Aquest Ple havia de ser el primer que se celebrés de forma presencial després de la pandèmia de covid 19. Tot estava preparat i durant els dies previs a la celebració de la sessió s'havien fet proves de so i càmeres per a l'enregistrament correcte a través del sistema de videoacta, adquirit per l'Ajuntament ara fa poc més d'un any.
Malauradament, hi va haver un cas de covid que va estar en contacte amb altres membres de la corporació i per aquest motiu, s'ha hagut de canviar la convocatòria i celebrar un cop més la sessió de forma telemàtica.
L'alcaldessa Blanca Arbell explica aquest fet just a l'inici de la sessió. Comencem doncs.
El Ple d'aquest dijous era ordinari, és a dir, forma part de les sessions que els propis electes han establert com a obligatòries i que es duen a terme cada dos mesos. Serveixen per portar a aprovació determinades propostes, mocions i per explicar i debatre els assumptes d'interès municipal.
PRINCIPALS PROPOSTES PRESENTADES I DESENVOLUPAMENT DELS PUNTS DE L’ORDRE DEL DIA
Entre els punts de l'ordre del dia tractats, en aquesta crònica us destaquem els següents:
Projecte d'escenotècnia del teatre OdèonCom explica el regidor de Cultura Pere Xirau, aquesta és una modificació del projecte inicial. Per la seva especificitat, l'escenotècnia s'ha de revisar i actualitzar amb els canvis que s'han produït durant l'execució de l'obra. Això afecta l'actualització dels equips de maquinària, il·luminació i adiovisuals, així com a l'actualització de preus. Per això, en aquesta revisió es posa de manifest que cal una modificació del projecte i licitar l'escenotècnia del teatre.
Per fixar aquestes noves necessitats s'han basat en un informe dels arquitectes redactors del projecte de l'Odèon.
Tots els regidors i les regidores hi voten a favor però des dels partits de Junts per Canet i el PSC demanen al govern qüestions com ara la previsió d'inauguració, ja que si s'ha de fer una nova licitació per a l'escenotècnia, els terminis s'allargaran i potser no es podrà inaugurar a l'octubre com estava previst.
El regidor Xirau respon que, tal i com ha dit al matí pels micròfons de Ràdio Canet, la data d'inauguració és una previsió i el dia a dia serà qui marcarà la realitat. La voluntat és acabar abans de final d'any. Però hi ha molts factors que hi intervenen, entre ells la provisió de materials.
Votació: unanimitat dels 17 membres del Ple.
Aprovació inicial del Pla d’acció local per a l’energia sostenible (PAES) de Canet de Mar
La responsable d'explicar aquest punt és la regidora de Noves Tecnologies Raquel Serra, que és també la responsable de Mobilitat i Sostenibilitat.
El PAES s'ha elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona. S'inclou en el marc del pla de transició energètica cap a 0 emissions al 2050. Donada la situació d’emergència climàtica, la normativa europea es més exigent i per això el PAES s’ha elaborat amb una diagnosi profunda del nostre municipi, que inclou els consums energia municipal i de la població, les emissions de tots els sectors, una anàlisi dels tipus d’habitatges, mobilitat, és a dir, de tot el que pot emetre CO2.
S'estructura en 72 accions englobades en 5 eixos:
1. acció municipal
2. edificis residencials
3. mobilitat
4. energies renovables
5. governança i pobresa energètica.
La Diputació proposa un control del pla cada dos anys. Ara estarà a l’abast de tota la ciutadania perquè aquesta pugui dir-hi la seva.
Des del grup de Primàries es fa èmfasi en la importància dels ajuts socials perquè les persones sense recursos no quedin fora del Pla. El regidor de Junts per Canet destaca que és un Pla molt interessant i demana que es compleixi i es prengui seriosament.
La regidora de Canetencs Independents i membre del Govern, Ana M. Casas, reforça l'explicació del punt, afegint un esment a les compres agregades. És a dir, en facilitar la cooperació per impulsar les comunitats energètiques i que aspectes com el subministrament energètic de col·lectivitats siguin més econòmics. Informa que s'està treballant amb una comunitat energètica al polígon industrial i que es farà una reunió informativa al respecte.
