ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Actes de la Diada de Sant Jordi 2014
23 d'abril de 2014
PUBLICAT Dijous, 17.04.2014
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Cartell Sant Jordi Biblioteca - 2014Com cada any, la Diada de Sant Jordi convertirà carrers i places en aparadors de llibres i roses. Canet no en serà una excepció. La riera Sant Domènec és el punt de trobada de llibreters, floristeries, escoles, entitats i també de la Biblioteca P.Gual i Pujadas, la protagonista cultural de la Diada 2014.

Aquest any neix el I Premi de Narrativa Biblioteca de Canet. La tarda de Sant Jordi, dins els actes culturals que es faran, sabrem qui són els guanyadors. S'hi podien presentar, fins al dia 10 d'abril, obres inèdites. Els participants estaven dividits per grups d’edats, els més petits de 4-5 anys fins als adults, a partir de 18 anys. Just després del lliurament de premis, podrem escoltar i gaudir del contre Sant Jordi i el drac pudent. En Xavier Calderer ens explicarà la veritable història de Sant Jordi i el drac.

A banda d'aquests actes, que es faran a la Biblioriera, també tindrà lloc la tarda de Sant Jordi, la presentació d'un nou títol de la Col·lecció d’Estudis de Patrimoni. Es tracta de La nissaga dels músics Milans i la seva relació amb Sant Josep Oriol, escrit per Josep Maria Gregori, Jordi Soler i Josep Dolcet. La presentació d’aquest llibre es farà a l’Aula Magna del CRTTT – Escola de Teixits.

Fem una mica d’història: Al Costumari català de Joan Amades s’explica que sant Jordi, que en grec vol dir el que treballa la terra, és el patró de Catalunya des de finals del segle XI, quan el rei Pere d’Aragó va invocar l’ajut de Sant Jordi i va vèncer a la batalla d’Alcoraç. Agraït per aquesta victòria, el rei va proclamar-lo Sant patró de la noblesa catalana. A la diada es feien justes, torneigs i jocs de cavallers, els més reconeguts eren els que es feien a la plaça del Born de Barcelona. Des del segle XV, la diada de sant Jordi va ser una festa de precepte formulada per les Corts Catalanes,  d'aquesta època data el costum de repartir roses a les dames que assistien a la missa celebrada a la capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.  Al 1929  es va declarar dia del llibre per coincidir amb la mort de Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Al 1995, l'Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre. Encara que Sant Jordi era un soldat de la Capadocia a Catalunya aquest personatge se situa a la vila de Montblanc, segons el mateix Costumari Català, va ser el lloc on sant Jordi va matar el drac i va salvar la princesa.

Fotos del matí de Sant Jordi

^