fou l’últim edifici projectar per l’arquitecte, el 1918, conjuntament amb el seu fill Pere i el seu gendre, Francesc Guàrdia. Va ser cedit a l’Arxiu Municipal per Josep Cabruja l'any 2009.
El plànol estava enrotllat, amb el suport ressec i presentava ondulacions, doblecs, un gran estrip i d’altres més petits i alguna llacuna. S’ha procedit a la neteja en sec del paper, s’ha consolidat l’estrip i s’ha aplanat per tensió. Després s’han consolidat la resta d’estrips i petites llacunes. S’ha fet una camisa de conservació a mida per tal d’emmagatzemar-ho en una planera.
Amb aquesta restauració es garanteix la preservació d’aquets documents tan singulars de la història de Canet, de gran d’interès informatiu i cultural. Ambdós estan custodiats per l'Arxiu Municipal. Hores d'ara ja estan digitalitzats i poden ser objecte d’utilització amb finalitats de recerca, docència o altres d’interès públic.