ES|EN|FR
Telèfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Canet pateix la plaga de l'eruga peluda del suro
PUBLICAT Dimarts, 02.07.2019
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic

papallona del suro - imatge webCom haureu pogut comprovar, aquests dies ha tingut lloc a Canet, però també a molts altres llocs dels Maresme, una plaga de la papallona Lymantria dispar, corresponent a la que es coneix com a “eruga peluda del suro”.

Es tracta d’una espècie autòctona que acostuma a tenir explosions cícliques cada 7-9 anys aproximadament. Segons el departament de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya a Catalunya, aquest fenomen feia 20 anys que no passava.

Aquesta explosió ja s’havia detectat des del DARP i per aquest motiu van dictar l’ORDRE ARP/106/2019, de 20 de maig, per la qual es declara l'existència de la plaga de l'eruga peluda del suro ( Lymantria dispar) i es qualifica d'utilitat pública el tractament aeri per al seu control.

D’acord amb aquesta ordre, des del DARP s’ha fet a la primavera un tractament aeri de control a les zones detectades com a més afectades amb producte biològic. En total, es van tractar unes 2.000 hectàrees a tota Catalunya, situades majoritàriament a la comarca de la Selva. Pel que fa el Maresme, es van incloure unes parcel·les situades a Tordera.

L’eruga d’aquest lepidòpter s’alimenta principalment de les fulles i brots tendres sobretot dels arbres del gènere Quercus, com ara l’alzina (Quercus ilex) i l’alzina surera (Quercus suber), però també pot afectar altres espècies. Té una capacitat defoliadora importat, que pot arribar a afectacions del 100%, donant pas a un paisatge bastant desolador. No obstant, com que es tracta d’espècies rebrotadores, aquestes poden tornar a treure branques i fulles el mateix any, sense veure’s greument afectades.

El que ens trobem actualment és ja l’explosió de la fase de papallona, que és molesta a causa de l’elevadíssim nombre d’exemplars, però inofensiva. En aquest cas, es poden portar a terme algunes actuacions, com la instal·lació de trampes amb feromones pels mascles, caixes niu, etc. però des del DARP es consideren poc efectives davant l’elevat nombre d’individus existents.

El que sí es farà des de la Generalitat és un seguiment exhaustiu de les zones afectades, que es detecten a partir del nombre de postes d’ous, de cara definir un possible tractament aeri de control l’any vinent. Des del Consell Comarcal del Maresme també estan fent un seguiment de l’afectació de la plaga per tal de garantir els tractaments necessaris corresponents.

No obstant, paral·lelament a aquesta explosió, també s’ha observat un augment dels seus depredadors naturals en els diferents estadis, com els escarabats o algunes espècies parasitàries dels ous.

Podeu consultar els detalls del cicle d’aquesta espècie a la fitxa del DARP corresponent

També recomanem la descripció des del punt de vista naturalístic d’aquest esdeveniment en aquest enllaç web: http://natura-tordera.blogspot.com

^