ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Vols fer un consum responsable? Segueix aquests consells
PUBLICAT Dimecres, 04.12.2019
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Consum responsable

Ara que s’acosten les festes de Nadal toca reflexionar sobre la tendència al consum excessiu i inconscient que es fa i que acaba sent perjudicial pel medi ambient, ja que acumulem productes innecessaris, degradem el medi ambient i impulsem una mena de comerç que no respecta les relacions equitatives entre el nord i el sud.

Davant d’aquest fet han nascut moltes iniciatives ciutadanes que tenen com a objectiu principal promoure el consum responsable i ètic basat en la sostenibilitat i en el respecte a la justícia social i el medi.

Des de l’Oficina Municipal d’informació al Consumidor (OMIC) ens fan reflexionar sobre aquesta problemàtica amb els següents punts:

  1. Abans de comprar alguna cosa, reflexionar detingudament si realment es necessita l'objecte a comprar o tan sols és un desig fruit de la publicitat.
  2. Esbrinar molt bé de quina matèria primera es fabrica, quin és el seu procés de manufactura, com impacta el medi ambient i si genera algun tipus d'injustícia social.
  3. Cada vegada que compris alguna cosa, has de pensar en els residus i les escombraries que genera. Evitar els productes d'un sol ús, si no són estrictament necessaris.
  4. Rebutjar les bosses de plàstic que donen en supermercats i comerços, portar les mateixes bosses de tela, de paper o de cartró. Moltes vegades es paga més pels embolcalls que es tiren directament a les escombraries que pel que contenen. Evitar les llaunes i els productes molt envasats. Preferir productes amb envasos retornables o reutilitzables. Les carmanyoles i els pots de vidre són una forma més ecològica que guardar els aliments en plàstic i alumini.
  5. Tenir clar que es compra el contingut i no l'envàs.
  6. Reciclar abans que comprar, moltes de les coses que estan per tirar es poden tornar a utilitzar d'altres maneres i formes.
  7. Racionalitzar l'ús de l'aigua i l'electricitat domèstiques.
  8. Consumir productes de l'agricultura biològica. I regir-nos també per un criteri de proximitat: com més a prop s'hagi produït o elaborat el bé de consum, més fomentarem l'economia local i s'haurà fet servir menys energia contaminant per a fer-nos arribar el producte.
  9. Finalment, també en forma part practicar formes de turisme que no tinguin impacte negatiu en la societat receptora.
^