Avís: noves dades de contacte
http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlmaresme/
Logo CNL del Maresme
A partir d'ara, per sol·licituds per fer d'aprenent o de voluntari en una parella lingüística, heu de dirigir-vos al Centre de Normalització Lingüística del Maresme mitjançant la següent adreça web:

http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlmaresme/

o el correu electrònic: vxl.maresme@cpnl.cat
 
Vols participar en el Voluntariat per la llengua?
Nova campanya de parelles lingüístiques de la tardor del 2017.

Si ets major d’edat, si t’interessa parlar català amb fluïdesa i tens una estona per xerrar, fes-te APRENENT/A.

Si ets major d’edat, tens una estona per xerrar i vols ajudar algú a millorar el seu català, fes-te VOLUNTARI/ÀRIA.

Si ja coneixes una mica el català i el parles encara que sigui amb dificultats, millora'l practicant-lo amb una persona que el parla habitualment. Només hi has de dedicar una hora a la setmana durant un mínim de deu setmanes. Disposem d'una xarxa de voluntariat divers i preparat, i organitzem activitats culturals complementàries.
 
Inscriu-t’hi o informar-te’n a:
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
plcanet@plataforma-llengua.cat
93 127 19 96 (Toni),  de dilluns a divendres de 19:30 a 22 h i els caps de setmana.

Data límit d’inscripció: divendres 10 de novembre.

Per formalitzar la inscripció has d'emplenar i signar el corresponent formulari. Per lliurar-lo posa’t en contacte amb Plataforma per la Llengua Canet de Mar mitjançat el correu electrònic o telèfon indicat. Nosaltres posem en contacte a catalanoparlants habituals (ensenyants) amb nous catalanoparlants (aprenents).

Formulari per a aprenents/es: clica aquí.

Formulari per a voluntaris/àries: clica aquí.

L’acte de presentació de les parelles lingüístiques es farà el divendres 17 de novembre, a les 8 del vespre, a l’aula 21 de Vil·la Flora. S'avisarà prèviament als aprenents i als voluntaris seleccionats perquè assisteixin a la trobada.

Més informació a: http://www.facebook.com/vxl.canetdemar
 
Cloenda del Voluntariat per la llengua amb David Vila
Imatges de les activitats del DASC 2017 a Canet de Mar
Commemorem el Dia de l’Associacionisme Cultural amb dues activitats a la biblioteca

El divendres 2 de juny, el dinamitzador lingüístic i escriptor David Vila i Ros, va presentar el seu llibre “I si parlem català?”. Vila és el tercer cop que presenta una obra seva en el poble, donat que anteriorment ja havia presentat “Català a la carta” i “El català em sedueix”. L’acte va servir de cloenda de les trobades setmanals que realitzen les parelles lingüístiques. A l’inici es van lliurar els diplomes de participació en el VxL als aprenents i voluntaris per la feina que han desenvolupat conjuntament.

Vila va fer un recorregut pels diferents apartats del llibre, de no més de trenta planes i amb un preu de sortida molt econòmic perquè arribi amb facilitat a tothom. La presentació la va començar demanant al públic si sabien dir-li el nombre de llengües que es parlen actualment al món, per seguidament comentar diferents aspectes sociolingüístics: la bilingüització, la dialectalització, la transmissió intergeneracional i els hàbits lingüístics. Pel que fa a aquest darrer concepte, Vila va sentenciar que si una comunitat lingüística aplica sistemàticament la norma de convergència a una altra llengua, aquesta comunitat està en risc de desaparèixer, i que l’hàbit de canviar de llengua és fruit de l’aprenentatge, la imitació i els prejudicis. També va afegir que en el cas català, la normalitat només serà possible si ens dotem de plena sobirania política i, alhora, si els parlants aprenem a parlar-lo amb normalitat i comoditat en qualsevol situació i amb qualsevol interlocutor (assertivitat lingüística). En resum, si aprenem a compartir-lo. Va cloure l’acte exposant-nos com fer un full de ruta vers l’assertivitat lingüística i intercanviant impressions amb el públic. Finalitzada la presentació vam fer-nos fotografies amb les parelles lingüístiques i les persones del públic que van voler.

Aquest acte va formar part del programa del Dia de l’Associacionisme Cultural (4 de juny), juntament amb la doble exposició de l’Any Bertrana, instal·lada en el vestíbul, dels escriptors Prudenci Bertrana i la seva filla Aurora Bertrana, que podrà visitar-se fins el divendres 16 de juny. La commemoració del DASC que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que es celebra des del 2015, i que enguany ha comprès els dies 2, 3 i 4 de juny, té per objectiu acostar els ciutadans als equipaments culturals gestionats per associacions, convidar-los a entrar i fer-los partícips de la important tasca de difusió cultural que realitzen les entitats del país. Malgrat la nostra entitat, a nivell local, no tenim seu social, hem volgut entrar aquests dos actes citats a l’agenda d’aquestes jornades, que enguany promouen pel territori el foment de la lectura.
 
Presentació del llibre “I si parlem català?” de David Vila
Dins dels actes commemoratius del Dia de l'Associacionisme Cultural (4 de juny)

L'acte servirà de cloenda del voluntariat lingüístic que ha començat les trobades setmanals la primavera del 2017

Plataforma per la Llengua Canet de Mar oferirem el divendres 2 de juny, a les 19 h, a la biblioteca P. Gual i Pujadas, la presentació del llibre “I si parlem català?” del dinamitzador lingüístic i escriptor David Vila i Ros.

Text de la coberta posterior

Tots els estudis indiquen que cada cop hi ha més persones que saben parlar català però que, en proporció, cada cop són menys les que realment el fan servir. I una llengua que no és útil està abocada a la desaparició. Hem de veure el got mig ple o mig buit?

L’objectiu del llibre no és resoldre aquesta pregunta, sinó dotar-nos d’arguments i recursos per omplir-lo fins que vessi. Les llengües són un patrimoni incomparable i hem d’intentar no només preservar-les, sinó usar-les amb normalitat en el territori que els correspon. És evident que la pervivència de les llengües minorades no depèn exclusivament de l’actitud dels parlants, ans del poder polític, social, econòmic i demogràfic que tinguin al darrere. Tot i així, si aprenem a desfer-nos dels prejudicis que ens condicionen i ens llancem a fer un ús desacomplexat del català, se n’incrementarà la presència social i esdevindrà, de ben segur, una llengua atractiva i necessària per a les persones nouvingudes i per a tots aquells conciutadans que encara no la parlen.

L’autor

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és dinamitzador lingüístic i escriptor i imparteix tallers i conferències per fomentar l’ús interpersonal del català. Ha estat membre actiu de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), la Fundació Reeixida i Òmnium Cultural i actualment és vicepresident de Tallers per la Llengua i membre de la Comissió Permanent per la Llengua a Sabadell. Ha col·laborat amb mitjans de comunicació escrits d’arreu del país i amb seccions sobre el català a Cugat Ràdio i Ràdio Sabadell. És autor de diversos llibres d’assaig i narrativa, el darrer dels quals és el recull de contes Verba, non facta (Voliana Edicions, 2014). El podeu llegir al blog Malgrat la boira.

http://davidvilairos.blogspot.com
http://facebook.com/davidvilairos
http://twitter.com/davidvilairos
 
Exposició “10 anys de VxL: un tast!”
Plataforma per la Llengua Canet de Mar portarem del dilluns 3 d’abril al dissabte 29 d’abril, al vestíbul de la biblioteca P. Gual i Pujadas, l’exposició10 anys de VxL: un tast!”.