Aquest punt també s'aprova per unanimitat dels 17 membres del Ple.
Aprovació de l’addenda del conveni amb el Consell Comarcal del Maresme, per ampliar el servei en matèria d’habitatge
L'Ajuntament té un conveni des de maig de 2021 amb el Consell Comarcal, perquè es faci a Canet un dia a la setmana atenció presencial a la ciutadania en matèria d'habitatge.
Es porta a votació del Ple, ampliar aquesta atenció en un dia més. Així, dilluns i dijous es desplaça a Canet una persona per assessorar, mediar i donar informació en tot allò relacionat amb l'habitatge.
La regidora Raquel Serra dona dades sobre habitatge al nostre municipi. Entre elles, que s'han atès fins ara 500 persones telefònicament, s'han tramitat 222 ajuts de lloguer, 13 prestacions econòmiques d'especial urgència, o 88 cèdul·les d'habitabilitat també tramitades. La conclusió és que la proximitat d'aquesta oficina és positiva per a la ciutadania.
A les intervencions dels grups polítics, des de la CUP, el PSC i Junts per Canet, s'aposta per una oficina d'habitatge municipal. També des del PSC, així com des de les formacions Canet i Tu i Junts per Canet, es fa esment a la recerca d'habitatges buits i a mesures com la promoció d'habitatge cooperatiu o campanyes de lloguer social. Des de Primàries s'afegeix que cal una política d'habitatge i que aquesta ha de ser ambiciosa.
La discussió del punt acaba esmentant la problemàtica de l'ocupació d'habitatges.
Podeu escoltar el debat generat al voltant del minut 30 de la retransmissió del Ple.
El punt queda aprovat amb la votació següent: 11 a favor (regidors d'ERC, CI i Som Canet) 5 abstencions (regidors del PSC, Canet i Tu i la CUP) 1 vot en contra (Junts per Canet)
Propostes econòmiques Es porten a votació tres propostes econòmiques. El primer és la Modificació de crèdit 14/2022 de crèdit extraordinari i suplement de crèdits. El regidor d'Hisenda, Pere Xirau, aclareix que es tracta del pagament de factures que no van poder aprovar-se abans d'acabar l'any i que per aquest motiu s'han traslladat al 2022.
Hi voten a favor tots els regidors excepte 2 representants del PSC, que hi voten en contra. El regidor del PSC Adrià Donadeu té problemes de connexió i no pot exercir el seu vot. La secretària de la corporació el computa com a abstenció.
La segona proposta econòmica és l'Aprovació de reconeixement extrajudicial de crèdit 06/2021. També es refereix a l'aprovació de factures que per diferents raons no es van poder aprovar al 2021. La votació és la mateixa que al punt anterior: 14 vots a favor dels regidors d'ERC, CI, Primàries, CUP i Canet i Tu, 2 vots en contra de dos regidors del PSC i 1 abstenció del regidor Donadeu perquè encara té problemes de connexió.
La tercera proposta econòmica és l'Aprovació de la modificació de crèdit 11/2022 de transferència de crèdit. El regidor d'Hisenda explica que és per fer front a l'escreix d'amidament de l'obra amb diners sobrants d'altres obres, com el tancament de la pista d'hoquei, la rehabilitació de Garrofers o les obres del carrer Clausell.
Aquest punt genera debat, ja que es tracta d'un import elevat (238.000 euros), i els grups de l'oposició demanen detall de la destinació d'aquests diners.
Ho explica el regidor d'Urbanisme, Lluís Llovet. Són diners que provenen de la diferència entre el preu de licitació de les obres i el que finalment s'adjudica a l'empresa guanyadora del contracte. De les 3 obres esmentades, hi ha un sobrant que és el que ara es destina a l'Odèon. De moment és una modificació i no s'executa cap aplicació pressupostària concreta. Amb tota probabilitat es destinaran a les indemnitzacions que les empreses de l'obra demanaran a causa de la paralització de les obres les primeres setmanes de la pandèmia, d'acord amb la llei aprovada a tal efecte i que així ho permet. També resten parts de l'equipament per acabar, com ara la cuina. El regidor repeteix que ara no s'està decidint la destinació, sinó només la modificació del crèdit generat per l'estalvi en obres ja acabades.
