Botķ que mostra/amaga menú lateral
Biblioteca P. Gual i Pujadas

La Biblioteca és un centre local d'informaciķ, d'accés lliure i gratuīt, que atén consultes sobre qualsevol qüestiķ del vostre interčs. Acull activitats per a totes les edats i interessos: d'animaciķ a la lectura, exposicions, presentaciķ de llibres, conferčncies, tallers i narracions de contes per a infants i per a adults o intervencions setmanals a la rādio local.

La Biblioteca forma part de la Xarxa de Biblioteques i és de l'Ajuntament de Canet de Mar, que la gestiona en conveni amb la Diputaciķ de Barcelona

Feu-vos amics del FACEBOOK de la Biblioteca!!!


Breu histōria

- Primer emplaįament de la biblioteca popular

La biblioteca de Canet va tenir el seu primer emplaįament  al passeig de la Misericōrdia, 13, en un edifici inaugurat el 8 de desembre de 1919 . Aquest va ser un edifici construīt per Lluís Planas i Calvet quan la Mancomunitat es va proposar crear una Xarxa de Biblioteques Populars als pobles de Catalunya.

- Actual ubicaciķ de la biblioteca popular

Ateneu 2005 L'any 1999 el servei de biblioteca es va traslladar a un edifici modernista, l'Ateneu Canetenc, obra de l'arquitecte Lluís Domčnech i Montaner.

Les germanes Maria i Mariana Bosch van encarregar a Lluís Domčnech i Montaner aquest edifici, que va ser el primer que va fer l´arquitecte a Canet, l´any 1885. Volien fer una societat recreativa amb el nom d´Ateneu Canetenc que estaria al servei del Partit Liberal en contraposiciķ al Casino Canetenc que era la seu del Partit Conservador.

La Societat Ateneu Canetenc es va dissoldre el 1893 i el 1895 va passar a ser la seu del Foment Catalanista fins al setembre de 1923, moment en quč el general Primo de Rivera va fer el cop d´estat. El 1924 ja era l'edifici on es concentrava l´Ateneu Obrer i després de la Guerra Civil espanyola es va convertir en el Centro de Educaciķn i Descanso. Des de 1999 és la seu de la Biblioteca P. Gual i Pujadas.

Hem de situar l´Ateneu dins dels inicis del modernisme. Respecte a l'edifici en concret, podem ressaltar la cantonada, que va ser convertida en una mena de frontissa que donava pas al carrer Ample. Tancant la part superior de la faįana, trobem un treball de forja representant dos gossos o dracs enfrontats. Al balcķ de ferro forjat corregut de la faįana hi ha representats elements vegetals i diferents escuts que intenten donar soluciķ a l´origen de la paraula Canet (del llatí cannetum (canyissers), o can (gos)). També hi ha referčncies mitolōgiques als estucats amb representaciķ de l´alˇlegoria de la dansa i el teatre.

La biblioteca porta el nom del franciscā canetenc Pere Gual i Pujadas.

L'edifici de l'Ateneu

Apunts d'histōria local

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^