ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Nova campanya de Medi Ambient: Cada dia el que toca i dimecres NO tot s'hi val
Comença el 21 d'octubre
PUBLICAT Divendres, 18.10.2013
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

La setmana del 21 d’octubre s’inicia una nova campanya: cada dia el que toca i dimecres no tot s’hi val.

Els objectius d'aquesta nova campanya són:

  • Informar a la població al respecte dels problemes relacionats amb el fet de treure una bossa d’escombraries amb barreja de diferents residus o la presència el dia del rebuig de materials reciclables.
  • Aconseguir un canvi d’hàbits sobre la minoria de la població que treu aquestes escombraries de forma incorrecte.
  • Millorar la neteja i la imatge del poble.
  • Millorar la recollida selectiva de residus.

El sistema Porta a Porta funciona bé. 67% de recollida selectiva, una gestió econòmica sostinguda en els últims anys que ha permès no pujar quasi res la taxa respecte l’any 2005, compliment de la llei, comoditat per les persones que reciclen, etc.

PERÒ, com tots els models hi ha problemes relacionats amb la recollida de residus. En el cas dels contenidors en superfície desbordaments, pudors, presència d’elements prohibits com runa, ocupació de la via pública; o en contenidors soterrats problemes de pudors, gestió i manteniment molt cars, desbordaments, etc. En el cas del porta a porta ens trobem amb dos grans problemes:

  • desbordament i mal ús de les àrees d’emergència i,
  • l'aparició de bosses d’escombraries abandonades o amb els residus barrejats als nostres carrers.

Diàriament es troben al voltant de 70 bosses d’escombraries abandonades d’un total de 7.000 potencials. És un percentatge molt petit (un 1%), però el seu efecte és molt dolent, generant molèsties i una molt mala IMATGE.

L’Ajuntament que mai ha negat aquest problema ha pres diverses mesures durant els últims anys per evitar aquest problema. Accions contínues com avisos, inspeccions, i fins i tot la campanya “dimecres no tot s’hi val” que es va fer en anterioritat. Ara, engega aquesta campanya amb el clar objectiu de fer desaparèixer aquesta mala pràctica, que si bé com es deia és exercida per una minoria de la població (1%) sí que produeix una molt mala imatge.

La campanya s’organitza de la manera següent:

Com ja és sabut, l’empresa de recollida de residus no pot recollir aquelles bosses d’escombraries que no contingui els residus que s’han de treure aquell dia, sinó pot tenir problemes a les plantes de reciclatge. Així,

  • Si el que toca són envasos, no es pot recollir barreja de diferents residus que no siguin envasos, ja que les caracteritzacions que es fan a les plantes de reciclatge determinaran un alt nivell d’impropis que implicaran un menor ingrés per l’Ajuntament i un problema en el procés mecànic de separació dels diferents tipus d’envasos.
  • També en el cas de la orgànica, si es recollissin residus barrejats no orgànics, provocaria problemes en el procés de compostatge. Igual que els envasos ens realitzen caracteritzacions periòdiques que determinen un % d’impropis que farà variar el cost de tractament d’aquest residu així com l’ingrés del retorn del cànon de la Generalitat.
  • Si és paper i cartró, la presència de residus diferents provoca problemes amb el gestor del paper i cartró que pot fins i tot rebutjar els residus transportats.
  • Finalment, d’entre els residus que es recullen a la porta, en el cas del rebuig, si recollim elements reciclables té vàries conseqüències:

- Deixem de reciclar aquests elements reciclables i per tant perdem recursos.
- Augmentem la quantitat incinerada i per tant augmentem els problemes de contaminació relacionats amb la incineració.
- Si augmentem la quantitat de rebuig tractat, augmenta considerablement els costos de tractament, justament del residu que és més car tractar.

Campanya Medi Ambient  Campanya Medi Ambient

En què consisteix la campanya Cada dia el que toca i dimecres no tot s’hi val

Les accions de la campanya consisteixen en:

  • Deixar aquelles bosses tretes malament que continguin barreja de diferents residus el dies de recollida de les fraccions envasos, paper i cartró i orgànica i deixar el dia que toca recollir el rebuig les bosses que continguin elements reciclables.
  • Deixar al carrer un mínim d’un dia sencer aquestes bosses mal seleccionades per tal que sigui exemple del que no es pot fer i provoqui un canvi d’hàbits.
  • Enganxar en aquestes bosses un missatge en forma de targetó:

- Verd, en els casos en què s’abandoni una bossa amb barreja de residus els dies que toca envasos, paper i cartró i orgànica.
- Taronja, el dia que toca el rebuig i aquest contingui elements reciclables

  • Penjar o passar per sota la porta de la casa on s'hagin trobat aquestes bosses, una carta informativa de la campanya.
  • Inspeccions pràcticament cada dia d'aquestes bosses per analitzar-ne el contingut i informar els propietaris del problema.

La campanya es completa amb:

  • Comunicacions a través dels mitjans locals, web institucional i ràdio local.
  • Avaluació dels resultats al mes d'iniciar la campanya i difusió dels resultats

Des de l'Ajuntament es demana la col·laboració a la població i es prega que s'entenguin els motius que han portat l’Ajuntament a engegar aquesta campanya, que persegueix millorar no només la recollida selectiva sinó la neteja dels nostres carrers. No és una campanya fàcil per ningú, per això demanem col·laboració activa per aconseguir aquests objectius. 

^