Medi Ambient inicia aquesta campanya amb la intenció de reduir l'incivisme que fa que moltes persones abandonin a la via pública bosses de residus mal separats o fora del dia corresponent. S'inicia el dia 12 de novembre i constarà d'accions de sensibilització i conscienciació, amb atenció pesonalitzada als veïns de domicilis que no participin correctament de la recollida selectiva. Es comptarà amb la col·laboració de la Policia Local per sancionar les persones reincidents. L'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mínim.
L'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament engega la nova campanya per reforçar la recollida selectiva amb el lema “PROU REBUIG!, cada dia el que toca”, destinada principalment a reduir el nombre de bosses abandonades.
Les dades de recollida de residus del 2018 mostren clarament com durant l'any passat la recollida selectiva ha baixat per sota del 70%, situant-se al 68,58%. Això representa una disminució considerable amb relació al màxim assolit a Canet, que va ser del 72,3% durant l'any 2015.
Aquests resultats es poden considerar com a molt bons, ja que es troben molt per sobre de la mitjana de Catalunya, situada al 41,8%. No obstant això, des de l'Àrea de Medi Ambient es volen recuperar i fins i tot millorar, els resultats anteriors. Per assolir-ho cal combatre un dels principals problemes del sistema actual: LES BOSES DEIXADES INCORRECTAMENT, és a dir, sense tenir en compte el calendari de recollida porta a porta o amb els residus separats de forma errònia.
L'incivisme d'una minoria de persones te conseqüències negatives per la majoria:
Per aquest motiu, dimarts 12 de novembre s'inicia la campanya “PROU REBUIG, cada dia el que toca”, destinada a reduir el nombre de bosses mal deixades. Les dades demostren que el fet de recollir diàriament les bosses mal deixades no redueix el problema, si no al contrari, el magnifica. L'any 2015 les bosses abandonades eren al voltant de 70 cada dia. A dia d'avui podem arribar a les 1.174! Per aquest motiu, a partir del dimarts 12 de novembre es deixaran al carrer, de forma progressiva, les bosses deixades incorrectament.
Aquesta actuació anirà acompanyada de diverses accions d'informació i sensibilització.
D'una banda, es destinarà una persona a recórrer els carrers de Canet per detectar aquells domicilis que no participen correctament de la recollida selectiva. En aquests casos s´informarà personalment als habitants dels mateixos, en cas que es trobin al domicili, o bé mitjançant carta i/o cartells, en el cas d'edificis plurifamiliars. Tanmateix, es comptarà amb la col·laboració de la Policia Local per tal de sancionar els seus propietaris. Recordem que, d'acord amb la Llei de Residus, l'abandonament de residus pot ser penalitzat amb multes de 400 euros com a mínim.
El dissabte es reforçarà la campanya de sensibilització amb punts informatius específics sobre la recollida de residus a Canet de Mar, el calendari porta a porta, i d'altres novetats del servei. El punt informatiu també serà present el dimecres 4 de desembre al mercat setmanal i el diumenge 15 de desembre al Mercat d'intercanvi i de segona mà que es fa a la Plaça Universitat.
La següent imatge mostra el calendari que seguirà la campanya, tant pel que fa la no recollida diària de bosses abandonades, com per les accions d´informació i sensibilització. Podeu consultar el detall de les dates dels diferents punts informatius.
Activitats de conscienciació ciutadana
Finalment, comptarem amb dues iniciatives addicionals per tal de conscienciar la població sobre la importància de la recollida selectiva:
- Diumenge 15 de desembre, coincidint amb el mercat d'intercanvi i de segona mà, es farà una “Autòpsia de residus” a la plaça Universitat. L´autòpsia consistirà en disseccionar públicament el contingut dels nostres residus amb l'objectiu de fer-nos conscients, primer de tot, de la quantitat de residus que generem, i en segon lloc, de quants recursos acaben encara a la fracció rebuig.
- Dissabte 25 de gener de 2020 s'organitzarà una sortida al Consorci per al tractament de residus sòlids urbans del Maresme (Mataró), , que és la planta que actualment gestiona la fracció rebuig del nostre municipi.