ES|EN|FR
TelŔfons
Correus
Cercar
Facebook
Twitter
Instagram
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
NotÝcies
L'Ajuntament de Canet de Mar aprova el pressupost municipal per al 2021
El pressupost va quedar aprovat per 10 vots a favor i 7 en contra
PUBLICAT Divendres, 29.01.2021
Imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electr˛nic
ple canet 1

L’Ajuntament de Canet de Mar va aprovar el passat dijous 28 de gener el pressupost municipal per a l’any 2021. Amb els vots a favor d’Esquerra Republicana, Canetencs Independents i Som Canet s’ha aconseguit tirar endavant uns comptes que en total sumen 16.574.128,00 euros.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Hisenda, Pere Xirau va afirmar que els comptes que es presentaven tenien un sentit “continuista” per tal de poder “seguir oferint, amb normalitat, els serveis i prestacions que l’Ajuntament ha donat fins ara” a les canetenques i canetencs. Xirau assegura que per fer aquest pressupost s’ha tingut molt present que l’any 2021 seguirÓ sent “un any amb COVID” i per tant, des del consistori s’ha decidit reforšar el funcionament intern de l’Ajuntament per tal de poder donar una resposta eficient i eficaš a la ciutadania. En aquest mateix sentit, s’ha fet un reforš en Órees clau preveient que caldrÓ donar servei i resposta a les necessitats i prioritats de la gent.

Destacat pressupostos 1

Durant la seva intervenciˇ, el regidor ha assegurat que l’Ajuntament de Canet estÓ “ben preparat” per poder donar resposta a les necessitats de la ciutadania en aquests moments complicats. Ho afirma explicant que  en els darrers sis anys, el consistori ha redu´t el deute i que per tant, “els diners estalviats i prove´ts durant aquest perÝode ens permetran encarar el repte d’aquest 2021 amb Ŕxit”. 

Xirau ha explicat que el pressupost de l’exercici 2021 respon a les “prioritats que l’Equip de Govern i els membres de l’oposiciˇ han establert en reunions prŔvies”. En destaca tres eixos principals:

  • El reforš de la plantilla de treballadors i treballadores de l’Ajuntament.
  • L’ampliaciˇ de serveis en Órees clau com, per exemple, Serveis Socials i Promociˇ Econ˛mica. 
  • La inversiˇ en equipaments. 

Durant el plenari, de carÓcter extraordinari, Xirau va detallar quines han estat les prioritats de diferents Órees de l'Ajuntament:

Serveis Socials i Habitatge Concretament, l'Órea de Benestar Social de l'Ajuntament es veurÓ reforšada amb la contractaciˇ d'un nou administratiu - per un import de 33.500 euros - que permetrÓ poder gestionar mÚs i millor els trÓmits de l'Órea. TambÚ s'incorporarÓ un educador social per tal de poder atendre les necessitats de gestiˇ de mÚs persones que tindrÓ un cost de 38.000 euros.

L'Órea tambÚ comptarÓ amb un augment de 10.000 euros en la lÝnia d'ajudes que, segons afirma el regidor d'Hisenda "aquest import es podrÓ ampliar si la necessitat ho demana".

En aquest mateix apartat, Xirau tambÚ ha destacat que durat l'any 2021 es disposarÓ d'un habitatge per emergŔncies socials. TambÚ ha volgut recordar, que l'└rea d'Habitatge de l'Ajuntament ha signat amb SAREB un conveni per poder utilitzar pisos que ara estan buits o ocupats i que s'implementarÓ l'Oficina d'Habitatge per un import de 60.000 euros que permetrÓ atendre les necessitats de la ciutadania de Canet en aquest sentit.

Promociˇ Econ˛micaPel que fa a l'└rea de Promociˇ Econ˛mica, el regidor ha recordat que, durant el segon semestre de l'any 2020, es van destinar aproximadament 200.000 euros en ajudes donades a aut˛noms i empreses i ha destacat que durant l'any 2021, l'Associaciˇ de Comerciants de Canet ja podrÓ fer ˙s dels 95.000 euros que l'Ajuntament els hi facilita per posar en marxa diferents projectes, segons el conveni signat el passat mes de desembre.

Tanmateix, l'Órea tÚ previst engegar dos projectes amb la Diputaciˇ de Barcelona: Per una banda, destaca un projecte per fomentar l'ocupaciˇ que tindrÓ un cost de 20.000 euros i, per altra banda, un projecte destinat al teixit empresarial del municipi que tindrÓ un cost de 10.000 euros.

Hisenda i AlcaldiaPer tal de millorar l'eficiŔncia a l'└rea d'Hisenda, l'Ajuntament tÚ previst incorporar un TŔcnic economista per un cost de 48.500 euros aixÝ com es dota amb 67.500 euros el lloc de treball d'Assessor de direcciˇ d'Alcaldia.
Medi AmbientA banda de les millores introdu´des mitjanšant els convenis amb el Consell Comarcal del Maresme en matŔria de recollida de residus i neteja viÓria, des de l'└rea de Medi Ambient, s'ha decidit posar en marxa un servei complementari de baldejat de carrers per un import de 18.000 euros.

