L'1 de maig és, per als canetencs, el dia de la Creu, una jornada que passem dalt del monument de la Creu Pedracastell i al seu entorn boscós.
El 1r de maig
La jornada laboral a les fàbriques
Vagues i reivindicacions
Millores laborals i protesta dels patrons
Tot i que van seguir les mobilitzacions obreres, mica en mica la situació va anar millorant. Així, sorgiren joves empresaris que muntaren indústries a Canet. Pere Jover, Francesc X. Serra, Josep Garcia, Pere Llauger o Carles Carbonell en foren alguns. Així fou com la indústria canetenca va anar creixent enormement i es va crear una gran expectativa a la població. Però el món obrer seguia amb les reivindicacions i la defensa dels seus drets laborals. Al juny de 1900 es va celebrar un primer míting obrerista a Canet i dos mesos després comença una nova vaga. L'encetaren els treballadors de la fàbrica Carbonell i Sussagna i s'hi afegiren la resta de fàbriques. Va ser una vaga molt violenta amb detencions policials i trets de la Guàrdia Civil.
Vuit setmanes de vaga que van servir per aconseguir millores laborals, com ara que no es treballaria més d'11 hores al dia de dilluns a divendres i més de 8 el dissabte. També que hi hauria tres quarts d'hora per esmorzar, un quart per berenar i una hora i mitja per dinar a l'estiu i una hora per dinar a l'hivern.
L'any 1907 es fundà l'Ateneu Obrer de Canet, una societat recreativa que aglutinava, juntament amb les cooperatives obreres del poble, les teories socialistes i sindicals a Canet. Pocs mesos després, el moviment obrer tornà a fer incidència, fortament a la vaga durant la revolució de la Setmana Tràgica de Barcelona, en protesta contra l'enviament de reservistes cap a la guerra del Marroc. Barcelona està a un pas de l'anarquia durant els dies de juliol amb la vaga general i la crema de convents. Canet, però, se'n manté al marge.
Entre vaga i vaga, les festes obreres del Primer de maig s'anaven celebran cada any. Hem trobat documentació que explica com la jornada anava adquirint solemnitat i com les fàbriques respectaven el dia i tancaven portes, donant festa als treballadors.
Cop d'Estat, 2a República i Guerra Civil
La Creu de Pedracastell
Des del turó de Pedracastell podem veure la vall de Canet sota nostre. Es tracta d'un espai privilegiat per les vistes panoràmiques de la comarca a dreta i esquerra i per l'extensió de la vall amb el mar Mediterrani al fons banyant la costa del Maresme.
Dalt del turó s'alça la Creu de Pedracastell, un monument de pedra que ha viscut la història local de primera mà.
La primera
La primera Creu de Canet va ser construïda l'any 1901, quan el papa Lleó XIII va demanar als pobles que aixequessin creus commemorant l'entrada al nou segle. Si Canet té Creu és pels terrenys que va cedir el Dr. Marià Serra i Font, que en fou el promotor i Lluís Domènech i Montaner, que en va ser l'aquitecte. La primera pedra es va posar l'1 de gener. El pergamí enterrat al fons de la Creu el feu el mestre calígraf de Barcelona i fill d'Arenys de Mar, Francisco Flos i Calcat. El pergamí s'introduí dins d'una ampolla amb exemplars de diaris, entre ells La Costa de Llevant.
La primera Creu va ser beneïda el maig de 1902. Anys més tard, al 1926, una forta ventada durant la nit de Sant Esteve, va fer caure el monument.
La segona
La segona Creu fou una còpia de la primera. La va projectar Pere Domènech Roura basant-se en els plànols del seu pare, Lluís Domènech. Va ser beneïda el 30 d'octubre de 1927. Aquesta segona Creu també va caure. En aquest cas, però, fou al juliol de 1936, a l'inici de la Guerra Civil.
La definitiva
Durant els anys 40 s'hi va col·locar una creu de fusta. Després, durant anys, es va anar fent una recaptació de fons. Finalment es va encarregar un nou projecte, en aquest cas a l'arquitecte Isidre Puig Boada. L'any 1954 es va beneir la nova Creu, d'estil gaudinià, que és la que encara perdura avui.
L'Aplec Pedracastell
Els canetencs i també força gent de tota la comarca, ens trobem cada 1 de maig a l'esplanada de la Creu per celebrar-hi l'Aplec Pedracastell.
Com hem vist, després de la Guerra Civil, la festivitat del Primer de maig es va prohibir. A Canet es va començar a celebrar la Festivitat de la Santa Creu, que va acabar coinicidint amb el dia 1 i que ara encara se celebren plegades. Els impulsors de la transformació de la festa de l'1 de maig en l'Aplec Pedracastell són el grup que es formà a l'entorn de la revista local Pedracastell, que va aparèixer set anys després de la fi de la Guerra Civil.
Avui encara se segueix reservant l'1 de maig per pujar fins a l'esplanada de la Creu. Allà s'hi ballen sardanes i s'hi fa una missa davant el monument de pedra. S'aprofita per anar-hi en família o en grups d'amics i passar-hi el dia plegats.
La Creu Pedracastell i una part del terreny que l'envolta és propietat de l'Ajuntament. El Dr. Marià Serra ho comprà el 1900 al seu propietari, aleshores Josep Pujadas. Abans, l'any 1870, Maria Josefa Roura Llauger i la seva filla Virgínia Pujol Roura havien venut els terrenys a Pedro Pujadas Aulet pel preu de 250 pessetes.
Monogràfic El 1r de maig i l'inici de les reivindicacions obreres a Canet, de Carles Sàiz. El Sot de l'Aubó. Maig 2003
La Creu de Pedracastell en els seus orígens. El Sot de l'Aubó. Maig 2003
Monogràfic El primer de maig, la revista Pedracastell i l'Aplec de la Creu, de Xavier Mas. El Sot de l'Aubó. Maig 2003