Botķ que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet, al MapaFabra del web dedicat al lingüista i gramātic catalā
2018, any Pompeu Fabra
PUBLICAT Dijous, 01.02.2018
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnic

placa carrer Pompeu FabraEl carrer Pompeu Fabra de Canet de Mar apareix al recull grāfic anomenat MapaFabra, amb imatges i dades dels diferents llocs que porten el nom del mestre autor de la normativa ortogrāfica, gramatical i lčxica del catalā contemporani. El 21 de febrer es farā al Teatre Zorrilla de Badalona l'acte inaugural de l'Any Fabra, durant el qual s'organitzaran exposicions, conferčncies i teatralitzacions, entre moltes d'altres activitats.


carrer Pompeu FabraAquest gener s'ha presentat en roda de premsa l'Any Fabra, declarat oficialment pel Govern de la Generalitat per aquest 2018, per commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra, quan fa 150 anys del seu naixement (1868-1948). S'organitzaran activitats en memōria i reconeixement del lingüista i gramātic catalā més ilˇlustre, que fou també un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebraciķ, que viurā l'acte inaugural el 21 de febrer a Badalona, incidirā especialment en la seva aportaciķ a la llengua, i també posarā en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

Pompeu Fabra és autor de la normativa ortogrāfica, gramatical i lčxica del catalā contemporani. És doncs, una de les figures més importants de la Catalunya del segle XX. Com manifesta Jordi Ginebra, Comissari de l'Any Fabra, al web creat per a la celebraciķ, la codificaciķ lingüística de Fabra, és el signe extern més clar de la unitat i la cohesiķ de la Catalunya d'avui.

Amb una preparaciķ tčcnica com a lingüista que ningú més posseīa al principi del segle XX a Catalunya, i amb la visiķ del que significa fixar un model lingüístic de referčncia, apte per al mķn contemporani, Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya i més endavant, durant la República, pels presidents Maciā i Companys, el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autōnom. Les tres fites principals d’aquest projecte van ser les Normes ortogrāfiques (1913), la gramātica (1918) i el diccionari (1932). 

La Direcciķ General de Política Lingüística, colˇlaborant estretament amb l'Institut d'Estudis Catalans, convida les institucions, entitats i el conjunt de la societat civil del país a compartir colˇlectivament la celebraciķ de l’Any Fabra 2018 amb actes i iniciatives que reconeguin el Mestre i la seva obra, que siguin també estímul per reforįar la vitalitat de la llengua i la projectin amb forįa cap al futur.

Entre les iniciatives pensades per aquest Any, destaca el MapaFabra, un recorregut pels diferents espais, carrers, edificis ... que porten el seu nom. Es vol així, crear un mosaic que visualitzi el gran reconeixement que el Mestre té arreu del país. El carrer Pompeu Fabra de Canet de Mar, és un carrer d'uns 200 metres, que estā situat al barri del Castellet, 34 metres per sobre del nivell del mar.

Ajuntament: Ample, 11 - 08360 Canet de Mar
Tel. 937 943 940 - Fax 937 941 231
canetdemar@canetdemar.cat
^