És una exposició que s’adreça a tothom qui vulgui conèixer les curiositats del Voluntariat per la llengua i la dimensió que el programa ha adquirit pel que fa a les xifres, territorialment i des del punt de vista humà.

En general, és d’interès per a qualsevol persona que vulgui conèixer com un projecte de foment de l’ús de la llengua esdevé una eina de cohesió social.

El programa Voluntariat per la llengua posa en contacte una persona catalanoparlant (voluntari), amb una persona que necessita millorar el català que parla o adquirir fluïdesa (aprenent). Queden una hora a la setmana, durant un mínim de deu setmanes, per parlar en català.

10 anys de VxL: un tast!” és una exposició creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, que mostra la diversitat de participants en el Voluntariat per la llengua i la manera en què el programa s’ha anat estenent a diferents àmbits de la societat des que es va crear l’any 2003.

Si vols inscriure’t com a voluntari/ària o aprenent/a trobaràs a la biblioteca una butlleta per emplenar amb les dades d’inscripció bàsiques i que podràs dipositar en una bústia. També hi haurà disponibles uns díptics amb informació del funcionament del VxL per poder-t’ho emportar a casa i llegir-ho amb tranquil·litat. Si tens qualsevol dubte pots escriure’ns a: plcanet@plataforma-llengua.cat

Més informació a: http://www.facebook.com/vxl.canetdemar
 
Primavera 2017: torna el voluntariat lingüístic a Canet
Vols formar part d’una parella lingüística?

Vols practicar el català?

Vols ajudar algú a parlar català?

Si ja coneixes una mica el català i el parles encara que sigui amb dificultats, millora'l practicant-lo amb una persona que el parla habitualment. Només hi has de dedicar una hora a la setmana durant un mínim de deu setmanes. Disposem d'una xarxa de voluntariat divers i preparat, i organitzem activitats culturals complementàries. Cal ser major d’edat per participar en el Voluntariat per la llengua.

Si vols inscriure-t’hi o informar-te’n, posa’t en contacte amb la Plataforma per la Llengua Canet de Mar preferiblement per correu electrònic plcanet@plataforma-llengua.cat o trucant al telèfon 93 127 19 96 (Toni) de dilluns a divendres de 19.30 a 22.00 h i caps de setmana. Nosaltres posem en contacte a catalanoparlants habituals (ensenyants) amb nous catalanoparlants (aprenents).

Per formalitzar la inscripció heu d'emplenar i signar el corresponent formulari. Si no el podeu enviar per correu electrònic ens ho comuniqueu i quedarem personalment per passar-nos-el.

Formulari per a aprenents/es: clica aquí.

Formulari per a voluntaris/àries: clica aquí.

La data límit d’inscripció és el divendres 24 de març.

L’acte de presentació de les parelles lingüístiques es celebrarà el divendres 31 de març, a les 8 del vespre, a l’aula 21 de Vil·la Flora. S'avisarà prèviament als aprenents i als voluntaris seleccionats perquè assisteixin a la trobada.

Més informació a: http://www.facebook.com/vxl.canetdemar
 
Ruta modernista a Canet de Mar
Diferents moments de la sortida cultural 2017
Parelles lingüístiques i associats visitem el centre històric de Canet de Mar i la Casa museu Lluís Domènech i Montaner

El dissabte 18 de febrer, a les 11 h del matí, un grup d’una quarantena de persones, formades per parelles lingüístiques de Canet de Mar i voluntariat juvenil de Barcelona, ambdós col·lectius promoguts per Plataforma per la Llengua, i conjuntament amb socis del Maresme de l’entitat, vam fer una ruta guiada pel centre històric del poble (riera Sant Domènec i carrer Ample, on els visitants van veure edificis construïts per Lluís Domènech i Montaner com la Casa Roura o l'Ateneu) i seguidament vam gaudir de la visita a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, formada per la Masia Rocosa i la Casa Domènech. La primera amb continguts sobre la part més professional de Domènech i Montaner (com a arquitecte, polític...) i la segona amb la part més familiar i la seva relació amb Canet de Mar. Durant la visita, de dues hores i mitja de durada en total, vam gaudir de les explicacions dels guies i de diferents audiovisuals sobre el modernisme i la figura de Lluís Domènech i Montaner.

També aprofitant que el mateix dia, a les 7 del vespre, s’inauguraven dues exposicions de ceràmica modernista, vam poder veure en exclusiva una de permanent ubicada a l’antic espai de la cuina de la Masia Rocosa i una altra de temporal nova, instal·lada a la sala jardí, titulada La ceràmica modernista i Lluís Domènech i Montaner que es podrà visitar fins el 17 de setembre.
 
El Llibre de les bèsties en Lectura Fàcil
Presentació de l’adaptació a Lectura Fàcil de M. Pia Ona Verger Fransoy, del Llibre de les bèsties de Ramon Llull

Lectura Fàcil: per què i per a qui?

Activitat de l'Any literari Ramon Llull 2015-2016

L'acte farà de cloenda del voluntariat lingüístic que va començar les trobades setmanals la tardor del 2016.
 
Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem el dissabte 4 de febrer, a les 18.30  h del vespre, a la Sala Cultural Ramon de Capmany (plaça dels Americanos), la presentació del Llibre de les bèsties de Ramon Llull, adaptació a Lectura Fàcil de M. Pia Ona Verger Fransoy. Acte organitzat amb la col·laboració de Sàlvia.

L’acte tindrà dues parts diferenciades: a la primera na M. Pia Ona Verger ens parlarà del perquè i a qui va dirigida la Lectura Fàcil. A la segona part ens parlarà de l’obra el Llibre de les bèsties de Ramon Llull, que va adaptar a LF amb la idea de posar a l’abast de tothom un home savi com en Ramon Llull, en els seus 700 anys de la seva mort. El llibre ha estat adaptat a un llenguatge planer, i se’n pot assaborir l’essència perquè conserva tota la trama.

La Lectura Fàcil permet acostar la cultura a diversos col·lectius que necessiten una empenta (aprenents d’una nova llengua, persones sense hàbit lector o amb dificultats de comprensió...).

Tot i els set-cents anys que han passat des que Ramon Llull va escriure el Llibre de les bèsties, aquesta obra reflecteix d’una manera fidedigna els mals que des de sempre han duit els humans a la perdició.

Les bèsties del llibre reprodueixen simbòlicament el comportament humà en l’àmbit polític, i el retraten amb una fidelitat bestial d’una actualitat aclaparadora.

