ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Participem a la campanya per salvar els boscos del Maresme
PUBLICAT Dijous, 07.07.2016
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

imatge bosc CanetCanet de Mar s'afegeix a la campanya inciada pel Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, per salvar les pinedes del Maresme. Els darrers informes duts a terme al respecte, posaven de manifest que unes 40 hectàrees de pi pinyer són irrecuperables per la qual cosa és feia indispensable iniciar mesures perquè el problema no s'agreugi més. El motiu de les pèrdues són tres plagues que estan atacant els nostres pins pinyers: l'escarabat Tomicus, l'eruga processionària i els fongs. S'ha detectat que hi ha unes 6.600 hectàrees (el 20% de la superfície forestal de la comarca) vulnerables als efectes d'aquestes plagues.

El Consell Comarcal va fer públic un informe al maig passat en què posava de manifest que les pinedes maresmenques estan patint els efectes del canvi climàtic. Les situacions de sequera i d'onades de calor, agreujades per una manca de gestió forestal eficaç, han debilitat els arbres deixant-los sense recursos per contrarestar les plagues. A més,estan patint simultàniament els atacs de la Processionària, del fong Thyriopsis halepensis i de l'escarabat Tomicus destruens. A hores d'ara, s'han detectat exemplars afectats -en major o menor intensistat- a tots els municipis del Maresme.

La situació requereix d'una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden ser salvables. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada tota vegada que hi ha arbres afectats en sòl forestal, però també en sòl urbà. A més a més, el 99% són de propietat privada.

Tenint en compte els recursos limitats dels ajuntaments i la necessitat d'accions conjuntes, els consistoris s'han posat a disposició dels ens supramunicipals perquè aquests coordinin la posada en marxa d'una campanya conjunta que faci actuacions a tot el territori. El Consell Comarcal del Maresme ha cercat la complicitat dels diferents departaments competents de la Generalitat i la Diputació. Aquestes administracions s'han compromés a dotar de recursos un pla d'actuació que permeti salvar els boscos maresmencs. Aquests ajuts es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals que hi ha a la comarca: El Parc Serralada Litoral Central i El Montnegre Corredor. Cal, doncs, a més a més, que els propietaris que tinguin arbres afectats, contactin amb l'associació que territorialment tinguin adscrita.

Paral·lelament, tots els ajuntaments, entre ells Canet, han rebut informació específica de tot el procés i se'ns demana que ho fem extensiu a la ciutadania. Us ajuntem tota la informació de què disposem, especificant les mesures de prevenció i control de les plagues i d'actuació per retirar els arbres morts, tant en zones urbanes com forestals.

Guia ajuntaments

Guia ajuntaments

Fitxer: GUIAAJUNTAMENT.PINEDESMARESME__1_.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 5
Mida: 617.45 kB

Informació pinedes en sòl forestal

Informació pinedes en sòl forestal

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.FORESTAL.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 922.76 kB

Informació pinedes en sòl urbà

Informació pinedes en sòl urbà

Fitxer: INFO.PINEDES.MARESME.PRIVAT.SOL.URBA.2016.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1.02 MB

^