Botó que mostra/amaga menú lateral
Agenda
Divendres
17.03.2017
21:00h
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònic
Projecció del llargmetratge: Jo, Ramon Llull
Activitat de l'Any literari Ramon Llull 2015-2016
Lloc
El Centru
Ho organitza
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Preu
Gratuït
Tipus d'acte
Cinema

"Jo, Ramon Llull" és una docuficció que combina l'apassionant vida de Ramon Llull -amb un tractament de "TV movie"- i el món medieval que li va tocar viure -amb un tractament documental-. Jordi Bosch interpreta un Llull ancià que fa un repàs de la seva vida entre cristians i musulmans per demostrar al Papa les seves raons. Paral·lelament, el periodista Toni Tortajada ens porta pels escenaris reals de l'època de Llull i entrevista els principals experts en el que és considerat el primer català universal i pare de la literatura catalana. D'aquesta manera coneixem la vida i el pensament de Llull i també descobrim la Mediterrània medieval on va viure.

Una coproduccció de: Televisió de Catalunya, Som Batabat, Xarxa Audiovisual Local, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2016
Argument i direcció: Joan Gallifa i Antoni Tortajada
Realització: Joan Gallifa
Guió: Eloi Vila, Gemma Sanz, Alfred Pérez-Fargas, Roger Danès i Toni Tortajada / Direcció Històrica : Lola Badia (UB) i Borja de Riquer (UAB)
Direcció executiva Televisió de Catalunya: Susanna Jiménez i Miquel Garcia
Producció delegada Televisió de Catalunya: Cruz Rodríguez i Josep Maria Casellas
Producció Executiva Som Batabat: Marc Roma
Direcció fotografia: Xavier Gil
Intèrprets: Jordi Bosch (Ramon Llull gran), Roger Casamajor (Ramon Llull jove), Dafnis Balduz (Simó de Puigcerdà), Nao Albet (Jaume II), Ali el Aziz (Omar), Lluís Soler (Prior) i Fermí Reixach (Ermità)

Sinopsi

Als 30 anys, Ramon Llull viu una transformació profunda que li fa abandonar la vida dissoluta que portava; decideix seguir els passos de Sant Francesc d'Assís, vestir-se amb un simple drap i dedicar la seva vida a escriure "el millor llibre del món", que serveixi per convertir els infidels. En aquella època, els regnes cristians, esperonats pel papa, intentaven recuperar les terres ocupades pels musulmans a través de les croades, com la conquesta de València per part de catalans i aragonesos.

Un cop convertit, Ramon Llull es va dedicar a l'estudi i a l'escriptura dels primers llibres. La inspiració, però, li va arribar a la muntanya de Randa, en l'episodi conegut com "la il·luminació de Randa" en què, segons la seva autobiografia, Déu el va il·luminar. Ara sí, ja està a punt per la seva gran obra: l'"Ars". Quan Llull comença a escriure, el llatí és la llengua de referència i els monestirs, els dipositaris del coneixement. Però el món canvia: els laics i les universitats emergeixen en el món de la cultura. Ramon Llull començarà a utilitzar el català (a part de l'occità i l'àrab) per escriure les seves obres. Amb l'"Ars" acabada, Ramon Llull comença una feina intensa de diplomàcia internacional per convèncer reis i papes d'ajudar-lo en la seva missió. No és fàcil l'objectiu internacional de Llull. Per poder arribar a papes i reis, ha de moure's entre els equilibris geoestratègics i de poder que hi ha entre els estats medievals europeus i el poder eclesiàstic. Un bon exemple és el final dels papes italians i l'inici d'una era papal sota la influència del papes francesos d'Avinyó. Al final, podrà presentar-se davant del papa Climent V i els seus cardenals, que li aprovaran el projecte de construir monestirs per ensenyar la llengua dels infidels als monjos missioners.

En l'escena final es veu com Llull i Simó de Puigcerdà són a Tunis debatent tranquil·lament amb els savis musulmans i disposats a escriure plegats, novament, el "millor llibre del món".

Organitzat amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, El Centru i l´ACPO.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^