M. Pia Ona Verger Fransoy va néixer a Barcelona i actualment viu a Algaida (Mallorca). Va estudiar filologia catalana a la Universitat de les Illes Balears. Ha dedicat més de 30 anys a ensenyar català a adults i a joves. Va dur durant anys el Centre d’Autoaprenentatge Paraula, a Palma, on va experimentar que hi ha moltes maneres d’aprendre, i que el més important per adquirir nous coneixements és la motivació i la confiança en un mateix. Durant anys va ser formadora de professors de català, preocupada per engrescar l’alumnat i ajudar-lo a fer aprenentatges eficaços.

Des de l’any 2014, coherent amb la seva trajectòria professional,  és a l’Associació Lectura Fàcil de les Illes Balears – la qual presideix. L’ALF permet acostar la cultura a diversos col·lectius que necessiten una empenta a l’hora de llegir. Els clubs de LF que actualment es fan a Mallorca són sobretot dirigits a persones majors que no han estat escolaritzades en català, i a persones nouvingudes que volen practicar la llengua que aprenen.

El 2015, pensant en els lectors dels Clubs de LF i l’Any Ramon Llull, féu la versió del Llibre de les bèsties en LF; com més persones el poguessin llegir, més persones el podrien estimar.
 
El català, un cas únic europeu en l’etiquetatge de productes
Xerrada “El català, un cas únic europeu en l’etiquetatge de productes”

Per què Danone, Philips, Nestlé, Ikea, Coca-Cola i grans marques etiqueten en totes les llengües europees de dimensions similars al català i no ho fan en la nostra?

Amb la participació de Bernat Gasull, responsable de l’àrea d’empreses i administracions públiques de la Plataforma per la Llengua, i de Susanna Juan, responsable de comunicació dels supermercats Bonpreu i Esclat.

Des de 1993 els consumidors catalans tenim el dret de rebre l’etiquetatge dels productes en català, i des de 2010 és una obligació de les empreses. Com és que tot just un 10% dels productes de gran consum compleixen la normativa? Qui és el responsable d’aquesta situació? Com és que Coca-Cola etiqueta en més de 300 llengües i no ho fa en català? Quina és la raó per la qual grans empreses com ara Nestlé, Danone, Philips, Seat o Ikea compleixen totes les legislacions de totes les llengües comparables al català i en canvi no passa igual amb el català? També coneixerem de primera mà l’experiència dels supermercats Bonpreu-Esclat en l’etiquetatge dels productes de la seva pròpia marca i la seva política lingüística respecte del català.

L’acte comptarà amb la participació de les parelles lingüístiques que van començar a finals del passat mes de març, farà de cloenda de les trobades setmanals i es lliurarà a aprenents i voluntaris els diplomes de participació en el Voluntariat per la llengua.
 
Exposició “La llengua en l’etiquetatge de les grans marques”
Panells exposició
Del dilluns 30 de maig al diumenge 5 de juny podrà visitar-se a la Sala Cultural Ramon de Capmany, l’exposició de Plataforma per la LlenguaLa llengua en l’etiquetatge de les grans marques”. L’horari de visita serà de dilluns a divendres de les 19 a 21 h i el cap de setmana d’11 a 14 h i de 18 a 21 h.

L’etiquetatge és un dels àmbits puntuals de la comunicació directa de les empreses amb els consumidors. És per això que la llengua d’ús en l’etiquetatge no només transmet informació, sinó que també representa una eina bàsica per garantir una imatge acurada i respectuosa de l’empresa vers la societat consumidora.

Aquesta exposició mostra quin ús fan de diferents llengües amb un nombre de parlants similar o inferior al català algunes multinacionals en l’etiquetatge dels seus productes comercials, i quina és la situació comparativa del català respecte aquests mateixos productes en el territori de parla catalana.

En el recorregut d’aquesta exposició es mostra l’etiqueta del producte escollit país a país, acompanyada d’unes gràfiques que comparen el nombre de parlants de les llengües oficials presents a l’etiqueta amb els de la llengua catalana. Les llengües oficials no sempre ho són en el territori on hem recollit l’etiqueta, però sí que tenen l’estatus d’oficialitat en d’altres territoris del país.

Volem recordar que fa 11 anys que aquesta exposició va ser exposada en el mateix espai on ho farà novament, amb la participació de les parelles lingüístiques que formava en aquella època l’Oficina del Català de l’ajuntament amb la col·laboració de l’Escola d’Adults Maria Saus. Més informació d’aquell acte aquí. La secció local de Plataforma per la Llengua va començar a gestar-se un any després d’aquest acte promogut per l’ajuntament i en pocs mesos ja organitzava les primeres activitats en el poble. D’això ara ja fa una mica més de 10 anys.
 
Amb la primavera comencen 6 noves parelles
Aprenents i voluntaris de la primavera 2016
Cada any, amb l’arribada de la primavera iniciem una nova campanya de parelles lingüístiques. El passat divendres 11 de març, 6 noves parelles van començar a funcionar. Aprenents del País Basc, Astúries, Hondures, Argentina, Lituània i Gàmbia es comencen a trobar amb els seus voluntaris per fer les trobades setmanals d’una hora per posar en pràctica el català d’una manera totalment relaxada i conversant de temes quotidians. La major part dels aprenents provenen de cursos de català de l’Escola d’Adults Maria Saus, que col·labora en la captació d’aprenents.

Per les parelles d’aquesta campanya tenim previstes dues activitats complementàries. Una és la visita al Castell de Santa Florentina amb d’altres parelles de la comarca i socis de Plataforma per la Llengua, i l’altra un acte públic de cloenda amb el lliurament de certificats a aprenents i voluntaris, en reconeixem de la tasca que hauran desenvolupat.

Amb aquesta promoció Plataforma per la Llengua Canet de Mar ja hem format prop d’una quarantena de parelles lingüístiques des que vam començar.
 
Renovació dels establiments col·laboradors del VxL
Plataforma per la Llengua Canet de Mar hem visitat durant la primera quinzena de març un total de 10 comerços de Canet, per renovar per dos anys més la xarxa d’establiments col·laboradors del programa Voluntariat per la llengua.

L’acord de col·laboració implica que l’establiment col·locarà en un lloc ben visible l’adhesiu identificador i que garantirà que les persones que s’hi adrecin trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat, pel fet de ser aprenents del programa Voluntariat per la llengua.

L’acord es signa a dues bandes, entre el Consorci per a la Normalització Lingüística i l'establiment col·laborador.

Els establiments renovats són: Jordi Dulsat Fotògraf, Joieria Viñolas, L’Estanc de Dalt, Fotos Soler, Llibreria Gelabert, Can Torrus, L’Armariet, El Tocador, Floristeria Rosa Bley i Mar Blau.

Properament la xarxa s’acabarà de renovar i d’ampliar.
 
