Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

Documents
 
Ple extraordinari 21 11 24

Malgrat haver canviat la periodicitat dels plens en aquest mandat, passant a ser mensuals, en aquesta ocasió no ha estat possible esperar a la sessió ordinària de finals de mes i es fa aquesta sessió extraordinària. 

És el Ple del Pressupost per al 2025.

Com que és una sessió extraordinària, no hi ha despatx d'Alcaldia i tampoc precs i preguntes. 

Presideix l'alcalde Pere Xirau. Hi assisteixen 16 dels 17 càrrecs electes. No hi és la regidora del PSC, Arena Almada.  


Desenvolupament del Ple. Principals temes tractats: 

Pressupost 2025

Temes econòmics

Recursos Humans


Pressupost

L'explica el regidor d'Hisenda, Lluís Llovet (ERC). Podeu escoltar la seva intervenció a partir del minut 4' 50'' de la retransmissió a través del canal de youtube de l'Ajuntament.
El Pressupost és el document bàsic a partir del qual un ajuntament pot portar endavant totes les propostes lligades al seu Pla d'Actuació Municipal. El Govern ha fet reunions amb les formacions de l'oposició, per tal d'escoltar propostes i arribar al màxim de consens.

19.600.000 és el total a què ascendeix el Pressupost del 2025 de l'Ajuntament de Canet de Mar. Aquests diners es destinaran a la consolidació de projectes, així com a consolidar la totalitat dels llocs de treball de l'Ajuntament. El fons de contingència, que són els diners que es reserven per poder cobrir determinades despeses especials, tindrà una part destinada a la consolidació dels llocs de treball de l'Escola Bressol El Palauet, que eren un servei extern i des de fa uns anys s'ha municipalitzat.
La contractació pública tindrà pes important en aquest pressupost, així com determinades inversions, que ja estaran d'entrada al pressupost de 2025. Aquestes inversions són, per exemple, un nou aparcament públic que es farà a l'espai de la plaça Manén, una renovació de la xarxa d'abastament d'aigua i la construcció de la pista multiesportiva a la zona del complex esportiu municipal.
Al 2025 es mantindran les subvencions a les entitats, s'arranjarà el parc del Turó del Drac, es consolidarà el projecte "Canets al món" i s'instal·larà el semàfor de la zona de l'avinguda Maresme a la carretera N-II.
Llovet aclareix que l'Ajuntament manté la capacitat d'endeutament i per això té marge per aquesta planificació d'inversions.

Al torn d'intervencions, Jordi Castellà, de Millorem Canet Primàries, està d'acord en la consolidació i actualització dels sous dels treballadors municipals que tenen dret a fer la seva feina amb qualitat i dignitat. També amb l'Escola Bressol i amb determinades inversions, com el nou aparcament, ja que urgeix trobar alternatives a la manca d'estacionament. La millora de la xarxa d'abastament d'aigua és molt positiva, tot i que caldrà més inversió. La construcció de la pista poliesportiva queda curta respecte al que es volia, però és un pas per paliar la saturació de les hores punta.
Ara bé, la seva formació no està d'acord amb el fet que s'augmentin els impostos per fer quadrar el pressupost municipal. Reitera que el que s'ha de fer es revertir el dèficit fiscal dels ajuntaments. Altres temes com l'institut Sunsi Mora o la zona de Can Jover, són projectes que no es poden eternitzar, com va passar amb l'Odèon. Calen més recursos, però no més pressió fiscal. El seu vot serà abstenció. 

Andreu Graupera (CUP), agraeix la trobada amb el regidor d'Hisenda per poder fer aportacions. Avança que el seu vot serà d'abstenció. Ho fa en clau positiva i de millora perquè l'equip de Govern està millorant en la regularització de contractes. Així com es valora l'esforç en la regularització dels sous dels treballadors municipals. Troben a faltar partides destinades a l'habitatge, com ara tenir una Oficina local d'habitatge. Aposten per la municipalització de serveis. Tot i agrair que no s'hagin retallat les entitats, els agradaria que les partides fossin a l'alça. 