Hi voten a favor tots els regidors i les regidores presents. El vot del regidor Donadeu consta encara com a abstenció.
MOCIONS POLÍTIQUES
Moció del grup municipal Primàries Canet de Mar, per instar el govern de la Generalitat de Catalunya per valorar la incorporació de la Diada de Sant Jordi, la Diada de la Mare de Déu de Montserrat i de l’1 d’Octubre al calendari festiu laboral de Catalunya per a l’any 2023
Llegeix la Moció el regidor Jordi Castellà, de Primàries Canet.
Es demana a la Generalitat que inclogui aquestes dates com a festives al calendari de Catalunya, ja que té potestat per fer-ho.
Aquesta moció s'aprova per majoria absoluta, amb 14 vots a favor i les abstencions del PSC.
Moció del grup municipal d’ERC, per donar suport a les mesures contra l’exclusió financera.
A aquesta moció manifesten la intenció de sumar-s'hi també els grups municipals: Canetencs Independents, PSC, Primàries, Junts per Canet i Tu.
Llegeix la Moció la regidora Rosabel Madrid, d'ERC.
Es demana sobretot un reforç d'atenció de la banca cap a la gent gran i les persones amb risc d'exclusió financera. Els regidors i les regidores, com a representants del poble, denuncies determinades polítiques de les entitats bancàries i els exigeixen un tracte respectuós i digne envers la ciutadania, sobretot la més vulnerable.
La Moció s'aprova per unanimitat de totes les regidores i els regidors presents al moment de la votació. Es computa abstenció del regidor Donadeu i la regidora Serra, que també ha tingut problemes de connexió.
Moció del grup municipal Primàries Canet de Mar per instar el govern espanyol per facilitar el dret a la lliure determinació del Sàhara occidental.
Llegeix la Moció el regidor de Primàries Canet, Jordi Castellà.
La Moció s'aprova per 13 vots a favor dels regidors d'ERC, CI, Primàries, Junts per Canet, CUP i Canet i tu. Hi ha 4 abstencions, 2 dels dos regidors del PSC presents i els regidors Donadeu i Serra, que no estan connectats en aquest moment.
Moció del grup municipal Primàries Canet de Mar per instar els diputats del Parlament de Catalunya a retirar o votar contra la modificació de l’article 21.1 de la Llei de política lingüística que posa en perill la immersió lingüística.
Llegeix la Moció el regidor de Primàries Canet, Jordi Castellà.
La Moció no s'aprova.
Hi voten en contra els 5 representants del grup d'ERC, els regidors del PSC Marian Gómez i Miguel Borrego, la regidora de Som Canet i el regidor de Junts per Canet.
Hi voten a favor el regidor de Primàries Canet, els regidors de CI Josep M. Masvidal, Àngels Isart i Pere Xirau i la regidora de Canet i Tu.
Voten abstenció la regidora Casas i el regidor Graupera.
I es comptabilitza també com a abstenció el regidor Donadeu, que no s'ha incorporat al Ple.
En el torn de donar compte al Ple de diferents gestions i expedients duts a terme, els portaveus de Junts per Canet i PSC sol·liciten accés als documents dels expedients de Junta de Govern i de Decrets. Com a electes hi tenen dret i l'alcaldessa pren nota d'esbrinar-ho i facilitar-ho.
El regidor Josep Antoni Massagué intervé per felicitar el personal de l'Àrea d'Intervenció per l'esforç a elaborar i presentar al dia la documentació sobre la liquidació del pressupost general de l'any 2021.
Destacar també en aquest punt l'explicació que fa el regidor d'Hisenda Pere Xirau, sobre el requeriment de documentació que s'ha fet a la Sociedad General de Aguas de Barcelona, SA per poder realitzar un estudi econòmic de l’increment de tarifes d’aigua proposat per aquesta empresa.
PUNT D'URGÈNCIA
S'introdueix aquí un punt d'urgència també de l'Àrea d'Intervenció, que aclareix la interventora accidental Maria Josep Lozano. Es tracta d'un resum anual de l'Ajuntament de control intern fet per Intervenció. Regidors de l'oposició demanen informacions i aclariments. Ho fan des dels grups Canet i Tu, Junts per Canet i PSC.