Cloenda del voluntariat lingüístic de la primavera del 2015
Parelles lingüístiques de la primavera del 2015 amb els certificats de participació en el Voluntariat per la llengua
El divendres 12 de juny, a les 8 del vespre, vam fer a l’aula 21 de Vil·la Flora un acte de cloenda de les trobades setmanals que han realitzat les parelles lingüístiques que van començar a funcionar a finals de març, primers d’abril. Durant l’acte es van repartir els diplomes de participació en el Voluntariat per la llengua, tant als aprenents per fer el pas de voler posar en pràctica el català, com als voluntaris per ajudar-los en aquesta tasca. Les parelles van explicar-nos les experiències viscudes al voltant de les trobades que han anat realitzant setmanalment i que continuaran realitzant fins complir les deu sessions que preveu el programa del VxL. Acabat l’acte vam degustar plats propis dels països d’origen de les aprenentes participants. Exquisits!

Per la tardor des de Plataforma per la Llengua Canet de Mar iniciarem una nova campanya de voluntariat lingüístic. Engresqueu-vos i apunteu-vos-hi per fer de voluntaris o d’aprenents si voleu practicar el català en un context real i relaxat. Informarem puntualment mitjançant cartells, xarxes socials, agendes...
 
7 noves parelles lingüístiques es posen en marxa
Parelles lingüístiques de la primavera del 2015
El divendres 27 de març, a les 8 del vespre, a l’aula 21 de Vil·la Flora, Plataforma per la Llengua Canet de Mar vam formar 7 noves parelles lingüístiques que, segons la seva disponibilitat i preferències, iniciaran a partir d’ara les  trobades setmanals per conversar en català, durant un període aproximat de 2 o 3 mesos, segons cada cas.

Aquesta nova campanya de la primera del 2015 del Voluntariat per la llengua, promoguda per Plataforma per la Llengua Canet de Mar, ha posat en contacte a canetencs d’orígens ben diversos (Hondures, Argentina, Paraguai, Colòmbia i Marroc) amb voluntaris que dedicaran una hora a la setmana per ajudar els aprenents a posar en pràctica el català per fer-los perdre la vergonya i aconseguir que tinguin seguretat per parlar en català i siguin ben aviat uns actius nous parlants de la nostra llengua.
 
Cloenda del Voluntariat per la llengua de la tardor del 2014
El divendres 20 de febrer vàrem celebrar l’acte de cloenda del voluntariat lingüístic que va iniciar les trobades setmanals la tardor del 2014. També hi varen ser convidats alumnes del curs de català de Sàlvia.

L’acte va consistir en la presentació del llibre “Tots els dubtes” a càrrec del lingüista Rudolf Ortega, autor de l’obra. Durant la presentació vàrem aprendre molt sobre el vocabulari del català i les influències que ha rebut i rep d’altres llengües.

Al començament es van repartir els certificats de participació en el VxL, en reconeixement per la feina feta. Abans i després de la presentació es va poder visitar l’exposició “Català, llengua d’Europa” que envoltava les 30 persones que van assistir-hi.
 
Presentació del llibre “Tots els dubtes” de Rudolf Ortega
Una gramàtica del català a l’abast.

L'acte farà de cloenda del voluntariat lingüístic que va començar les trobades setmanals la tardor del 2014.

Plataforma per la Llengua Canet de Mar presentarem el divendres 20 de febrer, a les 7 del vespre, a la Sala Cultural Ramon de Capmany el llibre “Tots els dubtes” del lingüista Rudolf Ortega.

La llengua catalana presenta de vegades alguns aspectes problemàtics i qüestions que necessiten una resposta ràpida i eficaç. Tots els dubtes, l’edició revisada i actualitzada en un sol volum de Tinc un dubte i Tinc més dubtes, reuneix 500 aspectes bàsics del coneixement del català i permet resoldre dubtes tant d’ortografia i puntuació com de morfologia, sintaxi i semàntica. A través de petits fragments en prosa exposats amb un estil que defuig el llenguatge acadèmic, però també amb el rigor que demana la normativa, trobareu un manual amè, pràctic i actual, adaptat a la realitat lingüística quotidiana.

«Ortega transforma les seves explicacions gramaticals en microrelats hilarants que mantenen l’atenció del lector», del pròleg de Màrius Serra.

Rudolf Ortega (Barcelona, 1970). Lingüista i autor de diverses obres sobre llengua catalana. A més dels precursors del present volum –Tinc un dubte i Tinc més dubtes-, ha escrit un Diccionari de futbol, Sense pèls a la llengua, el Llibre d’estil de COMRàdio i La dèria del català, també a RBA La Magrana. Es dedica professionalment a l’assessorament lingüístic, sobretot en mitjans de comunicació i en el món editorial fent correcció de novel·la i assaig. Ha treballat a Televisió Espanyola, COMRàdio, Catalunya Ràdio i en els diaris Avui i Público. Actualment és editor del Quadern, el suplement de cultura del diari El País.
 
Ruta Modernista i Neogoticista
El grup de participants en diferents indrets de la ruta
El dissabte 7 de febrer pel matí, durant dues hores i mitja, vàrem resseguir el modernisme i neogoticisme a Canet de Mar, de la mà de la guia Fina Jubany de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, amb un grup de quaranta persones format per socis de Plataforma per la Llengua i voluntariat lingüístic del Maresme, tot recorrent un dels exemples del modernisme industrial (fàbrica Pulligan), el modernisme del cementiri i el neogoticisme del Santuari de la Misericòrdia.

Enguany és el cinquè any consecutiu que fem una sortida cultural mostrant als maresmencs el patrimoni local dels llocs més emblemàtics de la nostra vila històrica i artística.
 
Bones Festes de Nadal, Cap d’Any i Reis!
Durant el 2015 ens agradaria que us engresquéssiu a participar en el Voluntariat per la llengua com a aprenents o com a voluntaris. Escriviu-nos a plcanet@plataforma-llengua.cat i us farem arribar un formulari que haureu d’emplenar per fer la sol·licitud. Participar en el VxL és una bona manera d’integrar la nova ciutadania i de fomentar l’ús social del català entre tots.  

Bon Any 2015!
 
Repartim pòsters de vocabularis visuals
Plataforma per la Llengua Canet de Mar hem repartit el divendres 31 d’octubre, a parades del mercat i a establiments del poble, una trentena de pòsters de vocabularis visuals de campanyes de normalització lingüística. Els pòsters ens els ha lliurat el Centre de Normalització Lingüística del Maresme, perquè la secció local de la nostra entitat els poguéssim distribuir pels comerços.

S’han repartit 8 tipus de pòsters que són els següents: la motocicleta, l’automòbil, la terrissa, les pastes alimentàries, els peixos, els pastissos, la caça i l’aviram i les fruites.
 
Presentació de l’exposició “Mirades i veus del català"
https://dl.dropboxusercontent.com/u/65429181/cartell%20veus%20i%20mirades%20pel%20catal%C3%A0%20-R.jpg
Cartell de l'exposició "Mirades i veus del català"
Activitat del Correllengua 2014 de Canet de Mar.

El divendres 17 d’octubre, a 2/4 de 8 del vespre, es farà un acte obert a tothom de presentació pública de l’exposició “Mirades i veus del català” i seguidament es donarà per inaugurada amb els assistents a la xerrada.