El portaveu del PP, Albert Martínez, que fa la seva intervenció en castellà, agraeix la feina feta pel Govern.  No poden avalar un augment del 12% d'impostos. Al Ple de desembre es tornaran a votar les ordenances fiscals gràcies al treball fet pel PP. Demanen al Govern que es repensi l'augment de l'IBI. Entre les seves reivindicacions, manifesta que no cal renovar l'escut institucional. I també proposa que es treballi amb programari lliure, per l'estalvi que suposa.  

Marian Gómez (PSC), felicita el Govern l'esforç a pagar a tots els funcionaris el sou complet al 2025 i no deixar treballadors pendents fins al 2027. Felicita directament al regidor d'Hisenda per aquesta proposta que estan molt contents que s'hagi dut a terme. Respecte a les principals inversions, voldrien saber si hi ha una previsió d'imports per elles. No han sabut veure el semàfor de l'avinguda Maresme al pressupost.
No estan d'acord amb l'augment d'impostos en un 12%. Consideren que son uns pressupostos poc socials. Demana detalls concrets d'algunes xifres, que són genèriques i tenen imports importants. Voldrien saber a què corresponen partides de noves tecnologies, activitats de participació o igualtat. A Urbanisme han trobat a faltar un avantprojecte de l'aparcament que es farà a la plaça Manén. Volen saber també quines voreres de les rieres són les que s'arreglaran al 2025. En Parcs i Jardins hi ha 75.000 euros que no saben per què seran. A Medi Ambient hi ha una partida d'alertes meteorològiques que té un import superior al que consta al pressupost. A Platges hi ha 149.000 euros que no estan especificats.
Tot això fa que no es pugui donar un vot favorable si no saben en què es gastaran els diners. Hi ha moltes despeses que tenen noms genèrics com "Altres treballs externs" i no s'especifica de què es tracta.
D'altra banda, destinar a habitatge 100.000 euros dels 20 milions del pressupost els sembla insuficient. Igual que a Benestar Social o Promoció Econòmica. Troben algunes despeses insuficients, com destinar només 6.000 euros a gent gran o que per la promoció del poble només quedi un 0,21% del pressupost total.
En Seguretat Ciutadana esmenten punts que creuen que no s'ajusten a la legalitat. Es parla de productivitat, quan haurien de parlar de complements. Havent-hi una sentència judicial ferma que diu que el complement s'ha d'entrar al sou, com és que aquesta partida no s'ha contemplat? Les nocturnitats s'han de pagar amb efectes retroactius per sentència ferma i això no està previst al pressupost. Per què no es fa extensiu aquest pagament a la resta de membres del cos? Gómez pregunta si pot ser que sigui per negativa de la secretària municipal. Respecte al plus de torn partit de la Policia, aquest no és legal i consta al pressupost.  

Les intervencions fetes pels portaveus dels grups de l'oposició, les respon el regidor d'Hisenda:

Agraeix als electes la predisposició dels grups. Però li hauria agradat tenir més propostes en les seves trobades. 

En inversions s'intentarà recuperar al màxim. Els agradaria tenir altres fonts d'ingressos. No són partidaris tampoc dels increments de l'IBI, però amb els recursos que es tenen, es fa al màxim que es pot. Posa d'exemple altres ajuntaments. 

Sobre el tema d'habitatge, aquest augmenta un 33%. I és en gestió d'habitatge. S'amplia cada any, en la mesura de les possibilitats que es tenen. 

Respecte a les entitats, aquestes han de ser complement a la política municipal i empoderar l'activitat al poble. Està d'acord amb tots els grups. 

El capítol I que és el del personal, són despeses públiques i és gairebé és el 50% del pressupost total. Els sous dels treballadors no es poden retallar. 

