Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Comunicats oficials
PUBLICAT Dimarts, 31.07.2012

Durant la celebració de la passada sessió ordinària del Ple municipal de l’Ajuntament de Canet, un ex-funcionari d’aquest Ajuntament va protagonitzar un incident que va ocasionar la paralització de la sessió durant uns minuts. En concret, l’ex-funcionari havia demanat, el dia abans, autorització per a poder gravar el Ple adduint el caràcter públic de la sessió. Just abans de l’inici de la sessió se li va notificar un Decret de l’Alcaldia pel qual es resolia la denegació expressa de la sol•licitud formulada. Aquesta resolució administrativa fonamentava els motius de la denegació en el fet que el sol•licitant no acreditava la pertinença a cap mitjà de comunicació, públic o privat, ni justificava amb quina finalitat volia obtenir les imatges que enregistrés ni quin destí els donaria.
No obstant l’anterior, l’ex-funcionari va fer cas omís de la resolució i un cop iniciada la sessió plenària va començar a gravar, amb el seu telèfon mòbil, i des del públic assistent, les intervencions dels membres corporatius que estaven tenint lloc durant la sessió.

L’Alcalde el va advertir, en reiterades ocasions, que la gravació no estava autoritzada i li demanà, varies vegades, que cessés en la seva actuació. Així mateix el va advertir que, en cas que no deixés de gravar, hauria d’abandonar la sessió. Tenint en compte que aquest fet va produir un incident durant la sessió, doncs la mateixa es seva veure paralitzada per l’actitud reincident de l’ex-funcionari, i per tal de no demorar més la continuació del Ple, l’Alcalde va demanar als agents de policia que es trobaven presents en la sessió que acompanyessin a aquesta persona a abandonar el Ple.

Cal dir que l’actuació dels agents de policia va ser totalment proporcionada i es nega, rotundament, que es produïssin lesions de cap mena, tal i com manifesta la persona. De fet, en el Ple hi havia nombrosos testimonis que poden declarar que, en cap moment, els agents van haver d’utilitzar la força per treure’l de la sala. La prova d’això és que l’ex-funcionari va sortir pel seu propi peu de la Sala i amb posterioritat va entrar i sortir del Saló de Plens, diverses vegades, lliurement, això sí, sense utilitzar el dispositiu d’enregistrament.

En aquells moments, un altre persona va fer un intent de gravar el que estava succeint, en aquest cas, es tractà d’un membre de l’equip de govern que va cessar en l’actuació tan bon punt va ser advertit per part de l’Alcalde. En aquest cas però, ja s’ha dictat una resolució requerint que el corporatiu dipositi la gravació als serveis administratius de l’Ajuntament i el mateix ha declarat, sota jurament, que no ha pogut fer aquest dipòsit perquè no va enregistrar cap imatge de la sessió, sinó que en el moment en què va ser advertit, només estava simulant que feia una gravació.

L’actuació de l’Ajuntament de Canet de Mar, en aquest assumpte, no pot considerar-se, en cap cas, lesiva del dret fonamental a rebre informació veraç, doncs la Corporació retransmet en directe, a través de Ràdio Canet, les sessions d’aquest òrgan precisament per a fomentar la difusió pública i la comunicació d’allò que es tracta en els Plens municipals. Tampoc pot entendre’s aquesta actuació com una “restricció” d’aquest dret fonamental, doncs té plena justificació en el deure d’assegurar que tots els membres que hi participen puguin desenvolupar la seva tasca i expressar-se lliurement sense sentir-se coaccionats per desconèixer quina serà la utilització que es farà de la seva imatge per part d’un particular.