A càrrec de Neus Nogué i Eulàlia Lledó
“Des de fa uns anys s’ha anat estenent en llengua escrita, i també en llengua oral, la pràctica d’evitar referir-se a homes i dones amb noms masculins que, en determinats contextos, poden anar referits només a homes (els professors). En comptes d’aquestes construccions, es tendeix a recórrer a doblets de nom masculí i nom femení (els professors i les professores) o bé a noms deslligats del sexe (el professorat).
Els partidaris d’aquesta pràctica d'utilitzar dobles o noms deslligats del sexe argumenten que això visibilitza la dona en la llengua i que, de retruc, incideix en la realitat d’una societat encara masclista; els detractors, en canvi, diuen que sovint dóna lloc a construccions contràries a la gramàtica i que parteix del malentès d’identificar el gènere masculí de la llengua amb el sexe masculí.
Què hem de fer, doncs? Podem dir que un milió i mig de catalans van sortir al carrer a reclamar la independència o hem de parlar d’un milió i mig de catalans i catalanes? O d’un milió i mig de catalanes i catalans?
Per ajudar-nos a reflexionar-hi, el dia 9 de novembre, a les 19h, ens acompanyaran a l’IES Domènech i Montaner de Canet les doctores Eulàlia Lledó i Neus Nogué, que han treballat en aquest camp i han defensat públicament posicions contràries sobre aquesta qüestió.
Tots, és a dir tots i totes, hi esteu convidats.