Respecte a inversions, aquestes es destinen a accions concretes, bàsicament d'obres. Per a l'aparcament municipal a la plaça Manén, hi ha tres propostes. El regidor les explica. S'han decantat per la tercera proposta, que és fer dues plantes. Aquesta és la quantitat que han pressupostat, però en funció del desenvolupament i del que es decideixi es rebaixarà o no la quantitat prevista.
Respecte al semàfor de la zona de l'avinguda Maresme, els diners estaven pressupostats al 2024. És un projecte que també compta amb subvencions.
Sobre l'abastament d'aigua i les clavegueres, aclarir que el primer és aigua potable i el segon són aigües residuals. L'abastament d'aigua és el contracte que acaba al 2025. A la zona Fleming es farà una obra de millora molt important aquest any que ve.

Molts títols que surten a les aplicacions pressupostàries són generals i no es poden detallar dins el nom de l'aplicació. 

En Informàtica la despesa és important perquè les noves tecnologies són bàsiques. En alguns serveis es necessita doble pantalla i calen portàtils per molts treballadors. 

Les obres de les voreres de les rieres són sobretot les cantonades de la riera Buscarons i algun punt de la riera Gavarra. Hi haurà també accessibilitat i ampliació de determinades voreres. Són inversions. 

En Platges, la partida més elevada correspon al contracte de salvament de platges. 

Respecte a la gent gran, Llovet diu que el terme gent gran és ampli i hi ha accions pressupostades com la UNED, l'atenció domiciliària, el teatre ... que no corresponen a Acció Social però que s'adrecen també a la gent d'una certa edat del municipi. 

El fons de contingència es reserva perquè hi ha determinades despeses que no se sap com es desenvoluparan, com ara l'augment salarial anual dels funcionaris. Ara es farà per a l'adequació de les treballadores de l'Escola Bressol. Hi ha aplicacions que estan en estudi i per això s'inclouen al fons de contingència. 

L'alcalde dona la paraula als regidors del Govern, per si volen contestar més directament. 

Ho fa en primer lloc la regidora de SOM Canet Raquel Serra. En habitatge es fa molta feina de gestió. Esperen gaudir d'ajuts tècnics i econòmics d'altres organismes. Els ajuts d'emergència es gestionen des de Serveis Socials i s'hi inclou també l'habitatge. 

La regidora de Medi Ambient i Sanitat, Coia Tenas (Junts a Canet - Compromís municipal), explica l'aplicació de 20.000 euros per Jardineria. Es per maquinària per treballar, tallar gespa ... En Parcs i Jardins els diners aniran per neteges, regs, poda, estudis de malalties de les plantes ... En subministraments es necessita molt de material per a les zones ajardinades. En alertes meteorològiques han pressupostat el que hi havia altres anys. Respecte a Sanitat, s'està posant ordre a la Regidoria. S'hi han inclòs els preventius (servei d'ambulàncies) dels diferents actes que es fan al municipi. La prevenció de legionel·la, les esterilitzacions de les colònies felines i altres despeses veterinàries o inspeccions sanitàries completen les despeses. 

La regidora Rosabel Madrid, d'ERC explica que hi ha aplicacions pressupostàries que estan vinculades entre les seves àrees. Els punts liles són uns 8.000 euros anuals. No hi ha personal tècnic d'Igualtat quan a assessorament. És una feina que s'ha d'encarregar i s'hi inclouen temes com la violència de gènere. El Pla d'Igualtat és molt extens i calen també recursos. En Educació hi ha el projecte coeducació i també té unes despeses i es vol consolidar. El 2025 es farà una Mostra d'Entitats. 

La regidora Àngels Isart (Canetencs), amplia el que ha explicat Lluís Llovet sobre la gent gran. El que consta a Benestar Social és per al Consell de la Gent Gran. Cada vegada es requereix més recursos per a la gent gran i no descarta demanar suport tècnic dins l'Ajuntament per aquest concepte. Reconeix que el fet de posar Altres treballs externs no aclareix els conceptes i així ho ha traslladat a Intervenció.
Respecte a Seguretat Ciutadana, la productivitat és de lloc de treball. Però aquest concepte no s'hauria de posar, perquè és cert que ja no es parla de productivitat. Hi ha un error a l'hora de posar-ho. I el que es pagarà als caporals, es farà per vinculació, ja que la tècnica no ho va reflectir al pressupost. La secretària municipal no està en contra de fer extensiva la sentència, que ella sàpiga. S'està mirant de resoldre aquest tema. Respecte a jornada partida i OAC (oficina atenció ciutadana) de la Policia, la regidora esmenta que hauran de constar al nou conveni dels treballadors. 