La presentació de l’exposició “Mirades i veus del català” inclourà una breu introducció sobre la relació conceptual que hi ha entre la diversitat i la interculturalitat vinculada a la llengua comuna, el català. Definirem i explicarem la importància del català en funció del context mundial i oferirem dades de la situació sociolingüística a casa nostra. L'acte comptarà amb testimonis en primera persona que explicaran les seves experiències com a nouvinguts a Catalunya i la importància d'aprendre el català.

Durant el cap de setmana del 18 i 19 d’octubre es podrà visitar l’exposició d’11 a 14 h i de 18 a 21 h.

Més informació de l’exposició a: http://miradesiveusdelcatala.cat/.

 
Farriols a la cloenda del voluntariat lingüístic
Parelles lingüístiques, públic en general, Toni Bellatriu i Antoni Farriols
El divendres 13 de juny, el filòleg Antoni Farriols, ens va acompanyar a la cloenda del voluntariat lingüístic que va començar les trobades setmanals el passat mes d’abril. A l’inici de l’acte es van lliurar els certificats de participació en el programa del VxL a aprenents i voluntaris, en reconeixement de la seva feina. Als aprenents per fer el pas necessari per posar en pràctica el català i poder incorporar-lo en la seva vida quotidiana i als voluntaris per ajudar altres persones a practicar el català en un context real i relaxat.

Seguidament Farriols va parlar-nos de les seves dues novel·les “Partida subhastada” i “La lletra del rei”. Ambdós llibres juvenils giren al voltant de jocs lingüístics. Una partida de Scrabble per Internet en el primer cas i enigmes en el segon. Si bé les dues obres es poden llegir de forma independent, la segona és una continuació generacional de la primera.

Podeu escoltar l’entrevista de vint minuts del periodista Ferran Medina a Farriols en el magazín de tarda Tu i jo de Ràdio Canet fent clic aquí (del minut 00:26 al 00:45).
 
Presentació: “Partida subhastada” i “La lletra del rei”
El divendres 13 de juny, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala de presentacions del pavelló municipal d’esports al carrer Catalunya, s/n (cantonada amb el carrer Lleida), la secció local de la Plataforma per la Llengua i el Club de Scrabble en Català Canet de Mar, hem organitzat la presentació dels llibres juvenils d’Antoni Farriols, “Partida subhastada” i “La lletra del rei”.

Antoni Farriols va néixer a Monistrol de Montserrat l’any 1965. Filòleg de formació, sempre ha treballat com a professor de Llengua i Literatura Catalanes. Entén la llengua com l’eina bàsica de relació entre persones, però també per a tot allò que aquesta té de lúdic. A les seves obres combina la creació literària i la passió pel joc lingüístic. En “Partida subhastada”, la seva primera novel·la, juga amb les paraules; a “La lletra del rei”, els jocs són de paraules.

Sinopsi “Partida subhastada”

En Nil i la Bet són dos joves estudiants de Batxillerat que es veuen involucrats en un morbós joc cibernètic: una partida de scrabble per Internet. Però allò que inicialment sembla un innocent repte internàutic, de mica en mica va prenent un caire molt particular i perillós per als protagonistes. De seguida la parella s’obsessiona per la partida i està permanentment pendent de l’ordinador. Sense adonarse’n, tot es transforma en una autèntica història de por quan els dos joves van lligant caps entre les successives jugades de la partida i tot un seguit d’estranys assassinats que apareixen en la premsa. Completament atrapats pel joc, arriba un moment que ja no poden fer marxa enrere. Hauran d’intentar descabdellar els enigmes i els jocs de paraules per guanyar la partida i, potser, per salvar la vida. Mentre juguen, els protagonistes lluiten també per entendre’s enmig de complicitats però també de retrets. Una relació que frega sempre la frontera subtil entre l’amistat i l’amor. Un altre repte que hauran d’afrontar.

Sinopsi “La lletra del rei

A en Narcís se li ha girat feina. Li ha caigut a les mans una herència amb un encàrrec complicat. El seu avi li demana que recuperi un escrit medieval molt important que algú ha robat. Per trobar-lo, haurà de viatjar força i descabdellar totes les pistes que el lladre li va deixant en forma d’enigmes. Alhora, haurà d’escapolir-se d’una gent molt perillosa que van al darrere del mateix document i als quals, aparentment, no els costa gaire tirar pel dret. D’altra banda, haurà de procurar que la Neus, la seva xicota i companya d’aventures, no s’afarti abans d’hora de la recerca i d’ell. Enigmes, corredisses, nervis, perill i fins la vida en joc per un premi estrany que no se sap si s’aconseguirà quan es desperti del malson.

L’acte farà de cloenda del voluntariat lingüístic de Canet de Mar que va començar les trobades setmanals el passat mes d’abril.

 
Harman Álvarez, d'aprenent en el VxL a promotor del català
http://www.testimobarcelona.com
El colombià Harman Álvarez, participant en el programa del Voluntariat per la Llengua a Canet de Mar durant la tardor de 2012, juntament amb el també colombià Carles E. Mogollón, han estat els impulsors d’un projecte molt interessant per projectar el català al món. Els creadors han vist com la llengua anglesa s'ha imposat en el mitjà turístic i per això li volen donar la volta a la situació, amb una marca que reinventa la manera de difondre la cultura catalana i la seva llengua a tot el món. Han reemplaçat el missatge I Love ( I ♥ ) per T'estimo ( T’♥ ). La marca està orientada a mostrar d’una manera gràfica el català als turistes i pretén ser un mitjà que mostri la cultura catalana a tot el món.

Catalunya acull cada any un volum anual de setze milions de visitants estrangers, sent així una de les destinacions preferides a nivell mundial i Barcelona la quarta ciutat més visitada d’Europa. Una meravellosa oportunitat d’exportar la cultura catalana és la creació d’una marca projectada vers al món en llengua catalana. En un esforç col·lectiu es busca posicionar el català en l’àmbit nacional i internacional. T’estimo Barcelona vol mostrar al món l’existència del català.
 
Han creat unes samarretes amb el logo T'♥ i un codi QR que redirigeix al turista a la pàgina web http://www.testimobarcelona.com on es pot trobar informació en diversos idiomes, sobre la llengua catalana, la cultura, l'art, els costums, etc. L’objectiu és que els turistes se’n portin a casa un tros autèntic del que hi ha a Catalunya. Al tractar-se d’un mitjà digital els continguts s’aniran actualitzant.

Harman Álvarez fa 14 anys que viu a Canet de Mar. Des de la seva arribada va apreciar la cultura catalana i l’ha incorporat al seu dia a dia. Harman afirma que Catalunya li ha aportat molts dels millors moments de la seva vida i això l'ha portat a desenvolupar aquesta iniciativa per estrènyer llaços entre cultures i per enfortir el que interessa a la comunitat catalana, projectar el català més enllà de les nostres fronteres.