Aquest punt es debat al voltant de 2h.05min. de la gravació retransmesa pel canal del youtube.
El regidor Josep M. Massagué demana que s'accepti que passi per urgència la Moció del seu grup polític de renúncia d'una patrona de la Fundació Els Garrofers. Se sotmet a votació la urgència del punt i no s'aprova pels vots en contra dels regidors d'ERC i de CI. Per tant no se sotmet la Moció a aprovació del Ple.
PRECS I PREGUNTES
Responen les preguntes formulades al Ple anterior o entrades a termini per escrit a l'Ajuntament.
Respon la regidora Àngels Isart a la regidora Marian Gómez sobre si a l'Ajuntament hi ha algun cas d'assetjament laboral. La regidora Isart, responsable de Recursos Humans respon afirmativament. Hi ha alguns casos d'assetjament laboral però per confidencialitat i protecció de dades personals no pot donar més informació. Informa que estan en procés i tràmit i que si es vol més informació que s'adrecin a la seva àrea.
Preguntes fetes directament en aquest Ple:
Des de Canet i Tu es pregunta: 1. quan es reunirà la comissió per a la revisió del Reglament Orgànic Municipal (ROM), ja que es va dir a l'abril i no ha estat així. 2. Si s'ha rebut la informació que a l'anterior ple es va acordar que es demanaria a la concessionària del Complex Esportiu Municipal. 3.La tercera pregunta és sobre la situació de la concessió de les guinguetes per a la temporada d'estiu. 4. Quan entraran en funcionament els punts de recàrrega elèctrica de vehicles instal·lats al municipi. 5. En quin punt es troba la convocatòria del Consell Municipal de Promoció Econòmica.
Preguntes del grup municipal de la CUP: 1. Demanen sobre la comissió del ROM, saber quan es reunirà. La resta de preguntes les faran a través d'instància perquè siguin respostes al ple següent.
Preguntes del grup municipal de Primàries: 1. Demana saber sobre la política municipal d'habitatge. Saber si els pisos d'emergència ja estan operatius, i saber si abans d'acabar el Mandat actual hi ha alguna previsió d'augmentar els pisos socials al municipi. 2. Demana posició del Govern municipal sobre el Catalangate.
Des de Junts per Canet: 1. Saber perquè al web consta un delegat de protecció de dades i en tenim un altre d'inscrit. Saber perquè n'hi ha dos. 2. Demana de nou explicacions perquè no s'ha reunit el ROM quan fa un any que es va aprovar la revisió. 3. Al tótem multimèdia de la riera Sant Domènec hi ha una informació sobre el reciclatge a Canet i es diu que es del 69.54%. Però l'Agència de Residus de Catalunya diu que al 2020 Canet està al 61.23%. Demana d'on surten les dades. 4. Saber com està la situació de l'Hotel Carlos. 5. Al Ple del cartipàs es creen unes comissions i vol saber si es reuniran i quan es farà. 6. Prec: consultar als expedients del gestor d'expedients els documents relacionats.
Des del PSC: 1. Sobre comunitats energètiques: saber quin pla té el Govern de l'Ajuntament en aquesta matèria. En rehabilitació energètica d'edificis també demana saber quina planificació hi ha. Vol saber si hi ha assessorament en aquesta matèria. 2. Saber quan es farà el Consell de seguretat i les comissions paritàries. 3. Actuacions del dron de la Policia Local 4. Trasllada una pregunta d'una veïna sobre les aigües que van a parar al contenidor subterrani de l'avinguda Maresme 5. Saber si està previst fer algun tancament a la zona de jocs infantils del passeig Marítim.
Responen els regidors Josep M. Masvidal, Àngels Isart, Pere Xirau, Lluís Llovet, Josep Tenas i l'alcaldessa Blanca Arbell. Vegeu les explicacions i el debat a partir del punt 2 h. 30 min. de la gravació del Ple.
L'alcaldessa Blanca Arbell aixeca la sessió i es dona per acabada la celebració d'aquest Ple ordinari.
Consulteu els documents oficials d'aquest Ple amb enllaç a la videoacta.