La regidora Glòria Jiménez, de Canetencs, explica que els diners de Promoció Econòmica que fan referència a Turisme és perquè de cara a mig any es preveu incorporar un tècnic i després al 2026 ja figurarà a capítol I. 

Continua el debat amb diferents apreciacions sobre les intervencions fetes. L'alcalde abans de la votació, agraeix la correcció del debat de tots els electes. Corrobora que els ajuntaments estan infrafinançats. Felicita al regidor Llovet la feina feta. 

El Pressupost 2025 s'aprova amb els vots favorables dels grups del Govern, els vots en contra del PSC i el PP (3 vots) i les abstencions dels regidors de la CUP, Millorem Canet i la regidora No Adscrita (3 vots)

  Temes econòmicsProposta Ple Factures sense contractes Expedient 1629/2024 4868
Proposta Ple del Reconeixement Extrajudicial REC09 Expedient 1629/2024 4800

De nou són les factures sense contracte o que no han seguit el procediment correcte. 

La primera proposta s'aprova amb els vots a favor del Govern (10) i els vots en contra dels grups de l'oposició (6)

La segona proposta s'aprova per 11 vots a favor (Govern + PP). La resta hi vota en contra. 

Proposta Ple MC 62/2024 Suplement de crèdit E.Bressol ple novembre

Són 40.000 euros que estaven al fons de contingència i que serviran per regularitzar una part dels sous de les treballadores de l'Escola Bressol. Correspon a l'any 2024, és a dir, que es pagarà amb data 1 de gener de 2024. De cara al 2025 s'ha aprovat, dins el Pressupost, una segona part d'aquesta regularització. 

Tots els grups hi estan a favor. S'aprova per unanimitat. 

Abans de la votació, el portaveu del PP comenta com està el tema de l'acomiadament d'una treballadora de la neteja de l'Escola Bressol. Se li respon que l'Escola Bressol la gestionava per concessió una empresa. Entre els treballadors d'aquesta empresa hi havia una treballadora de la neteja. Al passar tot el personal del Palauet  a ser de l'Ajuntament, com que l'Ajuntament ja té la concessió de la neteja de tots els equipaments a una empresa, aquesta treballadora ha passat a aquesta concessió. No se l'ha acomiadat.
La regidora Marián Gómez corrobora aquest fet i explica que la treballadora està molt contenta de la nova situació.  


Recursos Humans i OrganitzacióReconeixement extrajudicial de crèdits_judicis_PL_anys 2022 i 2023

Són diners que s'havien de pagar per assistència a judicis d'un agent de la Policia Local durant aquests anys.
La regidora de Règim Intern aclareix que era una agent que no havia introduït al programa corresponent aquestes assistències i quan s'ha incorporat a l'Ajuntament després d'una baixa laboral, ho ha fet. Per això es paga ara. 

S'aprova per 14 vots a favor (Canetencs, ERC, Junts, Som Canet, PP i Millorem Canet)  1 en contra (CUP) i 1 abstenció (regidora No Adscrita a cap formació política). 


Acaba el Ple quan són les 20.44 del vespre. 


Aquesta crònica s'elabora des del Servei de Comunicació municipal, d'acord amb els criteris de transparència que recomanen explicar com es prenen els acords i es desenvolupen les sessions plenàries i fer-ho de forma objectiva i que sigui fàcilment entesa per la ciutadania.

És un document complementari que acompanya a tota la informació oficial i els documents administratius relacionats, així com a la Vídeo acta, el sistema actual que utilitzem per a l'enregistrament en vídeo dels plens de la corporació. 

les cròniques del Ple