A continuació trobareu un enllaços amb més informació:
 
http://www.testimobarcelona.com
https://www.facebook.com/testimobcn
https://twitter.com/testimobcn
http://youtu.be/AzMRbc2gO4A
http://instagram.com/testimobarcelona

Des de la Plataforma per la Llengua Canet de Mar volem felicitar als dos creadors d'aquesta iniciativa.
 
Presentació de les parelles lingüístiques
Aprenents i voluntaris a l'aula 21 de Vil·la Flora
El divendres 11 d’abril, a l’aula 21 de Vil·la Flora, va celebrar-se la presentació de les parelles lingüístiques de la promoció de la primavera 2014. En aquesta edició s’han format cinc noves parelles, que un cop a la setmana i durant 10 setmanes es trobaran en el poble per conversar en català d’una forma totalment distesa, tot passejant o fent un cafè en un bar. Els països d’origen dels aprenents són: Brasil, Argentina, Mèxic, Marroc i Catalunya.
 
Ruta dels pescadors i navegants pel barri mariner del s. XV
Diferents indrets de la passejada el dissabte 15 de febrer de 2014
Enguany hem realitzat una nova sortida cultural amb les parelles lingüístiques de la comarca i socis i col·laboradors de la Plataforma per la Llengua Maresme, per conèixer com era la vida marinera a la vila medieval i moderna de Canet de Mar. També vàrem veure la part exterior de les cases dels antics navegants. Hi varen participar una trentena de persones i partint de la Casa Museu ens vàrem dirigir cap a les Escales del Sant Crist, el carrer Castellet amb els seus corrals (hort, pou i galliner) i retorn al carrer Ample i riera Sant Domènec per acabar finalment a la platja. Al llarg del recorregut vàrem poder veure exteriorment les cases Can Gavardina, Manau, Busquets, Font i Llauger Roura.

Si teniu un navegador compatible amb els arxius .gif animats, podreu veure acompanyant aquesta notícia un recull d’imatges de diferents moments del passeig, acompanyats de la guia turística Fina Jubany de la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner que va fer molt agradable, interessant i propera la ruta.
 
Presentació del llibre “La dèria del català”
La vitalitat d’una llengua que desmenteix el seu destí.

El divendres 14 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre al Dau al Set (plaça Macià, 6), la Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem la presentació del llibre “La dèria del català. La vitalitat d’una llengua que desmenteix el seu destí” amb el seu autor, el corrector lingüístic Rudolf Ortega. Aquest acte comptarà amb la presència de les parelles lingüístiques que van iniciar el programa del voluntariat la tardor del 2013.

Rudolf Ortega (Barcelona, 1970) és corrector d’ofici i lingüista per afició. Ha treballat per a editorials diverses i en mitjans de comunicació com ara Televisió Espanyola, COMRàdio, Catalunya Ràdio i el diari Avui i va formar part de la redacció de Públic, l’edició catalana del diari Público, en la qual es va ocupar de la correcció lingüística. És autor d’un Diccionari de futbol publicat a Edicions 62, com també dels dos volums de dubtes de llengua catalana Tinc un dubte i Tinc més dubtes, tots dos editats per La Magrana i presentats a Canet de Mar el desembre de 2010.

Text de la coberta posterior

«Fent un cop d’ull a la història de la llengua catalana, crida l’atenció que, amb tot el que ha passat sobretot en els últims tres-cents anys, encara es pugui parlar català».

Amb aquesta afirmació contundent Rudolf Ortega enceta un assaig que ens passeja per la història de la llengua intentant establir quins factors han convertit el català en un cas de supervivència únic entre les llengües minoritàries. Fins al punt que, en contra de les anàlisis dels més apocalíptics, l’idioma català no tan sols no es troba en perill de mort sinó que estaria encarant un procés de restitució com a primera llengua de la població catalana al llarg del segle XXI.

Entre la història, l’anàlisi del present i la prospecció del futur, La dèria del català és un relat sobre una de les més punyents obsessions del país, amb protagonistes ben coneguts del món de la política, però també amb testimonis quotidians de la gent corrent. Revelador, incisiu i extraordinàriament amè, desgrana els arguments per a l’optimisme sobre el futur del català alhora que despulla un bon grapat de tòpics. I és que, al costat de l’evidència que bona part de la població de Catalunya és castellanoparlant, n’hi ha una altra: que una part significativa d’aquesta població castellanoparlant ha decidit –pocs s’ho esperaven- de parlar en català als fills.
 
Presentació biogràfica: “Espriu, transparent” d’Agustí Pons
Coberta de la biografia d'Espriu
Acte de commemoració del centenari del naixement de l’escriptor Salvador Espriu (Any Espriu 1913-2013).

La Plataforma per la Llengua Canet de Mar i el Centre de Normalització Lingüística del Maresme us oferirem el divendres 5 de juliol a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca P. Gual i Pujadas, la presentació de la biografia “Espriu, transparent” a càrrec del periodista i escriptor Agustí Pons.

En aquesta biografia, Agustí Pons situa definitivament Salvador Espriu al costat de les més altes figures catalanes de tots els temps. Pons obre la clau a la comprensió d'una obra literària complexa i ambiciosa, que ha enlluernat crítics com Harold Bloom i en la qual trobem una poderosa presència cabalística, ressons de la Bíblia, dels clàssics grecollatins i d'alguns dels més importants escriptors contemporanis. El llibre també exemplifica el continuat i discret lideratge d'Espriu en la cultura catalana de la postguerra, des dels reduïts cenacles dels anys quaranta fins als grans canvis culturals dels seixanta i setanta. La biografia aporta informació sobre les relacions fluctuants d'Espriu amb els més destacats escriptors de la seva època i no defuig les polèmiques que van acompanyar el seu singular itinerari intel·lectual. Finalment, Agustí Pons assenyala les aportacions fonamentals de Salvador Espriu a l'hora de marcar el terreny de joc de la Catalunya que surt del franquisme.

Agustí Pons i Mir (Barcelona, 1947) és periodista i escriptor. Ha publicat, entre d’altres, els llibres següents: Converses amb Frederica Montseny (1977); Retrats contemporanis (1991); Deu daus (1991, Premi Joan Fuster i Premi Nacional d’Assaig); Joan Triadú, l’impuls obstinat (1994); Pere Calders, veritat oculta (1998); Maria Aurèlia Capmany, l’època d’una dona (2000); Nèstor Luján. El periodisme liberal (2004, Premi Crítica Serra d’Or); Temps indòcils (2007); Cartes a Clara (2010); i El notari Raimon Noguera i el llegat de Picasso, Miró i Pau Casals (2011).

En aquesta presentació comptarem amb la col·laboració de parelles lingüístiques del Maresme que llegiran fragments d’obres d’Espriu a l’inici de l’acte.
 
Presentació pública de l’InformeCAT 2013
Un recull de 50 dades que radiografien la llengua.

El divendres 3 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la sala d’actes de La Masoveria (primera planta), presentarem públicament l’InformeCAT 2013 elaborat per la Plataforma per la Llengua.

