Aquest matí la consellera d'Educació, Anna Simó, ha visitat l'Ajuntament i l'Escola de Teixits, per oficialitzar l'acord, que permetrà crear un nou centre educatiu de formació professional especialitzat en el tèxtil.
La Diputació de Barcelona cedirà l'immoble al Departament d’Educació de la Generalitat perquè pugui adequar-lo. S’hi oferiran cicles mitjans i superiors de Confecció i Moda, Patronatge i Moda i Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils.
El Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona han presentat l'acord per crear un nou centre educatiu de formació professional (FP) integrada, especialitzat en la família tèxtil, a l’immoble de l’antiga Escola de Teixits de Canet de Mar. Ho ha oficialitzat la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, en una visita al centre, on també s’ha reunit amb una quarantena d’empreses vinculades al projecte.
En nom de l'Ajuntament de Canet de Mar ha estat rebuda per l'alcalde Pere Xirau, per l'alcalde accidental Lluís Llovet, per la regidora d'Educació, Rosabel Madrid i per la resta de regidores de l'Equip de Govern municipal. Ha signat al llibre d'honor i l'alcalde li ha fet lliurament de diferents obsequis representatius de Canet.
Després de la recepció a l'Ajuntament, els representants municipals l'han acompanyada fins a l'Escola de Teixits, per oficialitzar l'acord de cessió.
L’Escola de Teixits, actualment de titularitat de la Diputació de Barcelona, és un referent en la formació professional de la família tèxtil a Catalunya. Amb una història que es remunta a principis del segle XIX, el centre ha evolucionat per convertir-se en una institució capdavantera en el disseny i la innovació tèxtil, responent a les necessitats del mercat laboral actual i promovent el desenvolupament econòmic i social de la comarca del Maresme. La Universitat de l'Escola de Teixits de Canet de Mar, inaugurada el 1922 pel president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, ha estat un pilar fonamental en la formació tècnica especialitzada. El 2011, l’Escola de Teixits va passar de ser una escola universitària adscrita a la UPC a convertir-se en l’actual Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil (CRTT), un centre de referència en la recerca, desenvolupament i transferència tecnològica en el camp de la indústria tèxtil adscrit a la Diputació de Barcelona. L’FP tèxtil s’imparteix actualment a l’Institut Lluís Domènech i Montaner.
La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha assegurat que el reforç de l’FP tèxtil a Canet de Mar és “estratègica per preservar la tradició tèxtil del municipi, impulsar l'economia local, donar resposta a les expectatives formatives dels joves, d’acord amb la demanda del mercat laboral, augmentar la competitivitat i la internacionalització de les empreses locals, proporcionar formació especialitzada, fomentar el desenvolupament social i promoure la sostenibilitat”.
De la seva banda, el diputat d’Educació, Joan Galiano, ha dit que aquest projecte respon a una demanda històrica del territori, i que esdevindrà un centre de referència en formació professional del sector tèxtil per tot Catalunya, on es potenciaran “les sinèrgies amb el món empresarial que, a més de demandar professionals qualificats, es posen a disposició per completar la formació d’aquests alumnes a través de l’estada en els seus centres de treball per fer FP Dual. Aquest centre tindrà l’oferta completa de tota de la família professional del tèxtil alhora que podrà fer acreditació de competències professionals de professionals del sector i també formació ocupacional”. Galiano ha destacat que les sinèrgies entre aquest centre d’FP, el CRTT i les empreses encara es veuran més reforçades amb aquest nou projecte, i ha afegit que aquest acord és “un compromís necessari per impulsar un projecte formatiu que tindrà un impacte molt positiu en la comarca i a Catalunya, ja que millorarà l’oferta educativa i dinamitzarà el sector tèxtil”.
L'alcalde Pere Xirau celebra aquest acord i agraeix la tenacitat i la contribució activa dels regidors Lluís Llovet i Rosabel Madrid per aconseguir-ho.
El nou centre d’FP integrada servirà també com a pol de transferència de coneixement i producció de recerca, a través de la implicació de les empreses en la prospectiva i el disseny de la formació, tot creant un hub tecnològic que generi una cadena de valor entre la innovació, la recerca i la formació. Al nou centre s’hi produiran projectes que aportaran valor afegit al teixit productiu però també beneficiaran la resta de centres que imparteixen FP tèxtil a Catalunya (n’hi ha a Barcelona, Terrassa, Igualada, Lleida i Olot), que es podran nodrir de la recerca, la innovació i la transferència que es generi a Canet.
Augment d’alumnes
Canet de Mar compta actualment amb tres Cicles Formatius d’aquesta família a l’Institut Lluís Domènech i Montaner, amb 6 grups i 125 alumnes. Pel curs vinent es preveuen uns 140 alumnes, i la incorporació a l’oferta formativa d’un certificat professional de nivell 1. Es tracta d’uns estudis que han experimentat un augment continuat d’alumnat: des del curs 2013-2014 s’ha passat de 80 a 125 alumnes: en el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Confecció i Moda, s’ha passat dels 30 als 50 alumnes.
En el Cicle Formatiu de Grau Superior de Patronatge i Moda s’ha augmentat de 25 a 44 alumnes. El Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Fabricació i Ennobliment de Productes Tèxtils, orientat al perfil professional de gèneres de punt, ha passat dels 25 als 35 alumnes matriculats. A més, la projecció per al curs 2024-2025 és encara superior, de 140 alumnes en el conjunt de cicles. L’Institut Lluís Domènech i Montaner, per tant, deixarà d’impartir progressivament FP i quedarà com a centre d’ESO i Batxillerat. El futur centre integrat només oferirà estudis d’FP.
Col·laboració amb empreses
Més de 150 empreses del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental i l’Occidental i el Barcelonès ofereixen estades d’empresa a l’alumnat des del primer curs, fet que reforça la necessitat de col·laboració i creació de sinèrgies entre els diferents agents del tèxtil.
Anna Simó ha defensat que la creació d’aquest nou centre “recollirà i consolidarà el llegat industrial i cultural de Canet i impulsarà l'economia de la comarca, proporcionant professionals qualificats i especialitzats per a les empreses tèxtils existents i potenciant-ne de noves. L’especialització de l’oferta de formació professional incrementa la competitivitat de les empreses locals i la seva presència en els mercats internacionals”.