Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ajuntament i la DGAIA expliquen a les entitats com es planteja l'acollida dels menors estrangers no acompanyats
Ens visiten també la diputada Najat Driouech i el secretari general d'Igualtat, migracions i ciutadania, Oriol Amorós
PUBLICAT Dilluns, 26.11.2018
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic

xerrada acollida joves migrants - 181118Aquest novembre, en una trobada a l'Aula Magna del CRTTT - Escola de Teixits, els responsables de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i de la Cooperativa Eduvic, han explicat a les entitats locals com està sent l'acollida dels joves menors estrangers que han arribat recentment a Canet i els han demanat implicació i col·laboració perquè la seva integració al municipi sigui al màxim de positiva. 

Hi han assistit representants d'una trentena d'associacions, que han pogut expressar els seus dubtes i inquietuds respecte l'arribada d'aquests 50 joves, que estan allotjats a la casa de colònies i que avui és el centre XATRAC. El xatrac és una au migratòria. D'aquí doncs, que s'hagi triat aquest nom per a la casa on viuran aquests nois, que tenen entre 14 i 17 anys, mentre duri el seu procés d'acollida.

Les responsables de la DGAIA, així com la direcció de la Cooperativa Eduvic, gestora del centre XATRAC, han explicat com ha estat l'arribada d'aquests menors, com es fa una primera acollida en un centre d'emergència i com després, es du a terme tot el procés de valoració cas per cas i s'inicia la tutela i la derivació cap als centres d'acollida, als quals els nois arriben amb garanties de salut, tant física com psicològica. El dia a dia d'aquests joves, sobretot durant aquest procés d'adaptació, es desenvolupa sempre en petits grups i totes les sortides es fan amb l'acompanyament d'educadors. A XATRAC hi treballen diferents professionals, entre els quals hi ha educadors socials, una infermera i un traductor.

Les entitats s'han interessat per aspectes com el tutelatge durant les estades i les sortides per a les activitats que duen a terme i des d'Eduvic se'ls ha contestat que la Fundació farà com qualsevol pare o mare, és a dir, n'exerciran la tutela legal i els acompanyaran, els pagaran les quotes que corresponguin i se'n faran responsables.

S'ha insistit en la necessitat de no estigmatitzar aquests menors i, sobretot, en no participar en el foment de rumors de caire negatiu sobre el seu comportament o salut, que pot malmetre qualsevol intent d'integració per part dels nois.

La Cooperativa Eduvic és la mateixa entitat que gestiona el centre d'acollida del Masnou. A través de l'associació de cases de colònies, van posar-se en contacte amb Can Brugarola, l'única casa de colònies que tenim a Canet, propietat de Blanca Arbell. L'alcaldessa ha volgut aclarir que el motiu d'aquesta gestió era assegurar l'execució del compromís com a municipi d'acollida. Canet va aconseguir aquesta condició gràcies a la unanimitat de tots els grups polítics amb representació municipal, que així ho van acordar al setembre de 2015.

Najat Driouech i Oriol Amorós expliquen l'acollida a la comunitat magribina local

sessió informativa 181119Una setmana més tard de la primera sessió informativa, n'hem celebrat una altra al mateix espai, en aquesta ocasió adreçada a la comunitat magribina i a la comunitat educativa locals. La convocatòria es va fer a través de tots els centres educatius de Canet, de totes les disciplines i edats i també a través de les seves Ampa.

Ens hi han acompanyat Najat Driouech Ben Moussa, diputada al Parlament de Catalunya i el secretari general d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós. De nou hi han intervingut els representants d'Eduvic i del servei de ciutadania i immigració del Consell Comarcal. Najat Driouech és la primera diputada d'origen magribí al Parlament de Catalunya. Es va adreçar als assistents en català i va passar al castellà i també a l'àrab en molts moments al llarg de la sessió.

Els assistents van poder intercanviar inquietuds i dubtes amb els ponents respecte a l'arribada dels nois i el seu procés d'integració. Amorós i Driouech van explicar la situació d'aquests joves i com està sent el seu procés d'acollida al nostre país. A l'entrar i al sortir de la sessió, els assistents van poder tastar dolços típics dels països del Magreb, en concret del Marroc, que van portar els representants d'aquesta comunitat a Canet de Mar.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^