EducaciˇPel que fa a l'└rea d'Educaciˇ, Xirau ha destacat la continu´tat, per un import de 25.000 euros del programa de segones oportunitats per a la inserciˇ laboral de joves del municipi.
SostenibilitatEn aquesta Órea, durant el plenari es va voler fer menciˇ de la implementaciˇ d'un punt de recÓrrega de vehicles elŔctrics al municipi. En aquest sent, tambÚ es va informar, que el pressupost de l'exercici 2021 preveu la compra de dos vehicles elŔctrics, un anirÓ destinat a jardineria i l'altre serÓ per la brigada d'obres i serveis municipal.
Seguretat CiutadanaDel pressupost destinat a aquesta Órea, destaca que es destinaran 18.000 euros per redactar un projecte de senyalitzaciˇ viÓria i, un cop aprovat aquest projecte, es durÓ a terme la seva execuciˇ per un import de 25.000 euros.

Pressupost 2 destacat


Pel que fa a les inversions, Xirau va destacar que el Pressupost 2021 preveu destinar 2.700.000 euros. Algunes de les 50 actuacions previstes sˇn les segŘents:

  • EscenotŔcnia del TMC amb 975.000 euros
  • Reurbanitzaciˇ integral del carrer Sant Pere amb 450.000 euros
  • La renovaciˇ de l'enllumenat de la Nacional II per 240.000 euros
  • La reforma de l'edifici de La Masoveria per 190.000 euros.
  • La reforma de la coberta de VilĚla Flora per un import de 125.000 euros.

L'oposiciˇ vota en contra dels comptes presentats

Els partits de l'oposiciˇ del consistori, van valorar molt positivament i van agrair a l'Equip de Govern municipal que se'ls tinguÚs en compte a l'hora de definir quins havien de ser els eixos principals del pressupost d'aquest 2021. Tanmateix, els 7 regidors es van mostrar contraris a aprovar aquests comptes.

Des del PSC – Units, la regidora Marian Gˇmez va afirmar que des del seu grup municipal creuen que "ara Ús el moment d'utilitzar prudentment els recursos econ˛mics de l'Ajuntament" i assegura que "calen actituds extraordinÓries". Gˇmez va advertir que el vot del seu grup seria desfavorable, ja que sˇn "uns pressupostos continuistes" i afirma que aquests "impediran fer front a les necessitats derivades de la pandŔmia". Des del PSC remarquen que Órees tan essencials com Promociˇ Econ˛mica i Serveis Socials han sofert un augment pressupostari baix en comparaciˇ amb l'augment de les partides d'urbanisme i cultura. Finalment, Gˇmez va afirmar que "aquests pressupostos no estan a l'altura de les circumstÓncies".

El regidor Josep Antoni MassaguÚ de Junts per Canet afirma que no entÚn algunes de les incorporacions de llocs de treball que planteja el pressupost i assegura que s'hauria "d'analitzar a fons quines sˇn les funcions de cada lloc de treball i quines sˇn les funcions que no queden cobertes" per tal de plantejar un reforš de la plantilla. Sobres les actuacions que hi ha previstes per aquest 2021, el regidor afirma que troba a faltar algunes inversions en zones com "l'avinguda Maresme, Drassanes del Pla, en relaciˇ amb els terrenys on s'ha de construir l'edifici del segon institut".

Jordi CastellÓ, de PrimÓries Canet de Mar, assegura que tenen "la sensaciˇ que aquests sˇn uns pressupostos conservadors i de carÓcter continuista que no aborden les principals problemÓtiques que avui tÚ Canet i Catalunya". Adverteix que l'increment de 10.000 euros per emergŔncia social no serÓ suficient per donar servei a les necessitats de la ciutadania i demana fer un esforš per erradicar la pobresa vinguda de la pandŔmia.

Pel que fa a la CUP, Andreu Graupera va afirmar que el pressupost compleix les necessitats mÚs urgents. Tanmateix, afirma que des del partit troben a faltar mÚs inversiˇ en Órees com la de Joventut, Benestar Social i Participaciˇ. Pel que fa a Joventut, Graupera va assegurar que Ús molt important "donar suport a la gent jove de Canet" perquŔ "no ho estan passant bÚ". TambÚ destaquen que troben a faltar destinar "recursos directes a les famÝlies" des de l'└rea de Benestar Social.

Des de Canet i Tu, la regidora Gemma Bosch va manifestar que veia insuficient que nomÚs "s'incrementi en 10.000 euros la despesa en ajuts d'emergŔncia social". Bosch va assegurar que des del seu patit estan satisfets en quŔ s'incrementi el pressupost de l'Órea de Promociˇ Econ˛mica. Tanmateix, destaca que d'aquest increment "70.000 euros anirÓ destinats a l'arranjament de l'electricitat de la Plaša Mercat". Des del partit creuen que aquest 2021, l'Órea de Promociˇ Econ˛mica haurÓ de fer una feina "intensiva" amb tots els establiments que hauran de tancar i, per aquest motiu, adverteixen que s'hauran de destinar molts mÚs diners a aquesta finalitat dels que hi ha pressupostats.

^