ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La relació de la família Busquets amb l'Heraldo de Madrid s'explica en una conferència
PUBLICAT Dimarts, 22.10.2013
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Presentació Heraldo de MadridL'Àrea de Cultura va organitzar dissabte passat la presentació del llibre Heraldo de Madrid. Tinta catalana para la II República Española. L'acte el presidia el regidor de Cultura, Pere Xirau, que va obrir i tancar la jornada. La presentació va anar a càrrec del senyor Quirze Planet, que va donar entrada a la conferència del periodista Gil Toll, autor del llibre i descendent dels Busquets, els germans canetencs que marxaren a Amèrica i feren una gran fortuna part de la qual van invertir després aquí.

Davant d'una cinquantena de persones, Gil Toll, va explicar la vinculació dels Busquets de Canet amb la publicació del Herado de Madrid, periòdic que va ser líder de la premsa republicana fins a l’entrada de les tropes franquistes l'any 1939. Els Busquets en foren màxims accionistes del 1922 al 1939. Primer subministraven la tinta amb què s’imprimia, fins que el 1922, van decidir comprar-lo, ja que el diari estava gairebé arruïnat i els devien molts diners.  Els Busquets, de la mà de Manel Fontdevila com a director del diari, van saber rescatar el diari i en pocs mesos van multiplicar la tirada i la popularitat, fins arribar als 500.000 exemplars a finals de 1935. 

La conferència va estar carregada d'anècdotes i històries de l'època. La Guerra Civil va posar punt i final a l'Herado, amb la incautació del diari i dels seus béns, l'exili dels seus propietaris i de molts periodistes i fins i tot l'ingrés a la presó d'alguns d'aquests darrers.

^