L'InformeCAT és un document que mostra una panoràmica de la salut del català a través d'un recull de 50 dades dels diversos àmbits que tenen una influència més gran per a la llengua. L'objectiu és posar sobre la taula un document de referència que s'actualitzi anualment i que permeti disposar d'un termòmetre sobre l'estat i l'evolució de la llengua. Per a l'elaboració de l'InformeCAT s'han consultat diverses fonts i els estudis que l'entitat ha realitzat durant el darrer any.
 
El VxL visita la Casa museu Lluís Domènech i Montaner
Visita a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner
El dissabte 23 de març a les 12 h. del migdia les parelles lingüístiques de Canet de Mar i de la comarca i socis de la Plataforma per la Llengua vàrem visitar el conjunt museístic de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner, format per Can Rocosa i la Casa Domènech.
 
Els 35 assistents a la visita guiada es distribuïren en dos grups a causa del reduït espai de les diferents cambres del museu. Mentre un grup visitava Can Rocosa, que fou el taller d’arquitectura de Domènech i Montaner, l’altre grup visitava la Casa Domènech on es mostra l’espai més íntim del personatge, i també una exposició temporal anomenada “Vestigis del modernisme. Obrim el teló” que es troba instal·lada en el jardí del museu. Podeu trobar més informació del museu a: http://casamuseu.canetdemar.org/

Donat l’èxit continuat d’assistència a aquesta visita cultural el proper any la tornarem a repetir. Enguany ha estat el tercer consecutiu que la fem amb algunes variants cada any.
 
Cloenda del voluntariat lingüístic de la tardor del 2012
Parelles lingüístiques amb l'autor del llibre i responsables del CNL del Maresme i de la Plataforma per la Llengua Canet de Mar
El divendres 22 de febrer a la biblioteca P. Gual i Pujadas vàrem celebrar la cloenda del voluntariat lingüístic que va començar l’octubre del 2012. L’acte va consistir en la presentació del llibre “Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística” a càrrec del sabadellenc David Vila i Ros. Durant la presentació es va lliurar un certificat en reconeixement de la seva participació en el programa del Voluntariat per la llengua a les parelles lingüístiques de la promoció, tant pels voluntaris per ajudar a altres persones a poder parlar català, com pels aprenents per esforçar-se a posar-lo en pràctica. Va repartir els diplomes Maite Bonora del CNL del Maresme. Al final de la presentació vam aprofitar per fotografiar-nos tots plegats i tenir un record d’aquesta experiència que fomenta l’ús social del català i la integració de les persones nouvingudes.

Pel que fa a la presentació del llibre, David Vila va comentar-nos els principals apartats dels quals està composada l’obra i va optar per una presentació amb interrupcions del públic i una participació més directe amb els assistents. També va animar a tothom a llegir el recull d’articles propis del llibre, perquè qualsevol persona, autòctona o nouvinguda, pugui trobar més espais per parlar en català i augmentar la presència social de la llengua, sigui quin sigui el grau d’ús del català de cadascú. A la part final va destacar la importància de disposar d’un marc legal que protegeixi el català i que només podrem aconseguir amb la independència, donada la històrica actitud hostil de l’estat espanyol i també del francès en vers el català, que la consideren una llengua residual.
 
Cloenda de les parelles lingüístiques de la tardor de 2012
http://davidvilairos.blogspot.com/
Presentació del llibre "Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística" de David Vila i Ros.

El divendres 22 de febrer, a les 7 del vespre, la Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem la presentació del llibre “Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística” a la biblioteca P. Gual i Pujadas amb el seu autor, el dinamitzador lingüístic David Vila i Ros. El llibre té un pròleg de Ferran Suay i és una nova publicació de la col·lecció Vents del Canvi de Setzevents Editorial. La voluntat del llibre és que tot català hi pugui trobar al·licients per fer servir més la llengua.

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és dinamitzador lingüístic i economista perquè la llengua i els calés són dues bones raons per voler la independència. Ha estat portaveu nacional i president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) i actualment és vicepresident de Tallers per la Llengua, membre del consell de redacció de la revista “L’Escletxa” i soci d’una empresa de serveis lingüístics. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació escrits i ha publicat els reculls d’articles “De tot i força” i “La Cal opina”, el poemari “Blens de gasalla” i el llibre de contes “Ni ase ni bèstia”. És coautor de l’assaig sociolingüístic “De la consciència a la conducta” i del recull d’articles “El  català em sedueix” presentat també a Canet de Mar el març de l’any passat. El podeu llegir al bloc “Malgrat la boira” al vincle següent: http://davidvilairos.blogspot.com/

Text de la contraportada “Català a la carta”.

Potser sou catalanoparlants en potència que encara no heu fet el pas de parlar-lo; potser en sou parlants tímids i només l’utilitzeu en entorns molt concrets; potser ja en sou parlants habituals, però canvieu de llengua sense adonar-vos-en; o bé potser en sou parlants fidels, d’aquells que us manteniu conscientment en català, tot i que de vegades sueu la cansalada per fer-ho i acabeu enrabiant-vos de valent. Sigueu com sigueu, aquest llibre és per a vosaltres. És un llibre de català per a tots els gustos, pensat perquè qualsevol català, nouvingut o de soca-rel, hi pugui trobar arguments que l’esperonin a emprar la llengua i a fer-ho amb tota comoditat.
 
El Voluntariat per la llengua a Ràdio Canet
http://www.radiocanet.cat
Escolteu l’entrevista que va fer Dani Grao el dimecres 16 de gener en el programa La Rierada Segona Hora de Ràdio Canet a una parella lingüística de Canet de Mar, fent clic en el següent enllaç (del minut 00:12 al 00:35):

http://www.radiocanet.cat/canet/home/carta/2013-01-16-11-05/2013-01-16-12-00/60

El voluntari és en Jordi Micola, nascut a Tivissa de la comarca de la Ribera d’Ebre, i l’aprenent és en Harman Álvarez d’origen colombià, concretament de Cúcuta, i ja fa dotze anys que viu en el nostre poble.

La seva experiència és tot un èxit.
 
Voluntariat per la llengua permanent durant tot l’any
A partir del moment de la publicació d’aquesta notícia en el web, la Plataforma per la Llengua començarem a fer a Canet de Mar parelles lingüístiques de forma contínua durant tot l’any a través d’aquesta pàgina web. Per informar-vos sobre el funcionament del programa busqueu en aquest web la publicació titulada: Informació del programa “Voluntariat per la llengua” que trobareu al final de tot.

Si esteu interessats en participar-hi com a aprenents/es o voluntaris/àries us indiquem a continuació uns enllaços per descarregar-vos el corresponent formulari en Word que teniu que utilitzar segons el vostre cas i que teniu que enviar-nos per e-mail emplenat i signat al correu electrònic següent: plcanet@josoc.cat. Si no el podeu signar per qüestions informàtiques, ens l’envieu sense signar i ja el signaríem en el moment de formar la parella. Si no us va bé emplenar-lo amb Word ens envieu un correu electrònic i ja concretarem de quina manera ens passem la fitxa.

Formulari per a aprenents/es: clica aquí.

Formulari per a voluntaris/àries: clica aquí.

