Ajuntament de Canet de MarAJUNTAMENT DE CANET DE MAR

NotÝcies
PUBLICAT Divendres, 08.11.2019

imatge bosses abandonades webMedi Ambient inicia aquesta campanya amb la intenciˇ de reduir l'incivisme que fa que moltes persones abandonin a la via p˙blica bosses de residus mal separats o fora del dia corresponent. S'inicia el dia 12 de novembre i constarÓ d'accions de sensibilitzaciˇ i conscienciaciˇ, amb atenciˇ pesonalitzada als ve´ns de domicilis que no participin correctament de la recollida selectiva. Es comptarÓ amb la colĚlaboraciˇ de la Policia Local per sancionar les persones reincidents. L'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mÝnim.


L'└rea de Medi Ambient de l'Ajuntament engega la nova campanya per reforšar la recollida selectiva amb el lema “PROU REBUIG!, cada dia el que toca”, destinada principalment a reduir el nombre de bosses abandonades.

Les dades de recollida de residus del 2018 mostren clarament com durant l'any passat la recollida selectiva ha baixat per sota del 70%, situant-se al 68,58%. Aix˛ representa una disminuciˇ considerable amb relaciˇ al mÓxim assolit a Canet, que va ser del 72,3% durant l'any 2015.

Aquests resultats es poden considerar com a molt bons, ja que es troben molt per sobre de la mitjana de Catalunya, situada al 41,8%. No obstant aix˛, des de l'└rea de Medi Ambient es volen recuperar i fins i tot millorar, els resultats anteriors. Per assolir-ho cal combatre un dels principals problemes del sistema actual: LES BOSES DEIXADES INCORRECTAMENT, Ús a dir, sense tenir en compte el calendari de recollida porta a porta o amb els residus separats de forma err˛nia.
 
L'incivisme d'una minoria de persones te conseqŘŔncies negatives per la majoria:

  • Augmenta la quantitat de rebuig, amb l'impacte ambiental que aix˛ suposa, alhora que impedeix el reciclatge dels materials que podrien recuperar-se si es portÚs a terme una correcta recollida selectiva.
  • Afecta negativament la imatge del municipi, ja que dona la sensaciˇ que tenim un problema amb la gestiˇ dels residus, quan en realitat els nostres resultats sˇn modŔlics.
  • Genera molŔsties a la ciutadania, que no tÚ perquŔ aguantar a la porta de casa seva la brutÝcia del ve´nat que no colĚlabora.
  • I finalment, per˛ no menys important, suposa una despesa molt important per la neteja viÓria. Actualment cada matÝ es destinen dos efectius de neteja viÓria a recollir les bosses abandonades incorrectament.

Per aquest motiu, dimarts 12 de novembre s'inicia la campanya “PROU REBUIG, cada dia el que toca”, destinada a reduir el nombre de bosses mal deixades. Les dades demostren que el fet de recollir diÓriament les bosses mal deixades no redueix el problema, si no al contrari, el magnifica. L'any 2015 les bosses abandonades eren al voltant de 70 cada dia. A dia d'avui podem arribar a les 1.174!  Per aquest motiu, a partir del dimarts 12 de novembre es deixaran al carrer, de forma progressiva, les bosses deixades incorrectament.

Aquesta actuaciˇ anirÓ acompanyada de diverses accions d'informaciˇ i sensibilitzaciˇ.

D'una banda, es destinarÓ una persona a recˇrrer els carrers de Canet per detectar aquells domicilis que no participen correctament de la recollida selectiva. En aquests casos s┤informarÓ personalment als habitants dels mateixos, en cas que es trobin al domicili, o bÚ mitjanšant carta i/o cartells, en el cas d'edificis plurifamiliars. Tanmateix, es comptarÓ amb la colĚlaboraciˇ de la Policia Local per tal de sancionar els seus propietaris. Recordem que, d'acord amb la Llei de Residus, l'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mÝnim.

El dissabte es reforšarÓ la campanya de sensibilitzaciˇ amb punts informatius especÝfics sobre la recollida de residus a Canet de Mar, el calendari porta a porta, i d'altres novetats del servei. El punt informatiu tambÚ serÓ present el dimecres 4 de desembre al mercat setmanal i el diumenge 15 de desembre al Mercat d'intercanvi i de segona mÓ que es fa a la Plaša Universitat.

La segŘent imatge mostra el calendari que seguirÓ la campanya, tant pel que fa la no recollida diÓria de bosses abandonades, com per les accions d┤informaciˇ i sensibilitzaciˇ. Podeu consultar el detall de les dates dels diferents punts informatius.

punts informatius medi ambient 19

 

Activitats de conscienciaciˇ ciutadana

Finalment, comptarem amb dues iniciatives addicionals per tal de conscienciar la poblaciˇ sobre la importÓncia de la recollida selectiva:
 
-    Diumenge 15 de desembre, coincidint amb el mercat d'intercanvi i de segona mÓ, es farÓ una “Aut˛psia de residus” a la plaša Universitat. L┤aut˛psia consistirÓ en disseccionar p˙blicament el contingut dels nostres residus amb l'objectiu de fer-nos conscients, primer de tot, de la quantitat de residus que generem, i en segon lloc, de quants recursos acaben encara a la fracciˇ rebuig.

-   Dissabte 25 de gener de 2020 s'organitzarÓ una sortida al Consorci per al tractament de residus s˛lids urbans del Maresme (Matarˇ), , que Ús la planta que actualment gestiona la fracciˇ rebuig del nostre municipi.