ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Recuperem la zona protegida de la platja de Canet
PUBLICAT Dijous, 03.04.2014
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

Recuperació platja - medi ambientAquesta març, la Brigada Municipal en coordinació amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament, han enllestit la rehabilitació de la zona de recuperació de la platja. En concret s’ha posat tota la corda nova i s'han instal·lat de nou els pals delimitadors que hi faltaven. També s'ha netejat part de la zona protegida. Aquesta zona es troba al final del passeig Marítim en direcció Sant Pol, i el Club Vela.

L'any 2005, l'entitat Fot-li Castanya va organitzar amb l’Ajuntament de Canet de Mar unes jornades que donaven el tret d’inici al projecte de recuperació en la col·locació dels pals i de les cordes. Fou al gener de 2006 quan conjuntament amb Fot-li Castanya, l’Ajuntament de Canet de Mar va presentar el Projecte de recuperació del medi natural a dues zones de la platja de Canet. En aquesta presentació també hi va participar la Fundació Territori i Paisatge, avui Fundació La Pedrera, que és qui ens va facilitar la base tècnico-científica per tirar endavant el projecte i qui ens va cedir parts dels cartells que encara podeu veure avui allà. Des d’aleshores s’han fet vàries restauracions, la més important al març del 2007, quan es va ampliar la zona i s'hi van col·locar nous pals. Fins ara s’han anat fent petites restauracions, essent l’actual la més important fins ara.

La preocupació sorgida per la destrucció d’hàbitats del litoral i l’extinció d’espècies, ha originat històricament l’aparició d’espais naturals de certes dimensions com ara el parc natural dels aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Cap de Creus ambdues a Catalunya, però també arreu del món com per exemple un dels espais protegits més antics d’Europa, illes Farne al nord d’Anglaterra; o la reserva natural de Naardermeer, prop d’Amsterdam, als Països Baixos.

També a nivell local estan apareixent actuacions de protecció que volen aconseguir el màxim grau possible de naturalització a les platges. Es volen preservar certs espais perquè no siguin trepitjats i perquè, mitjançant certes intervencions, es refaci la morfologia i la vegetació que els serien propis. Aquestes actuacions s’han desenvolupat a diverses platges del Maresme. Les primeres van ser, a més a més de la platja de Canet, les de Vilassar de Mar, Malgrat de Mar o Sant Pol de Mar.

Aquests espais pretenen sensibilitzar la ciutadania en general i sobretot la població escolar, mitjançant activitats educatives, que se centrin en el respecte per l’entorn tant pel que fa a la conservació de la vegetació i dels espais naturals de les platges del nostre litoral com pel correcte ús d’aquest espai com a espai públic. Així, des de l’any 2007 es fan activitats d’educació ambiental en a la platja per als alumnes de 3r de primària de totes les escoles del municipi que hi tinguin interès. Aquesta activitat es desenvolupa en part a l’aula, mitjançant una xerrada, i l’altra, a la mateixa platja, a l’entorn d’aquesta zona protegida.

En aquests espais podem trobar encara algunes de les plantes pròpies de dunes més o menys ben conservades, tot i que la superfície que ocupen és una franja estreta, d’uns pocs metres d’amplada:

•    Rave de mar (Cakile maritima)
•    Fonoll marí (Crithmum maritimum)
•    Jull de platja (Elymus farctus)
•    Cascall marí (Glaucium falvum)
•    Escrofulària marina (Scrophularia canina)
•    Medicago littoralis
•    Silene cerastoides
•    Melgó marí (Medicago Marina)
•    Vinagrella Camalluda (Rumex Bucephalophorus)

^