La posada en marxa de les parelles lingüístiques durant tot l’any es complementa amb les dues campanyes anuals per captar parelles que farem per la primavera i la tardor, moments en els quals farem publicitat per diferents mitjans en el poble.

Per qualsevol consulta estem també a la vostra disposició els vespres de dilluns a divendres en el telèfon 93-794-30-58 (Toni) i caps de setmana.

Visiteu la nova pàgina del VxL de Canet de Mar al Facebook: http://www.facebook.com/vxl.canetdemar, on trobareu l’actualitat local del programa i les activitats que es facin per les parelles i que complementa aquesta pàgina web a l’espai d’entitats del web municipal.
 
Les nostres primeres parelles lingüístiques a Canet de Mar
La secció de Canet de Mar de la Plataforma per la Llengua Maresme vam formar el divendres 19 d’octubre, en un acte de presentació del funcionament del VxL a Vil·la Flora, les nostres primeres parelles lingüístiques de la tardor de 2012 a Canet de Mar. Alhora són les primeres que es promouen exclusivament des de la nostra entitat a la comarca, ja que és l’únic poble on actualment les fem. Això ha estat possible gràcies a un acord de col·laboració entre la Plataforma per la Llengua Maresme i el Consorci per a la Normalització Lingüística també de la comarca.

En aquesta primera promoció s’han format set parelles lingüístiques, la qual cosa valorem molt positivament donat que és la nostra primera experiència. Anteriorment a Canet s’havia promogut el VxL des de l’Oficina del Català i posteriorment des de l’escola d’adults Maria Saus. Ara la Plataforma per la Llengua prenem el relleu amb molta il·lusió ja que la formació de les parelles ens ajuda a aconseguir el nostre objectiu de promoure el català com a eina de cohesió social i llengua comuna. L’acte va comptar amb la participació del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Canet de Mar, en Pere Xirau, i de Maite Bonora, dinamitzadora de “Voluntariat per la llengua” del CNL del Maresme.

En dues parelles els aprenents provenien de l’escola d’adults, donat que són alumnes dels cursos de català. Mantenim una estreta col·laboració amb l’escola ja que sempre serà un origen important d’aprenents. En aquesta promoció hi ha hagut aprenents de Perú, Colòmbia, Veneçuela, Portugal i Uruguai. Volem agrair a totes les persones que heu demanat participar en el programa el vostre interès en participar-hi, tant els que heu pogut formar parella, com els que heu quedat en reserva, ja que vosaltres sou la part important d’aquesta iniciativa per la nostra llengua. Tornarem a fer una crida per la primavera, moment en el qual farem una forta difusió per captar parelles a través del cartell, Internet, Ràdio Canet, escola d’adults Maria Saus, AMPES dels centres de Canet, entitats locals, etc.

Tanmateix en breu i exclusivament a través d’aquest web farem parelles de forma contínua durant tot l’any, sempre i quan anem rebent fitxes d’aprenents i aprenentes, donat que de voluntaris i voluntàries ja disposem d’algunes que tenim en reserva. Properament informarem d’aquesta possibilitat a través d’aquesta plana web.
 
Voluntariat lingüístic a Canet de Mar
A partir de la tardor del 2012 la Plataforma per la Llengua Canet de Mar gestionarem el programa del Voluntariat per la llengua (VxL) en el poble amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística de la comarca, fruit d’un acord de col·laboració entre ambdues entitats.

Per inscriure’s com a voluntari, voluntària o aprenent, aprenenta, cal posar-se en contacte amb la Plataforma per la Llengua Canet de Mar preferiblement a través del correu electrònic plcanet@josoc.cat o alternativament trucant al telèfon 93 794 30 58 de dilluns a divendres de 19:30 a 22:00 hores i caps de setmana. Podeu fer les vostres peticions fins el dimecres 10 d’octubre de 2012.

Inicialment tenim previst formar parelles lingüístiques 2 cops l’any, per la primavera i per la tardor. La primera trobada per informar del funcionament del programa a les parelles de la tardor es celebrarà el divendres 19 d’octubre de 2012 a les 8 del vespre a Vil·la Flora. Es donaran més detalls de la trobada als interessats un cop feta la inscripció i formades les parelles segons els horaris i afinitats.

La Plataforma per la Llengua és l’ONG del català i el VxL és un programa que contribueix a aconseguir el nostre objectiu, promoure el català com a eina de cohesió social i llengua comuna.

Per saber més sobre el programa consulteu la següent publicació en aquest web.
 
Informació del programa "Voluntariat per la llengua"
Descripció programa

L'objectiu del programa "Voluntariat per la llengua" és facilitar a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo que el puguin practicar en un context real i relaxat. Aquest programa promou el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment català destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a agafar fluïdesa, perdre la vergonya i poder-lo parlar d’una manera natural.


Compromís i durada

El mínim compromís que es demana és una participació de 10 hores: 1 hora a la setmana, durant 10 setmanes.
A partir de la inscripció de les persones al programa, es formen les parelles lingüístiques, tenint en compte els horaris disponibles i les afinitats.
Totes les persones que participen en el programa ho fan d’una manera desinteressada.


Qui pot ser voluntari o voluntària?

Totes les persones majors d’edat que parlin català habitualment. No es demana cap titulació, només que disposin d’una hora a la setmana per conversar en català amb la persona assignada, per tal que aquesta pugui practicar-lo d’una manera distesa tot parlant de temes quotidians.
 

Qui pot ser aprenent o aprenenta?

Totes les persones majors d’edat que ja tenen un mínim coneixement del català, que ja el parlen encara que sigui amb dificultats i que volen agafar fluïdesa, perdre la vergonya i incorporar-lo d’una manera natural a les activitats quotidianes, laborals o de relació social.


Procés d'inscripció

Si voleu participar en el programa com a voluntari, voluntària o aprenent, aprenenta, heu de demanar-ho a la Plataforma per la Llengua Canet de Mar a través de les dades de contacte que trobareu a continuació.


Dades de contacte:

Plataforma per la Llengua Canet de Mar
www.canetdemar.cat/entitats/llengua
Persona de contacte: Toni Bellatriu
Contacteu preferiblement a través del correu electrònic plcanet@josoc.cat
Alternativament trucant al telèfon 93 794 30 58 de dilluns a divendres de 19:30 a 22:00 hores i caps de setmana.


 


Ajuntament de Canet de Mar
Entitat:  Voluntariat per la llengua Canet de Mar
Àmbit:  Cultural
Fundació:  01-08-2012
Adreça:  Canet de Mar
E-mail:  plcanet
@plataforma-llengua.cat
Telèfon:  93 127 19 96 / 626 939 837
Toni Bellatriu Font Coordinador de la Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Informació de les activitats per promoure i fomentar la llengua que organitza la secció local de la Plataforma per la Llengua Maresme
Facebook de la Plataforma per la Llengua Canet de Mar
Facebook del Voluntariat per la llengua Canet de Mar
Web del Voluntariat per la llengua
Formulari per a aprenents/es
Formulari per a voluntaris/àries
Autenticació