Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Esta página en castellano This page in english Cette page en français Aquesta pàgina en català
Documents
 

Canet de Mar es troba entre la Mediterrània i el Parc Natural del Montnegre i el Corredor. El terreny és de tipus granític i l´erosió ha anat modelant les muntanyes i les valls tot formant unes pendents molt suaus. El cim més alt es troba a Pedracastell i té uns 300 metres d´altitud, des d´on es pot veure el Montnegre, el Montseny i gran part de la costa maresmenca i barcelonina.

L´escassetat de pluges, a excepció de la tardor i l´hivern, fa que es tracti d´un territori sec per la poca quantitat de precipitació i humit per la proximitat amb el mar, al qual s´han hagut d´adaptar les espècies vegetals i animals.
Al litoral s´hi troben ocells com les gavines vulgars, els gavians argentats i les orenetes cua blanca.

Des la creu es pot veure el MontnegreEntrats al bosc, els antics camps de conreu han desaparegut per donar pas a boscos d´alzina i pi pinyoner. Fins a mitjans del segle XX les valls i els vessants del terme de Canet eren treballats pels pagesos. Durant centenars d´anys, la vinya, els garrofers o els arbres fruiters van omplir el paisatge del poble. L´últim conreu va ser la maduixa, que els pagesos encara cultiven en els pendents amb més sol. A les valls és on es troba més diversitat biològica.
Fàcilment s´hi poden veure la convivència de canyes, mimoses, alocs, el romaní o l´estepa borrera, entre molts altres. A més altitud hi ha d´altres espècies que han sobreviscut des dels temps antics i no han caigut davant de l´avanç del pi i l´alzina. Aquest és el cas dels cirerers o els garrofers, per exemple.

La fauna de Canet és força diversa, sobretot pel que fa a les aus. Amb una mica d´atenció es pot observar l´ocell raspinell, la garsa, el gaig, la perdiu, el tallarol capnegre i el rossinyol. Els mamífers més comuns són l´esquirol, el ratolí de bosc, el teixó, el senglar, la guineu i la geneta.